På väg mot Afrikas kust

I dag avtog vinden och vi glider sakta fram mot den afrikanska kusten. Just nu är det 230 nm kvar till Richards Bay, norr om Durban. Vi håller igen lite grann för att inte komma fram i mörker tidig morgon den 31 oktober.
Det senaste ett och ett halva dygnet, sedan förra blogginlägget, har präglats av vindar med kulingstyrka, plus 14 m/s. Sjön byggde snabbt upp och vi valde att segla med endast inrullade/revade försegel, alltså utan storsegel.

Bra beslut eftersom vi lättade på ”trycket” men gjorde ändå 6-8 knop. Vi spenderade den mesta tiden under däck med stängda luckor eftersom stänk från vågor som träffar skrovet annars letar sig in under däck. Enligt vädertjänsten hade vi en våghöjd på fyra meter i snitt, vilket innebär att vissa vågor är någon meter högre.

I morse då ljuset kom åter efter en natt i halvmånens sken kunde vi njuta av solen och ett betydligt lugnare hav. Solen värmer även om temperaturen faller nu när kyligare havsvatten förs upp från söder med hjälp av strömmarna. Vi sa båda att vi påmindes om svensk sommar.

Inga fartyg runt oss på ett bra tag. Stor skillnad mot då vi rundade Madagaskars södra udde och hamnade i traden mellan Godahoppsudden och Asien. Trots att vi ibland såg över tio fartyg på vår AIS-mottagare har vi bara en gång känt oss manade att kontakta ett fartyg över radion. Då låg deras kurs så att mötet med Nerthus skulle ske på ett avstånd under en halv distansminut. Vakten på deras brygga svarade direkt och efter en stunds tystnad sa han att han såg oss.. Det vara ju det jag ville höra.

Vår position den 29 okt kl 15.00 UTC: 27 38S 35 28E
//Per-Erling och Tomas

Fem tappade tonfiskar

Efter ett och ett halvt dygn av svaga vindar från NV-NO så har nu kulingvindar nått oss (14 ms). Som genom en knapptryckning skiftade det från svag nordan till frisk sydlig vind med snabbt byggande sjö. Vi halvvindar med tre rev i storen och kraftigt inrullade försegel.

Farten in mot waypointen norr om Richards Bay ligger på ca 7 knop över grund. Loggen visar höga 7 knop så vi befinner oss just nu i en lätt motström. Alla luckor är väl stängda eftersom vatten stänker över Nerthus hela tiden.

Matlagning är förstås en utmaning då båten trycks sidledes i vågdalarna och tyngdlagen tycks få en egen tolkning ombord. Tomas kämpade väl inför lunchen för att säkra sig själv samtidigt som matens byttor och kastruller inte skulle ge sig av på egna utflykter. Resultatet blev bra med nykokt pasta tillsammans med en pesto samt tomat och skinksås från igår.

Fisket har trilskats för oss. Vi har haft fem stora tonfiskar på kroken utan att lyckas få in fångsten på däck. Eftersom vi seglar i några knop blir draget extremt stark då dessa muskelpaket kämpar för sina liv. Har inte linan brustit så har den slitit sig från kroken just som vi till slut fått in fisken intill båten. Den senaste tonfisken var minst 130 cm och helt enkelt omöjlig att hantera i den rullande sjön.

Vi skulle behöva en ordentlig krok på en lång stav för att säkra fångsten innan vi halar upp den på däck. Kanske borde vi trötta ut fisken men det är svårt eftersom vi inte använder spö utan halar hem för hand med grova arbetshandskar på händerna som skydd mot den spända linan. Ibland blir draget så starkt att jag inte orkar hålla emot. Men vi ger oss inte så även nu, i den tuffa sjön, har vi ett drag ute.. Håller tummarna för att ett ev. napp inte är en stor rackarns tonfisk igen. Det skulle vara så gott med färsk fisk till kvällen.

Rasmus, som hjälper oss med att publicera texter på bloggen då vi är till havs, har skickat mig kommentarer till senaste inläggen. Tack Rasmus och Mackan, Ingegerd och Bengt, Elsegerd, Bullen och Tommy. Intressant och roligt att läsa om Mackans segling längs Sydafrikas kust på 90-talet, samt Bullens (Anders) erfarenhet av ström och vind då han som maskinchef ”seglade” hem första SF-1500 från Kina till Gotland.

Jo, jag märker av strömmarna som dessutom ofta skiftar riktning. Tittar man på strömkartan jag skrev om i förra inlägget ser man tydligt hur havet är fullt av ”rondeller”.

Hälsningar från två gubbs!
Per-Erling

Medström och medvind

Nu är vi inne på fjärde dygnet ut från Reunion och på väg till Sydafrika, passerar just nu Madagaskars SO-udde. Vårt ursprungliga mål var Durban men eftersom vi fått information om att hamnen skadats vid stormen för några veckor sedan har vi ställt om siktet mot Richards Bay ca 80 nm norr om Durban.

För den som är intresserad av förutsättningarna i den här delen av Indiska Oceanen kan gå in på och https://earth.nullschool.net/#current/ocean/surface/currents/orthographic=30.32,-33.80,2453 där ni ser både strömmar och vind. Söder om oss möts två oceaner, Atlanten och Indiska Oceanen.

I skrivande stund har vi upp till tre knops medström och ca 10-13 m/s från NO vilket ger oss en bra fart runt Madagaskars södra udde. Vi länsar för SB halsar och loggen har under några timmar visat över 10 knop SOG (över grund) trots två rev i storen och halva genuan inrullad men spirad.

Planen nu är att gå en bit söderut för att möta ett av alla lågtryck som rullar in från Goda Hoppsudden och upp utmed kusten mot vårt områden. Från tidigt torsdag den 26 okt kommer vi att få kulingvindar från syd. Då är det bra att har plockat lite höjd för att kunna falla av mot NV för att en bit norr om Richards Bay möta den sydgående strömmen utmed afrikas kust. En ström som sträcker sig ca 100 nm ut och har en fart på flera knop. Här är det viktigt att inte ha sydliga vindar som kan bygga enorma vågor då vinden möter strömmen.

Enligt väderprognoser vi följer ser kulingvinden ut att avta och vrida till NV eller nordlig då vi närmar oss området.
Vi har inte internet ombord men jag tog bilder på strömkartan på earthnullschool.net är innan vi lämnade Reunion och fram till nu har vi snitslat oss förbi motströmmar. Tittar man på översiktsbilderna ser det ut som havet är fullt av rondeller där det gäller att komma in rätt. Intressant må ni tro.

Nu när vi är två ombord går Tomas och jag fyratimmarsvakter vilket bjuder på tid att lyssna på nedtankade poddar eller att läsa. Segling och väderspaning tar också sin tid. Autopiloten fungar bra vilket förstås är viktigt då vi bara är två ombord. De två båtarna jag hade följe med över Indiska Oceanen från Cocos Keeling till Rodrigues ligger nu 5-600 nm före oss och vi samtalar dagligen över kortvågsradion både morgon och kväll. Vi diskuterar väder och strömmar samt vilka waypoints som ska gälla.

Fiskelinorna är ute och nyss sjöng det till i linan. Tyvärr tappade vi även denna fisk vilket är tredje på raken. Nu längtar vi efter färsk fisk, för annars blir det snart burkmat.

Vad händer mer ombord? Jo i går blev det stopp i toalettsystemet. Lyckligtvis var det stilla på havet så jag lyckades rensa rör och genomföringar inifrån båten utan att slabba allt för mycket. Avstår från detaljer 🙂 Glädjen är en fungerande mugg!

Hur mår vi, kanske någon undrar. Jo tack, vi har det riktigt bra och njuter av ett vackert hav och en skötsam Nerthus. Trevligt har vi också.

Hälsningar

Halvvägs till Madagaskar

Två dygn har passerat sedan vi lämnade Reunion. Så här långt har vi haft fin gång över ett lugnt hav. Vinden är svagare än vad prognoserna visade men vi är glada att vi slipper gå för maskin.
Vi ligger ca halvvägs mellan Reunion och Madagaskars södra udde och följer väderprognoser noga inför passagen av Madagaskar och de lite mer oroliga vattnen fram till Sydafrikas kust. Det finns en hel del litteratur och seglingsbeskrivningar för området som tipsar om waypoints för olika vädersituationer. Då vi är framme vid sydspetsen av Madagaskar kommer vi att besluta oss för vilken hamn vi ska gå till, Richards Bay, Durban, East London eller Port Elisabeth längst söderut. Durban drabbades av en kraftig storm för ca två veckor sedan som medförde stora skador på fartyg och marinor. Enligt uppgift är marinan stängd under ytterligare en vecka. Ett stort lastfartyg lär ha blockerat inloppet efter att den slitit sig. Vi väntar ngn dag till innan vi mejlar och hör hur läget är.

Fisket går inte så bra just nu, förlorade två st fina tonfiskar i går. Den ena var alldeles intill skrovsidan då den lyckades smita av kroken. Den andra kanske var så stor att den slet av linan. Det sa bara pang i reven så var linan av.. Kylen är full av färsk mat så det får bli kyckling till middag så vida det inte hugger på någon av våra två linor vi har ute.

Under dagen har vi mött flera fartyg och en del har vi haft så nära som en halv Nm. Kraftfull syn då dom sakta häver i den långa dyningen. Just nu möter vi 229 meter långa Kmarin Kenai (MMSI 538007418, för den som vill kolla) på sin rutt till Singapore. Hon kommer att passera oss på vår BB-sida och som närmast 1,5 Nm om 43 minuter. Visst är det bra med AIS!

Tomas hälsar från brunnen.
//Per-Erling

Sydafrika nästa

Hej igen

I dag den 20 okt vid 13.30 gick vi ut till havs igen. Nu är Tomas med vilket känns fint efter en lång passage som ensamseglare.

Nerthus har legat en månad i Le Ports marina så hon verkar glad över att få känna det stora blå igen.

Sträckan till Durban, eller den hamn vi senare väljer, präglas av variationsrikt väder där också havsströmmar kommer att göra sig påminda. Vi har väderspanat sedan en tid tillbaka och tror vi kommer att få en fin passage med rätt vindriktning intill Afrika.

Håller planeringen beräknar vi vara framme om 10-12 dagar.

Hälsningar

Per-Erling