Fem tappade tonfiskar

Efter ett och ett halvt dygn av svaga vindar från NV-NO så har nu kulingvindar nått oss (14 ms). Som genom en knapptryckning skiftade det från svag nordan till frisk sydlig vind med snabbt byggande sjö. Vi halvvindar med tre rev i storen och kraftigt inrullade försegel.

Farten in mot waypointen norr om Richards Bay ligger på ca 7 knop över grund. Loggen visar höga 7 knop så vi befinner oss just nu i en lätt motström. Alla luckor är väl stängda eftersom vatten stänker över Nerthus hela tiden.

Matlagning är förstås en utmaning då båten trycks sidledes i vågdalarna och tyngdlagen tycks få en egen tolkning ombord. Tomas kämpade väl inför lunchen för att säkra sig själv samtidigt som matens byttor och kastruller inte skulle ge sig av på egna utflykter. Resultatet blev bra med nykokt pasta tillsammans med en pesto samt tomat och skinksås från igår.

Fisket har trilskats för oss. Vi har haft fem stora tonfiskar på kroken utan att lyckas få in fångsten på däck. Eftersom vi seglar i några knop blir draget extremt stark då dessa muskelpaket kämpar för sina liv. Har inte linan brustit så har den slitit sig från kroken just som vi till slut fått in fisken intill båten. Den senaste tonfisken var minst 130 cm och helt enkelt omöjlig att hantera i den rullande sjön.

Vi skulle behöva en ordentlig krok på en lång stav för att säkra fångsten innan vi halar upp den på däck. Kanske borde vi trötta ut fisken men det är svårt eftersom vi inte använder spö utan halar hem för hand med grova arbetshandskar på händerna som skydd mot den spända linan. Ibland blir draget så starkt att jag inte orkar hålla emot. Men vi ger oss inte så även nu, i den tuffa sjön, har vi ett drag ute.. Håller tummarna för att ett ev. napp inte är en stor rackarns tonfisk igen. Det skulle vara så gott med färsk fisk till kvällen.

Rasmus, som hjälper oss med att publicera texter på bloggen då vi är till havs, har skickat mig kommentarer till senaste inläggen. Tack Rasmus och Mackan, Ingegerd och Bengt, Elsegerd, Bullen och Tommy. Intressant och roligt att läsa om Mackans segling längs Sydafrikas kust på 90-talet, samt Bullens (Anders) erfarenhet av ström och vind då han som maskinchef ”seglade” hem första SF-1500 från Kina till Gotland.

Jo, jag märker av strömmarna som dessutom ofta skiftar riktning. Tittar man på strömkartan jag skrev om i förra inlägget ser man tydligt hur havet är fullt av ”rondeller”.

Hälsningar från två gubbs!
Per-Erling