På väg mot Afrikas kust

I dag avtog vinden och vi glider sakta fram mot den afrikanska kusten. Just nu är det 230 nm kvar till Richards Bay, norr om Durban. Vi håller igen lite grann för att inte komma fram i mörker tidig morgon den 31 oktober.
Det senaste ett och ett halva dygnet, sedan förra blogginlägget, har präglats av vindar med kulingstyrka, plus 14 m/s. Sjön byggde snabbt upp och vi valde att segla med endast inrullade/revade försegel, alltså utan storsegel.

Bra beslut eftersom vi lättade på ”trycket” men gjorde ändå 6-8 knop. Vi spenderade den mesta tiden under däck med stängda luckor eftersom stänk från vågor som träffar skrovet annars letar sig in under däck. Enligt vädertjänsten hade vi en våghöjd på fyra meter i snitt, vilket innebär att vissa vågor är någon meter högre.

I morse då ljuset kom åter efter en natt i halvmånens sken kunde vi njuta av solen och ett betydligt lugnare hav. Solen värmer även om temperaturen faller nu när kyligare havsvatten förs upp från söder med hjälp av strömmarna. Vi sa båda att vi påmindes om svensk sommar.

Inga fartyg runt oss på ett bra tag. Stor skillnad mot då vi rundade Madagaskars södra udde och hamnade i traden mellan Godahoppsudden och Asien. Trots att vi ibland såg över tio fartyg på vår AIS-mottagare har vi bara en gång känt oss manade att kontakta ett fartyg över radion. Då låg deras kurs så att mötet med Nerthus skulle ske på ett avstånd under en halv distansminut. Vakten på deras brygga svarade direkt och efter en stunds tystnad sa han att han såg oss.. Det vara ju det jag ville höra.

Vår position den 29 okt kl 15.00 UTC: 27 38S 35 28E
//Per-Erling och Tomas

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *