Reseberättelse Maupihaa

Tuff nattsegling med rejäl överhalning. Jag hade hunnit sova två timmar och P-E hade just lämnat över vakten till Maria och Staffan. En rejäl duns och det påföljande plaskande ljudet av en väldig vattenkaskad väckte alla sovande. Hela sittbrunnen hade fyllts av skummande vatten och stora delar av salongen o akterkajutan låg nu dränkta i salt vatten. En ren och skär mardröm med allt salt nere i båten. Alle man på durken för att sanera i förödelsen.

Bråkig sjö på låringen och lite mer vind än prognosen antytt (12-16m/s) ställde till det för oss. ”Avoid” lydde rådet igår från den ”router ” på New Zealand som det svenska paret på s/y Randivåg anlitar för sin ruttplanering. Kanske låg det trots allt något i rådet men vi har en ”leverans” att klara av. När ryktet väl kommit i svang på Maupiti att vi ämnade oss till den isolerade grannön Maupihaa blev vi ombedda att ta med oss lite förnödenheter till några av de kopraodlande familjerna som bor där. Det kändes förstås som ett ärofyllt uppdrag som man inte gärna kan avböja. Men det innebar också ett ansvar att faktiskt ta oss dit och de senaste dagarna har det varit ogynnsamt väder för att ta sig ut genom revet. Men imorse öppnades ett ”fönster” för utpassage och då gällde att passa på. Sjön hade ju hunnit bygga upp under ett par dagar så det var lite ovisst om det skulle fungera för oss ”nybörjare”. Vi kände alla de övriga yachties-arnas ögon i nacken när vi stävade ut mot passet, men vi tog chansen och det gick vägen.

Nästa ”hinder” skulle bli att inte komma fram för tidigt till Maupihaa dit det bara är ca100NM. Man kan inte gärna angöra en atoll i mörker. Följdfråga, hur sakta kan vi segla? Det visade sig dock bli ett mindre bekymmer. Efter en timmes frisk vind mojnade det och vi skvalpade fram ett par timmar i ett par, tre knop. Sen vidtog dock prognosens hårdare vind och vi angjorde Maupihaa just i gryningen. Ön är en renodlad atoll dvs ingen bergskägla som reste sig högt över horisonten. Det mulna vädret övergick i en vacker morgon när vi första gången prövade oss sakta fram mot det smala passet – ca 20m brett. Vi kunde dock snabbt konstatera en kraftig motström på minst 4-5 knop och beslöt att avvakta. Istället anropade vi vår kontakt på ön via vhf:en. På en knastrande handradio hörde vi Marcello förklara att tiden för inpassage var perfekt, det var bara att ”styra in mitt i rännan och hålla åtta knop”. Gott så, men vi gör bara 6 på maxvarv förklarade vi lite modstulet. Nåja, det skall nog går bra det oxå svarade han men lovade komma ut och guida oss in. Och den strategin blev rikligt belönad.

Under en avvaktande lov ut från revet skymtade plötsligt en kraftig vattenkaskad i ögonvrån. Bara ett hundratal meter bort längs revet roade sig två stora knölvalar, kanske en parningsdans i ottan? En andäktig syn, stjärtfenorna bändes upp i en vid droppande båge, kropparna rullade runt och de tre meter långa vita sidofenorna lyftes mot som glänsande sköldar mot skyn. Föreställningen avslutades i ett crescendo med att hela överkroppen sköt upp i ett överväldigande brak – som ett sjunkande skepps sista suck – för att slutligen återvända till de mörka djupen.
Under tiden hade våra kontakter på ön tagit sig ut i en flatbottnad liten speedboat för att lotsa oss in genom revet. Pappa Marcello hade med sig två matroser (två vuxna döttrar) och på deras uppsluppna utrop förstod vi att valarnas parningslek (för det var det väl?) inte tillhör vardagsupplevelserna ens för dem.

Passagen genom det smala (men djupa) passet förlöpte utan missöden. PE styrde med trygg hand och vi andra höll andan. Vattnet forsade i strid ström mellan oss och revet. Den kraftiga passad-vinden piskar in oceaner av vatten över revet. Allt detta vatten skall ju sedan rinna ut genom den enda öppningen i revet, härav den kraftiga motströmmen. Men efter ca 10min stånkande i en dryg knop kom vi väl in på den vidsträckta lagunens lugnare vatten. Här upphörde lotsningen, pappa och döttrar anvisade oss till ankring på andra sidan lagunen där de ansåg oss få bättre sjölä. Våra sjökort anger att lagunen inte är uppmätt men ljuset och det klara vattnets lysande färger avslöjade tydligt var vi måste hålla undan för grunda korallflak. Lagunen är så stor att vi knappt såg över till andra sidan. En besynnerlig känsla, här bor 18 personer som i ett eget litet universum. Några enstaka gånger om året kommer en supplybåt med förnödenheter och endast ngn gång om året lämnar öborna sina hem för att besöka vänner och släkt- närmast på grannön Maupiti som vi just lämnat.

Pappa Marcello och dotter Karina kom senare över till vår ankringsplats för att hämta upp våra medhavda dyrbarheter- ett bildäck, 40 mjölpaket, ett skottkärrehjul, kläder och en frysbox!
De är mycket vänliga och tacksamma. Kommer lite blygt över på en kaffe (en cola för K) och berättar lite trevande om livet på ön. Vi har stor glädje över Marias uppfräschade kunskaper i franska även om Marcello faktiskt verkar kunna en hel del basic english. Vi undrar över snorkling mm och våra värdar lovar att senare under dagen ta oss med ut på en fisketur på insidan av revet.

I mellantiden tar jag en snabbtur i vattnet runt oss för att kolla ankaret och eventuella risker för att fastna i koraller. Bums möts jag av en flock nyfikna men också lite skygga reef sharks på 1.2 – 1,5m. Vackra djur. Vattnet är djupblått men dock inte på långa vägar så kristallkart som det ser ut från ytan. På djupet -en tio, femton meter ner- anas svagt en mystisk burkonstruktion. En mjärde av jätteformat. Ca fem meter hög och kanske tio ggr tio meter i plan. Rena turen att vi inte släppte ankaret rätt ner i den. Det hade blivit bra knepigt. En mjärde för odling av pärlmusslor får vi senare veta.
På eftermiddagen återvände Marcello som utlovat med sin lilla plywoodlåda och tog oss ut till revet för snorkling och fiske. Lobster hade utmålats som en möjlighet. Fiskafänget blev dock ingen särskild succé för ngn av oss. Däremot fick vi uppleva en riktigt levande och oförstörd ”coral garden”. I det 2-3m grunda vattnet kunde vi urskilja revet i hela dess praktfulla spektrum av sprakande färger. Djupare ner tonar annars allt över i olika nyanser av blått. Över revet dånade fortfarande dyningen in från långt sydligare breddgrader och det inkommande vattnet sköljde över oss där vi låg som drivved och gungade fram och åter mellan korallhuvudena. En och annan revhaj smög spionerande förbi oss men matfisk var det ont om. Kanske hajarna hunnit äta upp dem allihop? Mätta och belåtna låter de oss kanske vara ifred. Konstigt ändå att vi aldrig ser dem jaga.

Alla får vi små blessyrer av korallerna när vi simmar på så grunt och strömt vatten. Otto drabbades dessutom av ett smärtsamt sting över ena vaden och oroades över hur smärtan steg upp mot ljumsken. Marcello gissade att han råkat i luven med en ”un meduse”, dvs en brännmanet. Det förklarade smärtan och var dessbättre inget vådligt.
I upphetsningen över alla intryck glömde vi att ett 28-gradigt vatten i längden faktiskt innebär en rejäl nedkylning, så det var ett rejält huttrande och tandhackande gäng som i skymningsregnet skjutsades hem till Nerthus´ dusch och värme.

Följande dag fick vi lots över till familjen Riaohos kokosplantage i norra delen av lagunen. Pappa Marcello får äran att ta rodret. Han kan förstås sin lagun och har dessutom skepparutbildning berättar Katrin stolt. Han hör också till den gamla skolans polynesier som navigerar ”eyeball” på stjärnorna. Under eftermiddagen får vi ett nytt dykäventyr i deras del av lagunen. Sikten var betydligt sämre där då vi hade hela lagunens vidsträckta vatten i lovart och rätt kraftig vind. Men fisklivet var betydligt rikare och familjens döttrar – Katrin och Faimano- visade sig vara flinka med harpungevären. För att inte locka till sig hungriga hajar släpade de med sig en flytande balja där fångsten samlades. Dock ingen hummer idag heller men väl ett försvarligt antal vackra röda matfiskar. Och jag fick några fina bilder på hajar simmandes framför våra egna jägare – Per Erling och Staffan.

På kvällen var vi inbjuda till kvällsmat men i mörkret och den ihållande vinden kändes det fel att helt lämna båten. Då det var min matdag stod det på min lott att hålla vakt ombord. I ärlighetens namn ingen jätteuppoffring. Jag var rejält nedkyld efter dagens långa dyk och att åter ge sig ut i en skumpande blöt jollefärd över den regniga och nattsvarta lagunen var lagom lockande. Men när folket återvände några timmar senare och livfullt berättade om sina upplevelser kändes ett styng av avundsjuka. Även om vi håller hög standard ombord är det är ju inte varje dag som coconut crab, palmhjärtan och sköldpaddstek står på menyn. Sköldpaddan är förvisso fredad men för lokalbefolkningen råder särbestämmelser så länge man håller sig till jakt för husbehov. Men omtänksamma Maria hade iaf med sig en kasse med tre stora krabbor som tröst.

Följande dag var planerad för avfärd men våra gästvänliga värdar ville visa oss sitt paradis. Vi bjuds in att dela frukost med dem. Vi har nämligen skroderat om vårt eget surdegsbageri ombord (med anor från PE:s segling i antarktis) och nu vankas det nygräddat kokosbröd iland. Minsann.

Deras boställe kan bara beskrivas som paradisiskt primitivt. Det är nog inte många av oss som skulle klara en så här isolerad tillvaro under längre tid. Hur vackert det än ter sig vid en första anblick. Familjen är f.ö. en sorts nybyggare på ön. Pappan är eg från grannön Maupiti och mamma Adrienne är fån Tahiti. De är nu delägare i ett kopra-kooperativ som förvaltar hela atollen och de har rätt att odla så mycket mark de förmår att sköta. Bostället består av en röjning vid lagunens strand. Under kokospalmernas skuggande plymer ligger hemmets alla olika funktioner utspridda. Huvudbyggnaden i två våningar är byggd av enkla brädor och turkosblå masonit. Här sover man, döttrarna en trappa upp och mor och far i markplanet (bland däck och allsköns ovärderlig bråte). Huset har inga traditionella fönster utan ventilationen sker via stora vägghål med nedfällbara masonitluckor.

En vacker dag som denna blåser en frisk bris genom hela huset och gardiner av karakteristiskt färggranna tyger med hibiscusmotiv fladdrar lojt i vinden. Köket är ett uterum under plåttak och här gräddas just nu morgonens kokosbröd i en gjutjärnsgryta över öppen eld i en kamin byggd av gammal oljetunna. Några kacklande höns springer om varandra i köket och pickar kokos ur utspridda nötter. Ett kylskåp står och surrar i ett hörn med ström från några räddade solcellspaneler. Ett ilanddrivet fönster, mirakulöst nog med hela glas, står lutat mot en trave brasved av kokosnötskal. Fönstret är en gåva från en avlägsen orkan och det skall så småningom lyfta boendestandarden ett snäpp. Oklart var.

Toaletten är ett sinnrikt utedass av målad korrugerad plåt- utan tak. Lustigt nog har de en wc-stol av porslin stående på en betongplint. Spolning sker med vatten från ytterligare en oljetunna. Skopan är en avdankad hjälm från pappans tidigare liv som anläggare. Man tager vad man haver!

Mitt på gårdstunet står en Suzuki Samurai som ser ut att med nöd och näppe ha överlevt båda världskrigen. Det är den som skall skakas liv i igen med vårt medförda däck!

Bakom ett annat plåtskjul, kanske verkstad, står ytterligare ett bilvrak. Var tusann kommer dom ifrån? Flyter dom också iland efter orkaner? Den här har iaf kört sin sista km och är nu konverterad till biodling. Endast fantasin utgör nog livets begränsning här på ön.

Men i vår fantasi rörde sig några frågor som aldrig ställdes och alltså heller inte fick några svar. Hur står de båda unga döttrarna (25 och 28 år) ut i detta ensamma liv med föräldrarna och bara den vilda men vackra naturen? Och sonen Hio som bor i ”granngården” i storslagen ensamhet. Har de ingen längtan till ett eget liv med egen familj? det får vi inte veta. Men tydligt är att Hio strålar av hälsa och säger att han är lycklig över att bestämma över sitt eget liv. Han har ingen boss som kör med honom och han har byggt sitt eget hem – i en upprustad ruin från en tidigare affär från tiden långt tillbaka då nära hundra personer bodde på ön. I sanningens namn ser det fortfarande ut som resterna av en ruin. Men där han stolt poserar intill en nedsliten surfbräda, i gula surfshorts, snitsig grå turban över huvudet, kopparblänkande torso med stiligt tatuerad sköldpadda på ena överarmen och ett bländande leende ser han ut som kungen av sitt eget rike. Stolt över sin papayaodling, sina vinrankor, mangoträdet och odlingen av passionsfrukt. Och stolt över sin -än så länge- enda (om än olydige) undersåte – i form av en svart liten grymtande griskulting.

Dagen avslutas med en utflykt till vraket av ett ökänt tyskt ”piratfartyg” under befäl av en kapten Luckner som sjönk under första världskriget på revets utsida. Här i sjölä är vattnet kristallklart och havet sjuder av liv. Korallfiskar av alla slag och storlekar. I långa djupfåror i själva revet ligger utspridda rester från det stora fartyget. Rostiga ankare, vevstakar och kolvstänger, allting i megaformat. Den fantastiska historien om fartyget och dess skeppare berättas av en annan svensk långseglare och för den intresserade återkommer vi med en länk till deras hemsida

Nu är vi åter på väg, imorse lämnade vi Maupihaa sjunkande bakom horisonten. Sannolikt kommer vi aldrig att återses men minnena från dagarna med den vänliga familjen Riaoho kommer vi alla att hålla högst levande.

Hälsningar
Tomas

Tidningen skriver om resan

När Nerthus seglade ut ur Visby hamn var tidningen på plats och därefter rapporterat från seglatsen lite då och då. Här kan ni läsa senaste reportaget och se lite bilder som inte ligger på bloggen sedan tidigare.

Helagotland.se:
Seglingsäventyret: Så har det gått för Evensen »

Leverans till Maupiha

Nu har vi ankrat innanför revet i Maupiha. Seglingen hit gjorde vi med endast revad genua för att segla tillräckligt långsamt och anlända hit på morgonen.

Under natten byggde sjön upp och vi fick in en sjö över båten som letade sig in genom skylights och nedgången. Max oflyt att vi i kolmörkret träffade just den enda våg som var så stor under hela natten. I dag blir det till att saltsanera ombord.

Om vi var ledsna över nattens strapatser så uppvägdes det av att vi vid passet möttes av flera knölvalar som hoppade och slog med fenorna i vattenytan. Strömmen ut genom det smala passet var så stark att vi vände om för att invänta rekomendation från familjen som vi levererade kylsåp mm till. De kom till passet med sin lilla båt och vi gjorde tillsammans, med dom före oss, ett nytt och lyckat försök. Strömmen var kring 4-5 knop och vi lyckades göra 5,5 knop genom vattnet (1,5 knop över grund)i den kraftiga motvinden på 13 ms.

Passet var smalt men djupt ända intill revkanten. Lite hisnande att gå in med bara några meter in till kanten. Valar, vind, motström och otroligt vackert vatten fick oss andaktiga och lättade då vi väl var igenom.
Nu akrar vi i lä av en Motu (ö på revet)och har levererat varorna till deras båt. Fin pratstund i vår sittbrunn där vi fick veta mycket om platsen och inte minst fisket intill revet. Ska vara fin fisk och mycket haj, black Tiped lagun shark, som är helt ofarlig. De rekomenderade oss att inte harouners fisk nära Nerthus eftersom det fanns gott om Gry Shark som skulle ta fisken för oss. Lätt råd att följa.

Här bor 18 personer som alla lever av kokospalmer/copra och driver också upp musslor som de levererar till pärlodlare på grannöarna.
I morgon lördag är vi bjudna på middag hem till familjen men innan dess kommer mannen ut till oss igen för att vi tillsamans ska harpunera fisk på revet.

Stannar till söndag då vinden ska avta. Sedan 350 Nm till Aitutaki och Birthe.

Hälsningar
PE

Upplevelser på Maupiti

Maupiti ligger 27 Nm väster om Bora Bora och skiljer sig väldigt mkt trots den korta distansen. Här finns inga stora turistanläggningar, atollen präglas snarare av stillhet och avskildhet. Passet in är inte helt enkelt att ta sig igenom om inte vädret är bra, vilket det var då vi gick in. Vi är ca 15 båtar som hittat hit och några av dem har vi också lärt känna. Inte så många enskrovare utan katamaranerna dominerar.

Randivåg, den svenska båten som ligger intill oss.

Randivåg, den svenska båten som ligger intill oss.

Många seglare är par i övre medelåldern men också en hel del barnfamiljer. Intill oss har vi en fin 40-fots enkrovsbåt, S/Y Randivåg, med Lisa och Sven-Gösta ombord. De har seglat via Patagonien, där Lasse Ljung och jag träffade dem i januari 2015, då de seglade upp till Franska Polynesien via Påskön. Som ni förstår har paret på Randivåg inte bråttom utan tillåter sig att stanna upp länge där det är fint. De har en fin blogg som jag kan rekommendera www.randivag.se

I söndags tog alla vi från Nerthus, jollen in till kyrkan kl 09.00. Vi kom en timme för tidigt vilket inte gjorde ngt eftersom det är enkelt att bara insupa allt det vackra. Byn ligger nedanför berget och utmed lagunens vatten. Växtligheten är imponerande. Utmed byvägen ser vi bananplantor, papaya- och mangoträd, samt alla krukväxter man kan komma på. Mangon hänger där och frestar oss men är inte mogen än på några veckor. Vi får hålla oss!

Inifrån kyrkan

Inifrån kyrkan

Kyrkvaktmästaren

Kyrkvaktmästaren

Kyrkan ligger intill strandkanten och utsikten inifrån är hänförande. Mässan och stämsången är också helt otrolig. Vi fick en minnesrik stund där taket nästan lyfte när kvinnor och män tog i från fötterna.

Lyssna på ljudfilen jag spelade in här:

Vi har fått frågan om vi kan ta med lite saker till nästa ö/atoll som heter Maupihaa. Den atollen ligger lite avsides. Där bor bara några få familjer och fraktbåten kommer bara en gång i månaden. Så i går kom en båt ut till oss med ett kylskåp, ett skottkärrhjul, mjöl, en låda med kläder, ett bildäck och lita annat smått o gott som man längtar efter där ute. Nu står kylskåpet på akterdäck medan kartonger med resterande varor är stuvade under däck. Bildäcket och skottkärrhjulet får också bo på akterdäck. Vi har hört olika beskrivningar kring inseglingen genom revet till Maupihaa, som är en klassisk korallatoll där land bara sticker upp ngn meter från havsytan. Passet är smalt med tillräckligt djup, så det ska gå bra så länge inte vind eller hög sjö ställer till det för oss.

Nu ser prognosen bra ut. vi hade ursprungligen planerat att lämna Maupiti i dag tisdag men vi väljer att stanna ytterligare ett dygn eftersom det kommer att passera en front med regn, stark vind och vindskifte. På onsdag 24 aug går vi i svag vind och anländer till Maupihaa, om planen håller, också i svag vind. Däremellan bra seglarvader 🙂 Ska bli riktigt spännande att få leverera grejorna samt att möta ön och människorna där. De få som bor där är ”koprabönder” enligt dem vi mött här, dvs föräldrar och släkt med mottagarna.

Som tack för hjälpen fick vi en låda med kokosnötter, fint iordninggjorda, några färska/ ljusa för att dricka kokosvattnet och andra mer mogna, med mer fruktkött, som kan ätas eller ha till matlagning. Blir fint att ha ombord då vi lagar mat med egentillverkad kokosmjölk. Kokosmjölk får vi fram genom att skrapa (riva) ut kokosköttet från en väl mogen nöt. Den rivna kokosen lägger vi i en tygduk som vi sedan vrider och på så vis pressar ut mjölken ur den rivna kokosen. Det blir faktiskt en hel del kokosmjölk bara från en nöt.

Just nu kom den svenska båten Alma hit och ankrade akter om oss. Jonas seglar ensam i sin 27-fots Allegro. Vi har bitvis följts åt genom Sällskapsöarna (sträckan från Tahiti och upp hit). Troligen kommer vi att ses fler gånger innan vi, båda båtarna, ankrar upp i NZ i november. Bra gjort att segla i en 8 meters båt.

//Per-Erling

Dyk med Manta Ray *bild och film*

Som jag skrev i förra blogginlägget tog vi jollen till en plats där manta ray (mantarockor) samlas varje dag. Vi hoppades på att få simma med dom och önskan gick i uppfyllelse. Här kommer några bilder plus en kort film.

// Per-Erling

DCIM101GOPROG0049620.

466D8C30-6B8F-4EE5-8335-0FCE44CFC56C

DCIM101GOPROGOPR9616.

DCIM101GOPROG0049621.

DCIM101GOPROGOPR9637.

DCIM101GOPROG0049619.

Ny besättning på Nerthus

Så har Nerthus fått ny besättning, med undantag av att jag är kvar. Tomas o Maria har kommit tillbaka efter en tid i Sverige och familjen Tevell har rest hem efter ca två månader ombord. Bora Bora blev en bytesplats med sina bra förbindelser med Tahiti och internationella flighter. Tevells anslöt ombord på Hiva Oa i ögruppen Marquesas i mitten av juni tillsammans med Maxines pojkvän Simon. Carl var i Sverige och repade sig efter att han skadade revbenen tidigare i Tuamotus och han anslöt på Fakarava den 22 juli. Se tidigare blogginlägg.

Det har varit en innehållsrik seglats med ungdomar ombord. Hugo 12 år och upp till mig som är 63 blev en för mig givande mix av åldrar. Nu seglade vi i franska regioner och jag som inte kan franska fick hänga på den fransktalande familjen Tevell. Ungdomarna fångades alltid upp av lokala kids som ville spela boll med de långa och blonda killarna medan Francoise snabbt skapade kontakt med andra vuxen och intressanta verksamheter som t ex pärlodlare.

Nu har vi en ungdom med oss, Otto 19 år och son till Staffan. Båda mönstrade ombord på Bora Bora och ska segla med Nerthus till Tonga där de lämnar i slutet av september. På Aitutaki i Cook Islands ansluter Birthe som var med från Sverige till England, och seglingen i blåsten och kylan över Nordsjön. Ska bli så fint att få segla med henne i varma vatten, precis som vi gjorde för 38 år sedan. Välkommen ombord igen Birthe.

Bora Bora var en annorlunda upplevelse jämfört med då vi var här i slutet av 70-talet. Nu många stora hotellanläggningar som byggts på pålar ut i lagunen. Snyggt gjort måste jag säga och de smälter fint in i omgivningen. I huvudorten Vaitape fanns en del butiker där man sålde pärlor, men det var det ända som visade att det fanns många turister i området. Jag tror de höll sig på sina anläggningar och utforskade ön via arrangerade utflykter. Vi mötte en hel del dykbåtar t ex. Många segelkatamaraner, både charter och långseglare, låg ankrade innanför reven. Förstår att Bora Bora är attraktivt, med sitt fina vatten och sprakande variationer av blått och grönt innanför reven. Solen och botten skapar fina skiftningar i vattnet och det finns ingen som inte kan hänföras över hur himmel och hav förenas i fantastiska skådespel, inget minst vid solupp- och nedgångar.

Nu har vi lämnat Bora Bora och ligger till ankar innanför revet på Maupiti, ca 27 Nm väster ut från Bora Bora. Vi kom in via passet i revet vid 15.30 i två knops motström. Alltid lite spännande att se hur passen uppför sig. Skiljer från dag till dag vad jag förstår efter samtal med locals på andra atoller. Allt gick bra och nu ska vi utforska ön i mitten av atollen i morgon och kanske bestiga berget som är hela 370 m högt. Fast det räcker nog med att komma en bit upp, vi får se. Det första vi ska göra i morgon är att ta jollen till en plats där Mantarockorna samlas varje dag. Ska bli spännande att se om vi får simma med dem på nära håll.

Hälsningar
Per-Erling

Sverige-Polynesien

Tre månader i Sverige. Hela sommmaren 2016, helt enkelt. Den kommer de flesta av oss minnas som den bästa någonsin. Minns ni Gotlands slogan ”Utomlands i Sverige”? Precis så har det varit att vistas från Gotland till Åre. Tack fam Tevells att jag fick en svensk sommar när ni mönstrade på med 6 personer + skeppare PE.
Min lilla turne’ har fördjupat mina/våra relationer till familj och vänner när vi träffas intensivt natt och dag. Jag känner mig så glad att ni tar emot mig med er öppna famn.

Nu är jag tillbaka på södra halvklotet. Jag unnar mig två dygn, på Chambre d’Hotes (familje gästhus) för att vänja mig vid den bakvända tiden o ”jetlagen”.

Super in de Polynesiska intrycken, känner igen mig i deras kultur från vår tid som 25-åringar. Njuter av deras färger, mönster, tyger, tatueringar. Även musiken, så speciell, lyssna på Spotify: Sharkskin Drums (Forbidden Waters).

Idag väntar mig en pirrig stund full av känslor, landar på atollen Bora Bora där Per-Erling & Nerhus tar emot mig. Overkligt. Vilken förmån att få leva våra äventyrsliv.
Här hörs hundarna skälla i natten och i gryningen tuppens galande. Det är galet 🙂

Läsning ombord, intressant om korallrev

Läsning ombord, intressant om korallrev.

Killen i flygstolen framför

Killen i flygstolen framför.

Killen i flygstolen bredvid

Killen i flygstolen bredvid

Tiare väldoftande. Bakom vänster öra = gift. Höger öra = singel.

Tiare är väldoftande.
Bakom vänster öra = gift.
Höger öra = singel.

Färgrik bäddning med enbart lakan +25'c nattetid

Färgrik bäddning med enbart lakan +25’c nattetid.

Lokal bussen många smyckar sig med blomster, färska eller konstgjorda

Lokal bussen många smyckar sig med blomster, färska eller konstgjorda.

Morgonvy Oceaniens korallrev runt Tahiti

Morgonvy Oceaniens korallrev runt Tahiti.

Pappan (och släkten) är alltiallo på familjens Chambre d'Hotes här vid frukostserveringen

Pappan (och släkten) är alltiallo på familjens Chambre d’Hotes här vid frukostserveringen.

Frukosten är över....Dags för mig samla ihop mina pinaler för take off till Bora Bora.

Frukosten är över….Dags för mig samla ihop mina pinaler för take off till Bora Bora.

Bora Bora

Sista havsseglatsen innan byte besättning gick mellan Tahaa och BB igår. Åtföljda av mängder av delfiner gick vi ut till havs genom revporten i god vind. Slör med spirad genua i god fart och hög sjö jobbade sig Nerthus fram i sol som sedan blev intensivt varmt regn inför angöring revporten BB. Ett jätterev kring en ganska hårt exploaterad ögrupp redan sedan sextiotalet.

Maxine lyckades i hög sjö få till en god pasta pesto till lunch. Resan tog ca 4 timmar över. Vi ankrade vid huvudön på ganska djupt vatten med 75 meter kätting ute. Oerhört kraftiga vindar kommer in i viken och alla båtar viker ner sig och pendlar. Idag hård arbetsdag inför överlämnandet till ny besättning. Kölsvinet tvättat och putsat, loggen urtagen och servad, Hugo och Axel skrubbat botten i nästan tre timmar, hela sittbrunnen och överbyggnad skrubbad, bordet i sittbrunnen polerat, sortering i lådor, skotten skrubbade och putsade under däck, dynor soffor iordningsställda, köket skrubbas i minsta detalj av Francoise, toaletten servas, ja det tar aldrig slut.

PE för också en jämn kamp med rosten som alltid finns på en stålbåt där järn exponeras. Tvåkomponent härdfärg samt målning. Diesel och gas toppas upp av pågående besättning inför avresa. Francoise, Maxine och Simon har idag oxå lyckats hinna med att hyra moppar och åkt runt ön idag. Under eftermiddagen ska vi förflytta oss till en bättre ankring som också ligger närmre flygplatsen som ligger på ett rev nord huvudön och att vi kan jolla emellan.

Dagarna har rusat iväg! Om några dagar är vi hemma igen och med fantastiska minnen. PE har idag lyckats få tag på utmärkt wi-fi och lyckats med sina kommunikationer och är på strålande humör i kölsvinet som han rensar. Under dagen ett försök att ta oss ut på norra revet men fick vända pga kulingvindar och lade oss i lä om en mindre ö. Trots kuling ingen sjö att tala om innanför revet.

Nu flyter vi i ett turkost landskap inför natten i vår infinitypool på djup ca 5 meter. Märkligt nog upplever man alla öar vi kommer till på helt olika sätt med alla sina egna unika karaktärer och minnen. Efter ankring brukar alltid Hugo vara först i plurret men PE lyckades finta honom ikväll genom att ankra om till ett ny plats på samma rev och först i.

Imorgon nytt försök att gå till norra revet intill flygplatsen då vinden väntas mojna. Starkaste minnet från Polynesien är ändå kvinnorna här!! De är så vackra och stolta, alltid med vackert långt mörkt hår och en blomma bakom ena örat eller en krans. Tyvärr blir de med åren överlag så tjocka vilket är djupt tragiskt. Bäst av allt är att de finns på varje ölburk av märket Hinano i loggan. Mycket god öl dessutom ska tilläggas!

// Carl

Inför skifte av besättning

Den 8 aug kl 13.30 passerade vi in genom revet till Bora Bora. Regnet öste ner och bergen låg gömda bakom molnen. Då jag passerade in hit för länge sedan var vi nästan ensamma, vad jag minns. Nu kunde vi räkna in över fyrtio master bara i närområdet. Ska under alla omständigheter bli spännande att återigen utforska ön och vattnen innanför revet.

Rakt innanför passagen ligger samhället Vaitape där vi ankrat för att inhämta information om ön samt var man fyller gas till spisen och diesel. Finns det internet, hur kommer man till och från flygplatsen, mm.

Vi ska ju skifta besättning här så det kommer att bli en del farande till flygplatsen som ligger ute på revet. Familjen Tevell mönstrar av och min Maria, Tomas samt två nya besättningsmedlemmar, Staffan och hans son Otto, mönstrar på mellan den 11-14 aug. Vad vi förstår ska det gå att ankra i närheten av flygterminalen och sedan gå in med jollen. Vore trevligt om det gick, men vi vet mer efter besöket i byn. Har sett en smäcker katamaran som trafikerar flygplatsen, en Flygbuss på lagunen.

Glömde skriva om ett roligt möte vi hade på Huahine. Efter att vi gått in genom passet såg jag en bekant stålbåt på ca 60 fot. Den var vit och hade en ordentlig sprayhood byggd över nedgång och sittbrunnen. På akterdäck stora rullar med förtöjningsgods som vittnade om ankring i svåra vatten. Jo, det var en av de yachter vi mötte i Antarktis årskiftet 2014/15 då jag seglade med Lasse o Kalle Ljung i Lasses 47-fotare.

Vi tog jollen över till dem efter att vi ankrat och mycket riktigt, det var samma båt med de två ägarna ombord. De sa direkt att vi sågs vid den Chilenska basen. De refererade också till Kalle Ljungs film som han gjorde med sin drönare. Kul möte som väckte många minnen. De är i Polynesien över vintern för att snart gå ner till Patagonien igen och ytterligare en säsong med chartergäster till Antarktis.

Har ni inte sett filmen måste ni gå in Youtube och söka på Antarctis och Kalle Ljung. Vi har mött en hel del båtar som sett filmen och berättat om den för mig, utan att de vet att jag var med och är den som står på det lilla isberget.

Seglingen hit i dag var verkligen fin. 12 ms och spirade segel med Bora Bora framför stäven. Vi lämnade Tiva på Tahaa norr om Raiatea vid 10.30 där vi ankrat i skydd av revet på 4 meters djup. Fin sandbotten med bara en del korallhuvuden. Hittade en sektion som var i stort sett ren från korall så vi slapp trassel då vi tog upp ankaret. Just innan vi skulle gå hörde jag ett mayday på kanal 16 mitt bland allt snack på franska. Det visade sig vara Bella Ragazza registrerad på Malta och 43 meter lång som gått på grund innanför revet en bit bort. På AIS såg vi att den hittat en uppgrundning som inte syns på de digitala korten, fast skepparen hade gått väldigt nära en zon av ”uncharted” område. Båten sticker 4,2 m så så det gäller att ha spaning…

Vi har seglat i stort sett samma rutt som Bella och stött på dem vid flera tillfällen. Hoppas verkligen att allt går bra och att de snart är flott igen.

Francoise som länge drömt om att få komma till Bora Bora fick ha vakten hela seglingen över till Bora Bora och då vi passerade ut genom revet eskorterades vi av säkert femtio delfiner som gladde oss med piruetter och hopp, vilka fina djur!

Just nu är jag ensam ombord medan resten av gänget är iland för att fixa det praktiska. Kanske kommer de tillbaka med en glass, vem vet!

Hälsningar
Per-Erling

Raiatea

Ankaret gick snabbt att få upp från 4 meters djup tidig morgon Huahine och segling norrut innanför revet västra sidan och ut till havs. Ingen sjö och svag vind slöt. Valar!! PE ser några Humpbacks i bleket nära båten. Vattensprutande och vinkande med fenor. En stor val hoppar upp ovan ytan med hela sin stora kropp och visar sin vita undersida. Efter en halvtimma ser vi svansfenan innan de går ner på djupet. De kan dyka 3000 m och vara nere 2 timmar.

Därefter tog vinden i och sjön byggde upp. Detta hindrade inte Francoise och PE att få ihop en god pasta till lunch som snabbt slank ner. Efter ca 4 timmars halvvind svepte vi in genom en underbar trång revöppning sydöstra delen av revet. Halva resan hade vi märkligt nog sällskap av tre st vackert blå halvmeterstora tonfiskar kring båten. Vi lockade med alla drag vi hade men Axel lyckades bara fånga en av våra anoder om babord. Humöret gott och in i en helt ny värld som denna stora ö är.

Hittade moorings i en djup vik där vi sov gott efter tabbouleh och mergues. PE och Hugo bakade dessutom kanelbullar med hjälp av samma surdegskultur som överlevt sedan Antarktis för 18 månader sedan. Vi vaknade i soluppgången, Hugo sover i hängmatta på däck, jollen lades i och sedan en tur in i landet ca en distans på en flod från öns inland.

Grönskan optimal med odlingar i dalen. Under förmiddagen slör norröver och vidare till nästa ö Tahaa som liger innanför samma rev. Ett snabbstopp bara för att fylla på förrådet av croissanter och yoghurt. Slutligen följde vi Tahaas västliga sida och lagt oss för ankarmitt i revet på en uppgrundning för att se Bora Bora i solnedgången och inför att i morgon lämna och sista seglingen dit efter sedvanligt morgondopp.

Ikväll hade vi riktigt spännande öppning av det matpaket som en främlingslegionär gav till oss på Raroia. Så mycket god mat de får!!!
Axel har lagat köksfläkten och PE och Hugo har lött ihop ett glapp på densamma. Alltid ngt att fixa. Vi följer solljuset och livets rutiner anpassas därefter.

Carl