Inför skifte av besättning

Den 8 aug kl 13.30 passerade vi in genom revet till Bora Bora. Regnet öste ner och bergen låg gömda bakom molnen. Då jag passerade in hit för länge sedan var vi nästan ensamma, vad jag minns. Nu kunde vi räkna in över fyrtio master bara i närområdet. Ska under alla omständigheter bli spännande att återigen utforska ön och vattnen innanför revet.

Rakt innanför passagen ligger samhället Vaitape där vi ankrat för att inhämta information om ön samt var man fyller gas till spisen och diesel. Finns det internet, hur kommer man till och från flygplatsen, mm.

Vi ska ju skifta besättning här så det kommer att bli en del farande till flygplatsen som ligger ute på revet. Familjen Tevell mönstrar av och min Maria, Tomas samt två nya besättningsmedlemmar, Staffan och hans son Otto, mönstrar på mellan den 11-14 aug. Vad vi förstår ska det gå att ankra i närheten av flygterminalen och sedan gå in med jollen. Vore trevligt om det gick, men vi vet mer efter besöket i byn. Har sett en smäcker katamaran som trafikerar flygplatsen, en Flygbuss på lagunen.

Glömde skriva om ett roligt möte vi hade på Huahine. Efter att vi gått in genom passet såg jag en bekant stålbåt på ca 60 fot. Den var vit och hade en ordentlig sprayhood byggd över nedgång och sittbrunnen. På akterdäck stora rullar med förtöjningsgods som vittnade om ankring i svåra vatten. Jo, det var en av de yachter vi mötte i Antarktis årskiftet 2014/15 då jag seglade med Lasse o Kalle Ljung i Lasses 47-fotare.

Vi tog jollen över till dem efter att vi ankrat och mycket riktigt, det var samma båt med de två ägarna ombord. De sa direkt att vi sågs vid den Chilenska basen. De refererade också till Kalle Ljungs film som han gjorde med sin drönare. Kul möte som väckte många minnen. De är i Polynesien över vintern för att snart gå ner till Patagonien igen och ytterligare en säsong med chartergäster till Antarktis.

Har ni inte sett filmen måste ni gå in Youtube och söka på Antarctis och Kalle Ljung. Vi har mött en hel del båtar som sett filmen och berättat om den för mig, utan att de vet att jag var med och är den som står på det lilla isberget.

Seglingen hit i dag var verkligen fin. 12 ms och spirade segel med Bora Bora framför stäven. Vi lämnade Tiva på Tahaa norr om Raiatea vid 10.30 där vi ankrat i skydd av revet på 4 meters djup. Fin sandbotten med bara en del korallhuvuden. Hittade en sektion som var i stort sett ren från korall så vi slapp trassel då vi tog upp ankaret. Just innan vi skulle gå hörde jag ett mayday på kanal 16 mitt bland allt snack på franska. Det visade sig vara Bella Ragazza registrerad på Malta och 43 meter lång som gått på grund innanför revet en bit bort. På AIS såg vi att den hittat en uppgrundning som inte syns på de digitala korten, fast skepparen hade gått väldigt nära en zon av ”uncharted” område. Båten sticker 4,2 m så så det gäller att ha spaning…

Vi har seglat i stort sett samma rutt som Bella och stött på dem vid flera tillfällen. Hoppas verkligen att allt går bra och att de snart är flott igen.

Francoise som länge drömt om att få komma till Bora Bora fick ha vakten hela seglingen över till Bora Bora och då vi passerade ut genom revet eskorterades vi av säkert femtio delfiner som gladde oss med piruetter och hopp, vilka fina djur!

Just nu är jag ensam ombord medan resten av gänget är iland för att fixa det praktiska. Kanske kommer de tillbaka med en glass, vem vet!

Hälsningar
Per-Erling

4 Kommentarer
 1. Leif Wictoren says:

  Hej P-E! Lina och jag kollar bloggen i NYC och tänker att ni har det gott och mår därefter. Hälsa Maria när hon mönstrar på och all lycka på vägen till NZ.
  Kram från Lina och Leif (och Leonard Cohen som hummar i bakgrunden och dessutom är på vår med en ny skiva).

  • Per-Erling says:

   Hej Leif
   Vi har det alldeles utmärkt. Ligger kvar på Bora Bora och inväntar klarsignal från Papeete för att kunna segla vidare väster ut. Utklarering måste ske mailledes via Papeete och vi är fler båtar som inväntar svar. Nu är ju den här platsen inte så plågsam så humöret är ändå på topp. Hälsa alla runt dig.PE

 2. Anders Franzén says:

  Hej familjen Per-Erling.
  Vi hade som mål att komma till Bora Bora om det skulle gå vägen med vindkraften, det har vi alltså inte lyckats med ännu.
  När jag var till sjöss i Salén hade vi last med torkad fågelspillning till NZ där vi lossade både på nord och sydön, för att ge oss ut i ca nordlig riktning till småöarna som exempelvis Nauru L167 precis under ekvatorn. Skaffade ett brev med en första dags utgåva. Det är ön där Australien håller ”flyktingar”.

Kommentering är stängd.