Leverans till Maupiha

Nu har vi ankrat innanför revet i Maupiha. Seglingen hit gjorde vi med endast revad genua för att segla tillräckligt långsamt och anlända hit på morgonen.

Under natten byggde sjön upp och vi fick in en sjö över båten som letade sig in genom skylights och nedgången. Max oflyt att vi i kolmörkret träffade just den enda våg som var så stor under hela natten. I dag blir det till att saltsanera ombord.

Om vi var ledsna över nattens strapatser så uppvägdes det av att vi vid passet möttes av flera knölvalar som hoppade och slog med fenorna i vattenytan. Strömmen ut genom det smala passet var så stark att vi vände om för att invänta rekomendation från familjen som vi levererade kylsåp mm till. De kom till passet med sin lilla båt och vi gjorde tillsammans, med dom före oss, ett nytt och lyckat försök. Strömmen var kring 4-5 knop och vi lyckades göra 5,5 knop genom vattnet (1,5 knop över grund)i den kraftiga motvinden på 13 ms.

Passet var smalt men djupt ända intill revkanten. Lite hisnande att gå in med bara några meter in till kanten. Valar, vind, motström och otroligt vackert vatten fick oss andaktiga och lättade då vi väl var igenom.
Nu akrar vi i lä av en Motu (ö på revet)och har levererat varorna till deras båt. Fin pratstund i vår sittbrunn där vi fick veta mycket om platsen och inte minst fisket intill revet. Ska vara fin fisk och mycket haj, black Tiped lagun shark, som är helt ofarlig. De rekomenderade oss att inte harouners fisk nära Nerthus eftersom det fanns gott om Gry Shark som skulle ta fisken för oss. Lätt råd att följa.

Här bor 18 personer som alla lever av kokospalmer/copra och driver också upp musslor som de levererar till pärlodlare på grannöarna.
I morgon lördag är vi bjudna på middag hem till familjen men innan dess kommer mannen ut till oss igen för att vi tillsamans ska harpunera fisk på revet.

Stannar till söndag då vinden ska avta. Sedan 350 Nm till Aitutaki och Birthe.

Hälsningar
PE

3 Kommentarer
 1. Francoise says:

  Vilka fantastiska upplever! Så härligt med allt ni får vara med om och kul med valarna PE ?!
  Ha nu en fin seglats till Birthe.
  Kramar

 2. Karol Zyto says:

  En gång i veckan öppnar jag Nerthusbloggen. Lika spännande och färgstarkt som alltid. Jag ska inte tjata mera hur fantastiskt liv ni lever. Det förstår ju alla. Vi hade nöjet att husera Maria på landet i Arkösund. Hon hade nya bilder och berättelse med sig. Nu är Du Maria tillbaka på båten och njuter av resan och din man. I det rätta elementet. Jag vet inte hur mkt ni följer av det som händer i fosterlandet. Min erfarenhet av att vara borta från Sverige längre tid resulterar i att Sverige försvinner som en dimmig oväsentlighet. Man tänker på barnen, barnbarnen men inte på Sergels torg eller på Stortorget i Visby. Här kommer ett litet axplock. Turbulensen runt Riksrevisionsverket slutade på svenskt vis. Man har rekommenderat en kommission som ska granska granskare. Allt kommer att rinna ut i sanden som vanligt. Ingen gör fel. Alla känner alla (och bor på sommaren på Gotland) och nästa gång är det min tur. Bäst att vara snäll. Konflikter är ingenting för oss.
  Och nu någonting för Dig PE. Pigge Werkelin har startat rederi Gotlandsbåten. Båten går från Nynäshamn och Västervik till Visby. Enkel resa kostar 89: – Dålig kvalité och gungande katamaran. Mycket klagomål men priserna har tvingat DG att sänka sina priser. Dessutom satsar Werkelin på utökad hotellverksamhet på Gotland till nästa sommar. Det rör sig på ön. Kanske skönt för Dig att gunga i Polynesien nu.
  Vi håller kontakt och jag få hålla mig till nästa vecka för att titta in på Nerthusbloggen. Kramar.

 3. Mackan says:

  Hej!
  Nu tycket jag att det är orättvist! Per Erling, Maria, Tomas, Birthe and Lennu!!! … Gosh vad jag önskar att jag var ombord!
  Hoppas att ni tar väl vara om varandra och njuter av den tid ni har bland öar och starka strömmar!
  Mackan
  Jag följer med ifrån min IKEA soffa i Big Sur och Mary Lu hälsar förstås så hjärtligt.

Kommentering är stängd.