Raiatea

Ankaret gick snabbt att få upp från 4 meters djup tidig morgon Huahine och segling norrut innanför revet västra sidan och ut till havs. Ingen sjö och svag vind slöt. Valar!! PE ser några Humpbacks i bleket nära båten. Vattensprutande och vinkande med fenor. En stor val hoppar upp ovan ytan med hela sin stora kropp och visar sin vita undersida. Efter en halvtimma ser vi svansfenan innan de går ner på djupet. De kan dyka 3000 m och vara nere 2 timmar.

Därefter tog vinden i och sjön byggde upp. Detta hindrade inte Francoise och PE att få ihop en god pasta till lunch som snabbt slank ner. Efter ca 4 timmars halvvind svepte vi in genom en underbar trång revöppning sydöstra delen av revet. Halva resan hade vi märkligt nog sällskap av tre st vackert blå halvmeterstora tonfiskar kring båten. Vi lockade med alla drag vi hade men Axel lyckades bara fånga en av våra anoder om babord. Humöret gott och in i en helt ny värld som denna stora ö är.

Hittade moorings i en djup vik där vi sov gott efter tabbouleh och mergues. PE och Hugo bakade dessutom kanelbullar med hjälp av samma surdegskultur som överlevt sedan Antarktis för 18 månader sedan. Vi vaknade i soluppgången, Hugo sover i hängmatta på däck, jollen lades i och sedan en tur in i landet ca en distans på en flod från öns inland.

Grönskan optimal med odlingar i dalen. Under förmiddagen slör norröver och vidare till nästa ö Tahaa som liger innanför samma rev. Ett snabbstopp bara för att fylla på förrådet av croissanter och yoghurt. Slutligen följde vi Tahaas västliga sida och lagt oss för ankarmitt i revet på en uppgrundning för att se Bora Bora i solnedgången och inför att i morgon lämna och sista seglingen dit efter sedvanligt morgondopp.

Ikväll hade vi riktigt spännande öppning av det matpaket som en främlingslegionär gav till oss på Raroia. Så mycket god mat de får!!!
Axel har lagat köksfläkten och PE och Hugo har lött ihop ett glapp på densamma. Alltid ngt att fixa. Vi följer solljuset och livets rutiner anpassas därefter.

Carl