Vindar, vågor och en stor Dorado

Efter två dygn med bra vind och dygnsdistanser har vi hamnat i ett område med vindstilla. I går just innan det mörknade kunde vi se en front närma sig och just då det tydliga avlånga molnet var över oss vred vinden 90 grader och vi fick gippa.

Eftersom vinden fortsatte vrida blev det kryss men med sedan tidigare samma kurs, österut. Dessvärre fortsatte vridet och vi pressades allt mer söderut. I morse vid 04.00 slog vi i den lätta vinden, en vind som sedan försvann helt. Nu går vi för motor och storsegel i en nordostlig kurs. Det är fortfarande långt kvar till Azorerna men vi ska norrut så vi kan lika väl motorisera åt det hållet. Nu säger prognosen att det senare i dag ska vrida från nord över ost till WSW..

Som ni förstår kommer det att bli en intressant dag innan det stabiliserar sig till kvällen. I den nya vinden förväntar vi oss en våghöjd på i snitt (signifikant) 3-4 meter. Både vind och sjö kommer då från rätt håll och vi ser fram emot bra gång mot Azorerna.

I förrgår den 21 maj hörde jag hur det sjöng i fiskerullen vi har fäst på aktern. Det blåste bra och vi seglade med spirad genua i 8 knop så det var bra tryck i linan. Jag fick på mig arbetshandskarna och började sakta och för hand dra in fisken medan Adde vevade upp linan på rullen.

Trycket var alldeles för hårt för att det skulle gå att veva in linan på den fast monterad rullen, alltså inget spö att arbeta med. Jag tippar att vi hade 75 m lina ute nu så det tog en bra stund att få in den vilt kämpande Doradon till aktern. I vår fart och den höga sjön var det inte helt enkelt att få upp Doradon.

Då den väl låg på däcket lossnade kroken och jag kastade mig över den 1.20 m långa fisken och pressade in dess huvud under en av förvaringslådorna vi har på däcket och tryckte ner Doradon med min tyngt. Just då kom en stor våg och jag gled över akterdäcket ner i lä med fisken fortfarande under min tyngd.

Adde hämtade en yxa som jag, med den platta sidan, kunde döda fisken via ett välriktat slag mot huvudet. Det finns bilder som jag hoppas kunna lägga på bloggen då vi kommer fram till Azorerna.

Nu återstod att filéa vilket är både roligt och jobbigt då Nerthus rör sig hela tiden och jag vill inte riskera skära mig på de extra vassa knivarna. Allt gick fint och nu har vi kylen full av fisk. Som ni förstår blir det fisk till middag, och kanske lunch, varje dag ett tag framöver.

Position den 23 maj kl 10.00 UTC: 36 01N 053 35W

Per-Erling

3 Kommentarer
  1. Helén says:

    Fyra meters höga vågor och brottning ned fisk.😁 Ser fram emot att se fotona. Tur att allt gick bra! Smaklig måltid! 👍

Kommentering är stängd.