Medström och medvind

Nu är vi inne på fjärde dygnet ut från Reunion och på väg till Sydafrika, passerar just nu Madagaskars SO-udde. Vårt ursprungliga mål var Durban men eftersom vi fått information om att hamnen skadats vid stormen för några veckor sedan har vi ställt om siktet mot Richards Bay ca 80 nm norr om Durban.

För den som är intresserad av förutsättningarna i den här delen av Indiska Oceanen kan gå in på och https://earth.nullschool.net/#current/ocean/surface/currents/orthographic=30.32,-33.80,2453 där ni ser både strömmar och vind. Söder om oss möts två oceaner, Atlanten och Indiska Oceanen.

I skrivande stund har vi upp till tre knops medström och ca 10-13 m/s från NO vilket ger oss en bra fart runt Madagaskars södra udde. Vi länsar för SB halsar och loggen har under några timmar visat över 10 knop SOG (över grund) trots två rev i storen och halva genuan inrullad men spirad.

Planen nu är att gå en bit söderut för att möta ett av alla lågtryck som rullar in från Goda Hoppsudden och upp utmed kusten mot vårt områden. Från tidigt torsdag den 26 okt kommer vi att få kulingvindar från syd. Då är det bra att har plockat lite höjd för att kunna falla av mot NV för att en bit norr om Richards Bay möta den sydgående strömmen utmed afrikas kust. En ström som sträcker sig ca 100 nm ut och har en fart på flera knop. Här är det viktigt att inte ha sydliga vindar som kan bygga enorma vågor då vinden möter strömmen.

Enligt väderprognoser vi följer ser kulingvinden ut att avta och vrida till NV eller nordlig då vi närmar oss området.
Vi har inte internet ombord men jag tog bilder på strömkartan på earthnullschool.net är innan vi lämnade Reunion och fram till nu har vi snitslat oss förbi motströmmar. Tittar man på översiktsbilderna ser det ut som havet är fullt av rondeller där det gäller att komma in rätt. Intressant må ni tro.

Nu när vi är två ombord går Tomas och jag fyratimmarsvakter vilket bjuder på tid att lyssna på nedtankade poddar eller att läsa. Segling och väderspaning tar också sin tid. Autopiloten fungar bra vilket förstås är viktigt då vi bara är två ombord. De två båtarna jag hade följe med över Indiska Oceanen från Cocos Keeling till Rodrigues ligger nu 5-600 nm före oss och vi samtalar dagligen över kortvågsradion både morgon och kväll. Vi diskuterar väder och strömmar samt vilka waypoints som ska gälla.

Fiskelinorna är ute och nyss sjöng det till i linan. Tyvärr tappade vi även denna fisk vilket är tredje på raken. Nu längtar vi efter färsk fisk, för annars blir det snart burkmat.

Vad händer mer ombord? Jo i går blev det stopp i toalettsystemet. Lyckligtvis var det stilla på havet så jag lyckades rensa rör och genomföringar inifrån båten utan att slabba allt för mycket. Avstår från detaljer 🙂 Glädjen är en fungerande mugg!

Hur mår vi, kanske någon undrar. Jo tack, vi har det riktigt bra och njuter av ett vackert hav och en skötsam Nerthus. Trevligt har vi också.

Hälsningar

3 Kommentarer
 1. Mackan
  Mackan says:

  Då jag seglade in till Durban før många år sedan råkade vi ut før riktig hårdvind just efter att vi ankrat på redden. En båt ifrån Malta drev ned på oss men vi hakade på med tampar och extra CQR på botten, stoppade driften och blev goda vænner under många år efteråt! Seglade kusten sydvart en veck senare och loggade 17 knop øver grund! Kommer ihåg att det kænndes som om man blæddrade charts ungefær lika fort som då man læser en bok!

  Hoppas ni får en fin segling och gløm inte att medverka på ’Skipper’s meetings’ i varje hamn (førmodar att de har dem fortfarande!) På Natal Yacht Club in Durban var det verkligen mycket informativt och hjælpsamt – dessutom træffade man en massa kul folk.

  Då ni går in till Knysna gløm inte att ha land om babord næra nog ”so you can hear the mussles open and close!”

  Har så många kul minnen ifrån SA!!

  MVH

  Mackan

  Svara
 2. Birthe
  Birthe says:

  Hej grabbar!
  Hörde just på nyheterna om en pest som grasserar på Madagaskar nu. Sprids av loppor. Ca 140 döda hittills …
  Så om ni måste göra ett stopp där, var försiktiga. Bäst att vara ute på havet !!!
  Kram Birthe

  Svara
 3. Cam
  Cam says:

  Good to hear things are rocking along on Nerthus PE and all is well.

  As always, an interesting read and well translated. :}

  Cheers,

  Cam

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *