Upplevelser på Maupiti

Maupiti ligger 27 Nm väster om Bora Bora och skiljer sig väldigt mkt trots den korta distansen. Här finns inga stora turistanläggningar, atollen präglas snarare av stillhet och avskildhet. Passet in är inte helt enkelt att ta sig igenom om inte vädret är bra, vilket det var då vi gick in. Vi är ca 15 båtar som hittat hit och några av dem har vi också lärt känna. Inte så många enskrovare utan katamaranerna dominerar.

Randivåg, den svenska båten som ligger intill oss.

Randivåg, den svenska båten som ligger intill oss.

Många seglare är par i övre medelåldern men också en hel del barnfamiljer. Intill oss har vi en fin 40-fots enkrovsbåt, S/Y Randivåg, med Lisa och Sven-Gösta ombord. De har seglat via Patagonien, där Lasse Ljung och jag träffade dem i januari 2015, då de seglade upp till Franska Polynesien via Påskön. Som ni förstår har paret på Randivåg inte bråttom utan tillåter sig att stanna upp länge där det är fint. De har en fin blogg som jag kan rekommendera www.randivag.se

I söndags tog alla vi från Nerthus, jollen in till kyrkan kl 09.00. Vi kom en timme för tidigt vilket inte gjorde ngt eftersom det är enkelt att bara insupa allt det vackra. Byn ligger nedanför berget och utmed lagunens vatten. Växtligheten är imponerande. Utmed byvägen ser vi bananplantor, papaya- och mangoträd, samt alla krukväxter man kan komma på. Mangon hänger där och frestar oss men är inte mogen än på några veckor. Vi får hålla oss!

Inifrån kyrkan

Inifrån kyrkan

Kyrkvaktmästaren

Kyrkvaktmästaren

Kyrkan ligger intill strandkanten och utsikten inifrån är hänförande. Mässan och stämsången är också helt otrolig. Vi fick en minnesrik stund där taket nästan lyfte när kvinnor och män tog i från fötterna.

Lyssna på ljudfilen jag spelade in här:

Vi har fått frågan om vi kan ta med lite saker till nästa ö/atoll som heter Maupihaa. Den atollen ligger lite avsides. Där bor bara några få familjer och fraktbåten kommer bara en gång i månaden. Så i går kom en båt ut till oss med ett kylskåp, ett skottkärrhjul, mjöl, en låda med kläder, ett bildäck och lita annat smått o gott som man längtar efter där ute. Nu står kylskåpet på akterdäck medan kartonger med resterande varor är stuvade under däck. Bildäcket och skottkärrhjulet får också bo på akterdäck. Vi har hört olika beskrivningar kring inseglingen genom revet till Maupihaa, som är en klassisk korallatoll där land bara sticker upp ngn meter från havsytan. Passet är smalt med tillräckligt djup, så det ska gå bra så länge inte vind eller hög sjö ställer till det för oss.

Nu ser prognosen bra ut. vi hade ursprungligen planerat att lämna Maupiti i dag tisdag men vi väljer att stanna ytterligare ett dygn eftersom det kommer att passera en front med regn, stark vind och vindskifte. På onsdag 24 aug går vi i svag vind och anländer till Maupihaa, om planen håller, också i svag vind. Däremellan bra seglarvader 🙂 Ska bli riktigt spännande att få leverera grejorna samt att möta ön och människorna där. De få som bor där är ”koprabönder” enligt dem vi mött här, dvs föräldrar och släkt med mottagarna.

Som tack för hjälpen fick vi en låda med kokosnötter, fint iordninggjorda, några färska/ ljusa för att dricka kokosvattnet och andra mer mogna, med mer fruktkött, som kan ätas eller ha till matlagning. Blir fint att ha ombord då vi lagar mat med egentillverkad kokosmjölk. Kokosmjölk får vi fram genom att skrapa (riva) ut kokosköttet från en väl mogen nöt. Den rivna kokosen lägger vi i en tygduk som vi sedan vrider och på så vis pressar ut mjölken ur den rivna kokosen. Det blir faktiskt en hel del kokosmjölk bara från en nöt.

Just nu kom den svenska båten Alma hit och ankrade akter om oss. Jonas seglar ensam i sin 27-fots Allegro. Vi har bitvis följts åt genom Sällskapsöarna (sträckan från Tahiti och upp hit). Troligen kommer vi att ses fler gånger innan vi, båda båtarna, ankrar upp i NZ i november. Bra gjort att segla i en 8 meters båt.

//Per-Erling

1 svara
  1. Francoise says:

    Underbara bilder! Kanske några tips till våra kyrkor för att fylla dem: utsikten, sångerna o inte minst kyrkvaktmästaren ?!
    Härligt att ni fick vara med på en så fin upplevelse.
    Kram

Kommentering är stängd.