Ny besättning på Nerthus

Så har Nerthus fått ny besättning, med undantag av att jag är kvar. Tomas o Maria har kommit tillbaka efter en tid i Sverige och familjen Tevell har rest hem efter ca två månader ombord. Bora Bora blev en bytesplats med sina bra förbindelser med Tahiti och internationella flighter. Tevells anslöt ombord på Hiva Oa i ögruppen Marquesas i mitten av juni tillsammans med Maxines pojkvän Simon. Carl var i Sverige och repade sig efter att han skadade revbenen tidigare i Tuamotus och han anslöt på Fakarava den 22 juli. Se tidigare blogginlägg.

Det har varit en innehållsrik seglats med ungdomar ombord. Hugo 12 år och upp till mig som är 63 blev en för mig givande mix av åldrar. Nu seglade vi i franska regioner och jag som inte kan franska fick hänga på den fransktalande familjen Tevell. Ungdomarna fångades alltid upp av lokala kids som ville spela boll med de långa och blonda killarna medan Francoise snabbt skapade kontakt med andra vuxen och intressanta verksamheter som t ex pärlodlare.

Nu har vi en ungdom med oss, Otto 19 år och son till Staffan. Båda mönstrade ombord på Bora Bora och ska segla med Nerthus till Tonga där de lämnar i slutet av september. På Aitutaki i Cook Islands ansluter Birthe som var med från Sverige till England, och seglingen i blåsten och kylan över Nordsjön. Ska bli så fint att få segla med henne i varma vatten, precis som vi gjorde för 38 år sedan. Välkommen ombord igen Birthe.

Bora Bora var en annorlunda upplevelse jämfört med då vi var här i slutet av 70-talet. Nu många stora hotellanläggningar som byggts på pålar ut i lagunen. Snyggt gjort måste jag säga och de smälter fint in i omgivningen. I huvudorten Vaitape fanns en del butiker där man sålde pärlor, men det var det ända som visade att det fanns många turister i området. Jag tror de höll sig på sina anläggningar och utforskade ön via arrangerade utflykter. Vi mötte en hel del dykbåtar t ex. Många segelkatamaraner, både charter och långseglare, låg ankrade innanför reven. Förstår att Bora Bora är attraktivt, med sitt fina vatten och sprakande variationer av blått och grönt innanför reven. Solen och botten skapar fina skiftningar i vattnet och det finns ingen som inte kan hänföras över hur himmel och hav förenas i fantastiska skådespel, inget minst vid solupp- och nedgångar.

Nu har vi lämnat Bora Bora och ligger till ankar innanför revet på Maupiti, ca 27 Nm väster ut från Bora Bora. Vi kom in via passet i revet vid 15.30 i två knops motström. Alltid lite spännande att se hur passen uppför sig. Skiljer från dag till dag vad jag förstår efter samtal med locals på andra atoller. Allt gick bra och nu ska vi utforska ön i mitten av atollen i morgon och kanske bestiga berget som är hela 370 m högt. Fast det räcker nog med att komma en bit upp, vi får se. Det första vi ska göra i morgon är att ta jollen till en plats där Mantarockorna samlas varje dag. Ska bli spännande att se om vi får simma med dem på nära håll.

Hälsningar
Per-Erling