Motorproblem

Blogg 28 maj
Vågor från alla håll och svag vind är en jobbig kombination. I går söndag var en sådan dag och vi skulle ha gått för maskin för att spara segel, som annars slår när Nerthus pendladar och rullar fram i det böljande landskapet.

Maskinen började helt plötsligt gå ojämnt så jag kollade att vi hade nog med diesel i dagtanken som visade sig vara mer än halvfull. Vad kunde det då vara, bränsletillförsel, elfel eller något mekaniskt som till exempel bränslepumpen som har en automatisk varvtalsregulator.

Nu började felsökningen med att vi kollade det första av två bränslefilter som sitter mellan tanken och maskinen för att ta reda på om det fanns vatten separerat i glaskoppen under ett filter. In med överkroppen i maskinrummet för att tömma bottensatsen bara för att konstatera att dieseln var hur klar och fin som helst och inget vatten. Då bytte vi det stora filtret på maskinen och startade. Samma sak nu, maskinen går men varvtalet går helt okontrollerat upp och ned medan vi försöker utröna om det är reglaget och vajern som kanske lever ett eget liv, men nej. Lyckligtvis hade sjön lagt sig och vi seglade bekvämt i 4-5 knop.

Just som mörkret föll tornade frontmoln upp sig akter om oss och vi kunde se hur det blixtrade allt mer intensivt samtidigt som mullret tilltog. Vi minskade segel för att vara beredda på kraftiga vindbyar. Snart hade vi ett regn och åskväder över oss. Efter några timmar var ovädret förbi utan att vi drabbats av några problem. Under natten seglade vi vidare i den nu svaga vinden för att påföljande morgon på nytt försöka åtgärda problemet med maskinen.

En sak till fanns att göra, byta ett filter som sitter framför vattenavskiljaren där vi tidigare noterade den klara fina dieseln. Just att det inte fanns vatten eller smuts i dieseln lurade mig. Efter att Adde bytt även det filtret gick åter maskinen som en klocka. Gissa om oron släppte kring att det kunde vara något mer krångligt som måste fixas på Azorerna som ligger 600 nm bort.

29 maj
Så kom den nordostliga vinden som sedan fortsatte vrida över ost till nu ostsydost. Vi slog och gick söderut för att möte vinden som ska fortsätta vrida över syd till SSW. Nu på eftermiddagen den 29 maj har vi återigen slagit till SB halsar för att förhoppningsvis, efter att ha gått en båge norrut, sträcka till Horta på Azorerna, 435 Nm bort. Fin segling på kryssbog i lång dyning och bekväma vindvågor. Vi gör 5-6 knop i 5-6 ms. Det har kommit kalluft efter frontpassagen och vi har börjat klä på oss långbyxor och tröja/jacka. Lite kallt om tassarna också.

Pos:37 00N 037 38W

//PE

Händelserikt på norra Atlanten

Tiden går fort och nu är det redan den 26 maj. Vi är inne på nionde dygnet sedan vi lämnad Bermuda på Norges nationaldag. Det är stor skillnad på att segla här och i passadvindarnas bälte närmare ekvatorn. Första dagarna, svaga vindar, då vi fick gå för motor en del. I går t ex hade vi vindar upp till 30 knop tillsammans med de kraftigaste regn jag varit med om. Havet yrde i vinden och ytan tycktes bli alldeles slät i det böljande landskapet. Det blev regnkläder på medan vi handstyrde i de vridande vindarna. Runt molnen vred vinden minst 30 grader och ligger man för läns eller slör gäller det att hänga med. Efter trettio minuter var regnet borta även om himlen fortfarande var genomgrå. Vi hade extra spaning eftersom en front var i antågande. I dag vid soluppgången dog vinden och vi startade motvilligt maskin i den enormt oroliga sjön. Vindstilla i vågor som bildats under gårdagens o nattens blåst! Det går helt enkelt inte att ha seglen uppe när Nerthus ruskas om i sjön. Men nu några timmer senare och närmare lunch kom solen fram tillsammans med en sydostlig vind på 3-4 ms med vågorna in akterifrån. Nu kryssar vi mot mål i en behaglig sommarvärme där vinden är sval mot huden.

Under vår morgonträff över kortvågsradion diskuterade vi det tropiska ovädret som bildats mer nordväst ut och i Golfströmmen. Nu rör sig lågtrycket österut norr om oss och ger 6 metersvågor i den 20-25 ms starka västliga vinden. Vi som valt den mer sydliga rutten kommer att klara oss bra och, egentligen får vi bra vindar, som för oss in mot Azorerna. Som det ser ut i väderprognoserna kanske vi hinner fram innan nästa period av svaga vindar etablerar sig. Den svaga vind vi seglar i just nu består fram till söndag kväll.

Lasse med sin Arianna och Benny med Kairos ligger dryga 500 Nm väster om Nerthus. Benny har gått mer norrut medan Lasse ligger lite mer som vi, på 35-36 grader nord. I morgon bitti får vi veta hur vindarna bistått Arianna och Kairos. Våra engelska vän Chris och hans Moonraker går direkt till England och har kommit långt upp i kylan nu. Han fryser säger han, vilket inte är så konstigt då närmaste rutt går nära Newfoundland och Grand Banks. Endast 50 Nm söder om Nerthus ligger SY Dream Catcher med ett par i min ålder som jag hade radiosällskap med över Indiska Oceanen. Det är så festligt att vi alla strålar samman nu då vi närmar oss Europa.

Val, ropade Adde nyss. På avstånd ser vi ett gäng ryggar och utblås. Häromdagen hade vi däremot en val på bara 10-15 meters avstånd. Vi såg den just som den passerade Nerthus styrbordssida. Mäktigt att se det stora djurets rygg röra sig och i en stor virvel i vattnet försvinna ner i djupet. Kanske väckte vi den sovande valen och så fall vilken tur att vi inte seglade på den. Annars en hel del delfiner som kommer simmande från fjärran för att kolla in oss och göra några konster utmed Nerthus och framför allt just framför fören. I dag la vi ut fiskelinan igen eftersom det finns mer plats i kylen nu.

Även om det inte är så många fartyg eller andra seglare inom synhåll så får vi sällskap av Portugisiska örlogsmän. Det är maneter som seglar på ytan och färdas på så vis någonstans. Jag undrar vart de är på väg, för de får verkligen hjälp av sin märkliga konstruktion, ett segel, som fångar vinden. Tror mig inte sett dessa ”farkoster” någon annanstans än i Nordatlanten. De är turkos-lila och kanske 10 cm ovan vattenytan och är bågformade och smala. Ser verkligen ut som dom seglar.

Som jag nog har skrivit tidigare seglar Nerthus för första gången på tre år österut vilket gör att vi möter solen på morgonen och får solnedgången akterut. Fram till nu har vi seglat in i alla de sprakade och vid varje tillfälle unika solnedgångarna.

Position den 27 maj kl 00.0 UTC.
36 57N 043 21W
SOG 4-5 knop
COG 080 gr
TWS 10 knop
Wind SSW

//Per-Erling

Vindar, vågor och en stor Dorado

Efter två dygn med bra vind och dygnsdistanser har vi hamnat i ett område med vindstilla. I går just innan det mörknade kunde vi se en front närma sig och just då det tydliga avlånga molnet var över oss vred vinden 90 grader och vi fick gippa.

Eftersom vinden fortsatte vrida blev det kryss men med sedan tidigare samma kurs, österut. Dessvärre fortsatte vridet och vi pressades allt mer söderut. I morse vid 04.00 slog vi i den lätta vinden, en vind som sedan försvann helt. Nu går vi för motor och storsegel i en nordostlig kurs. Det är fortfarande långt kvar till Azorerna men vi ska norrut så vi kan lika väl motorisera åt det hållet. Nu säger prognosen att det senare i dag ska vrida från nord över ost till WSW..

Som ni förstår kommer det att bli en intressant dag innan det stabiliserar sig till kvällen. I den nya vinden förväntar vi oss en våghöjd på i snitt (signifikant) 3-4 meter. Både vind och sjö kommer då från rätt håll och vi ser fram emot bra gång mot Azorerna.

I förrgår den 21 maj hörde jag hur det sjöng i fiskerullen vi har fäst på aktern. Det blåste bra och vi seglade med spirad genua i 8 knop så det var bra tryck i linan. Jag fick på mig arbetshandskarna och började sakta och för hand dra in fisken medan Adde vevade upp linan på rullen.

Trycket var alldeles för hårt för att det skulle gå att veva in linan på den fast monterad rullen, alltså inget spö att arbeta med. Jag tippar att vi hade 75 m lina ute nu så det tog en bra stund att få in den vilt kämpande Doradon till aktern. I vår fart och den höga sjön var det inte helt enkelt att få upp Doradon.

Då den väl låg på däcket lossnade kroken och jag kastade mig över den 1.20 m långa fisken och pressade in dess huvud under en av förvaringslådorna vi har på däcket och tryckte ner Doradon med min tyngt. Just då kom en stor våg och jag gled över akterdäcket ner i lä med fisken fortfarande under min tyngd.

Adde hämtade en yxa som jag, med den platta sidan, kunde döda fisken via ett välriktat slag mot huvudet. Det finns bilder som jag hoppas kunna lägga på bloggen då vi kommer fram till Azorerna.

Nu återstod att filéa vilket är både roligt och jobbigt då Nerthus rör sig hela tiden och jag vill inte riskera skära mig på de extra vassa knivarna. Allt gick fint och nu har vi kylen full av fisk. Som ni förstår blir det fisk till middag, och kanske lunch, varje dag ett tag framöver.

Position den 23 maj kl 10.00 UTC: 36 01N 053 35W

Per-Erling

Valspaning i fina vindar

Den svaga vinden har ersatts med perfekt segling i en slör med spirad genua.

Det blåser nu ca 8 ms och sjön är fortfarande ok. Adde står vid rodret och lirkar fram Nerthus i 8 knop. Han spanar samtidigt efter val. Vi hörde på kortvågsradion att en annan båt hade sett val på 50 m håll. Annars inte så mycket djurliv, inte ens flygfisk. Fiskelinan ligger ute under den ljusa delen av dygnet men inte ett hugg.

Vädersituationen ser ganska bra ut. Vi har valt att hålla oss på 36 gr N för att undvika ett område med kulingvindar och grov sjö. Nu kommer vi sannolikt att bli upphunna av vindarna under ett tag men slipper förhoppningsvis den grövsta sjön som det ser ut nu.

Prognoser är just prognoser och lågtrycken kan välja en annan bana.

Just nu, 10.00 UTC (GMT) den 21 maj:

TWS 8 ms
TWD SSW
COG 090
SOG 8 knop

Pos: 36 13N 058 28W

TWS = Tru Wind Speed
TWD = Tru Wind Direction
COG = Corse Over Ground
SOG = Speed Over Ground

Per-Erling

Svaga vindar

Den svaga vinden står sig fortfarande och inte förrän om ett dygn kommer ett skifte. Då vinden inte fyller seglen utan det bara slamrar och slår i riggen tänder vi gjutjärnet. Just nu kom ca 5 ms och vi rullade ut genuan och stängde ner maskin. Härligt tyst i månskenet.

Tyvärr blir dygnsdistanserna blygsamma 100 nm, men det kommer ändring om någon dag då en kuling varvat med 360 gr vindskiften väntar. Mest undanvind ser det ut som….

Jag hade skrivit till Lasse på Arianna för att berätta att vi, Kairos och Moonraker, har kontakt via SSB-radion varje dag. I morse då vi nästan var klara hördes helt plötsligt Lasses röst.

Lasse kommer närmast från Bahamas på sin segling mot Azorerna och ligger ca 500 nm väster om oss andra. Vi fick en trevlig pratstund och kommer varje dag försöka ge varandra positioner, väder och annan rolig info kring hur vi har det ombord på våra respektive båtar. Är det ngn radioamatör med bra mottagare som kanske kan lyssna kl 11 UTC på 6224 kHz USB.

Ingen fisk ännu 🙁
Pos kl 03.00 UTC.
35 29N 062 24N
Havet 24,3’ C

Några bilder från seglingen till Bermuda samt från St George´s

Nerthus ligger i en stor lagun väl skyddad av öar och rev. Jag har ankrat om och ligger nu närmare dinghy-dock och stadens torg.

Sy Kairos kom in i förrgår kväll/natt så i går morse kunde vi morsa på varandra eftersom Benny ankrat intill Nerthus i mörkret. Vi båda möttes över en kaffe för att sedan gemensamt ankra om. Nu ligger vi båda bra och som sagt nära till världsarvsstaden.

Se bilder från min segling hit samt från en promenad runt hamn och kajer. Gick även upp på en höjd för att få en bra bild över området.

Så såg det oftast ut föröver men….

så här såg det samtidigt ut akteröver. Regn och vindvrid som passerat akter om Nerthus.

Sista dagen fick jag en fin Dorado på dryga metern. Nu blir det fint med färsk fisk på tallriken

Se så fina filéer:-)

Nästan framme, bara dryga 75 Nm kvar (som mellan Visby-Nynäs)

Så här såg det ut på datorn i visningsläge där fyrsektorerna visades. OpenCPN.

Kairos i förgrunden och Nerthus en bit bort

Helt plötsligt såg vi en svensk flagga på ett stiligt segelfartyg. Skolfartyg med gymnasieelever fr Öckerö. Fartyget ägs o drivs av kommunen. Stort!

Gunilla heter fartyget.

Jobb, jobb, jobb för att hålla henne i bra skick. Stålbåt…..

Tittar du noga ser du en röd N bland båtarna

Såg en sådan här segla förbi utan att tänka på att fotografera. Bli bara så pafff och imponerad över den snabba och vackra skapelsen. Den jag såg var nybyggd och är skolfartyg för lokala ungdomar. Bermudarigg är ju ett begrepp. Fartygs- och båttbyggnad är en stolt tradition här. Bermudashorts återstår att fundera på…

Hälsningar fr Bermuda i väntan på att segla tillbaka över Atlanten om en vecka eller så. Följer vädrets utveckling och framförallt högtrycket som dominerar så här års, det Azeriska högtrycket.

Per-Erling

Det blev insegling i mörkret

Det blev insegling i mörkret den 6 maj efter att jag nog studerat sjökortet samt stämt av GPS positioner mot radarns information. Kortet stämde perfekt och Bermuda radio hade inge synpunkter på att jag gick in vid 23.30.

När jag var så nära att jag ville ta ner förseglet, seglade sista milen för bara genua efter att ha tagit ner storen i god tid. Så när det väl var dags för att gå in i leden kinkade rullen och nöp så att jag vare sig fick in eller ut den revade genuan. Nu fick jag uppenbara problem eftersom jag inte ville gå genom reven med stort segel i den bara ca 60 m breda kanalen. Efter några försök blev jag tvungen att gå fram till förstaget för att se vad som hänt. Jo det låg en kink /liten ögla och låste funktionen. Efter en del pillande och mekande släppte trasslet och hela seglet rullade ut. Tillbaka till sittbrunnen får att testa att rulla in. Vilken lättnad att det gick bra. Rullade ut lilla focken och kunde med den och maskinen på lågt varv segla in i den väl utmärkta leden, fanns ljus på en del sjömärken, då jag ser konturer av höga berg på båda sidor om mig. Jag hör skogens läten från djuren, kanske grodor, och känner doften av land. Fick en uppenbarelse av att segla mellan öar i skärgården.

Allt gick fint och jag kunde i stjärnornas sken söka upp kajen där jag skulle klarera in. Det blåste ca 8 ms med riktning från bryggan som låg bakom en liten ö en lite trång vik. Här gällde det att komma in till bryggan långsides och få fast en tamp så att jag på spring kunde köra Nerthus in till kajen. Fick hjälp av en tjänsteman som såg att det verkade knepigt så han tog linan och la den runt en pollare så att jag vartefter kunde hala in slacket då vi sakta med hjälp maskinens framdrift till slut kom på plats. Fantastiskt vänliga ”officers” och på kort tid var allt klart och jag kunde gå till en ankarpålats tvärs över fjärden. Vid 01.30 kunde jag ta en macka innan innan jag släckte lampan och slocknade:-)

St George´s är en fin lite stad som är med på Unescos Världsarvslista, vilket de är stolta för. Hela byn är i fint skick och andas fornstora dager.

Kajen, vid den vita pollaren, där jag klarerade in.

Town Hall med en stolt skylt att staden finns med på Världsarvslistan

Snart framme på Bermuda

Till kvällen den 6 maj är Nerthus framme på Bermuda och St George´s. Tyvärr verkar det som jag inte hinner fram innan mörkret faller. Vindarna har spelat mig ett spratt och varit svaga under ett dygn vilket innebär att jag måste välja mellan att dreja bi/ankra utanför inloppet i väntan på morgonljuset eller gå in genom den väl utmärka leden. Det står i Piloten att myndigheterna har en av världens starkast radiosändare och håller också koll på alla båtar via radar. Jag ska ropa upp och höra deras råd eller beslut kring huruvida jag släpps in eller ej.
Återkommer då jag ligger ankrad och inklarerad i St George´s.

Fiskelinan är ute men inget napp. Det har varit märkbart lite fåglar och flygfisk under den här etappen. Vattnet är bländande blått med spår av Sargassotång. Jag håller extra uppmärksamhet kring annat som kan flyta men det är glädjande fritt från t ex plast och annat skräp.
Hälsningar
Per-Erling

På kurs längs med Bermudatriangeln

Solen skiner och Nerthus pinnar på norrut i en brant slör och det blåser ca 8 ms. Vi lämnade St Martin i norra Karibien den 30 april för att segla de 860 nm upp till Bermuda. Bermuda ja, Bermudatriangeln tänker ni då antar jag. Jo det stämmer och Nerthus vinglar just utmed den östra kanten av den mytomspunna triangeln. Leta gärna upp mer information på Google eller Wikipedia och ta del av alla de mysterier som givit upphov till triangelns berömmelse. I dag är det den 4 Maj och än så länge har allt gått väldigt bra för oss, Nerthus och mig. Jag planerar vara framme på norra Bermuda den 6 maj så vi är mer än halvvägs redan.

Tiden ombord går fort och jag får utrymme för den berömda ”egentiden”. Jag lyssnar en del på poddar med intervjuer med intressanta personer och inte sällan kommer just tankar och funderingar fram kring tid och vad vi gör av vår tid. Vilken ynnest jag har som får nästan en vecka med just uteslutande egentid. Innan jag lämnade St Martin ägnade jag en vecka åt underhåll och allmänt fix, som att ta hand om områdena under durkarna samt att totalrenovera toaletten. Just toaletten vill jag inte behöva fixa med på öppet hav. Tid ja, läste just ut Guillous senaste bok ”1968”, det år jag fyllde 15. Tänk att det känns så nära i tid trots att det passerat 50 år!

Sista dygnen på St Martin var vi ett gäng båtar som strålade samman intill varandra. En av båtarna var Moonraker som vi gick tillsammans med genom Panamakanalen 2016. Vi var tre båtar som slussade sammanbundna bredvid varandra. Nerthus i mitten med Moonraker på vår styrbordssida och Cam från Australien på den andra. Resan från karibiska sidan till Stilla havet tog två dygn inklusive övernattning. Våra vägar skiljdes åt men så träffade jag Moonraker med Chris och hans son på Reunion i oktober 2017 för första gången sedan Panama. Senare sågs vi i Sydafrika och nu St Martin. SY Kairos med Benny ombord mötte vi första gången på Kap Verde då även Bennys sambo Angie var med. På Tahiti strålade vi samman med Jonas och hans SY Alma och sedan dess har Nerthus, Kairos och Alma mötts på olika platser under seglingen, fram till nu, då vi ligger ankrade intill varandra. Det blev några trevliga kvällar innan våra ”rutter” skildes åt. Kairos och Nerthus går via Bermuda på sin väg till Azorerna. Alma går direkt från norra Karibien till Azorerna. Vem vet, vi kanske hamnar i samma vik där också. Azorerna ja, då är vi helt plötsligt i Europa igen!

Bermuda ligger i princip norrut från St Martin och jag noterar att temperaturen sakta sjunker, både i luften och i havet. Det är långt till kylan men vi färdas sakta mot varmare kläder och ljusa nätter. Spännande:-) På Bermuda ansluter Adde för att segla med Nerthus tillbaka över Atlanten till Azorerna och vidare. Adde segla med oss till Karibien från Afrika 2015-16 så han känner Nerthus väl. Välkommen Adde! Senast den 20 maj lämnar vi Bermuda med kurs mot Azorerna. Enligt tillgänglig information är det bra att ligga en bit norrut, 38-40 gr Nord, för att få störst chans till bra vind men även ström. De flesta går längre söderut, t ex de organiserade eskaderracen som utgår från Grenada och Antigua. De får gå en båge norrut först medan vi som utgår fr Bermuda kan gå direkt den nu kortare vägen till Azorerna.

Jag köpte nästan ett kg köttfärs, fanns ingen mindre förpackning, innan jag seglade iväg och nu märker jag att jag har pannbiff för hela seglingen till Bermuda. Fisket får vänta:-)

Hälsningar
Per-Erling