Lite väderprat

Det har blåst bra hela dagen vilket är enligt prognos. Enligt samma prognos skulle det vrida mot väst och avta vid 15-tiden. Jag blir imponerad då det är exakt vad som sker, på timmen!

Jag tänkte ge en beskrivning av hur vi tar hem väderprognoser då vi är till havs och inte har telefontäckning. Det finns två vägar att gå, via satellituppkoppling som kostar pengar eller via kortvågsradion och är kostnadsfritt.

Jag börjar med kortvågsradion, en mottagare och sändare vilken använder ett av akterstagen som antenn. Enheten kallas för SSB, Single Side Band till vilken vi kopplat ett Pactormodem som i sin tur är kopplat till en Lap top via en USB-kabel. Pactormodemet hanterar radiotrafiken från SSB så att den kan sända och ta emot e-post med lätta filer.

I vår Lap Top har jag laddat ner ett program som heter sailmail.com, ett e-postprogram med egna adresser. I vårt fall heter vi sdke@sailmail.com. Eftersom hastigheten är enormt långsam, inte sällan 2-500 byte/min men när förhållandena för radiotrafik är bra kan vi komma upp i 2000 byte/min. Med andra ord kortare texter och väldigt tunna dokument som t ex väderfiler.

På en kartbild markerar jag det område jag vill ha Grib-filer för. Grib-filer är vindpilar som anger styrka och riktning. För de närmaste dagarna väljer jag prognoser för var sjätte timme fyra dygn. Större områden var tolfte timme.

Jag gör min beställning och skickar iväg via mail. Det jag måste göra innan jag kan skicka är att välja en radiostation i land, en station som i sin tur är uppkopplad till Internet och förmedlar mailen. Det är olika stationer beroende på var på världshaven vi befinner oss. Nu när vi ligger på Nordatlanten är Lunenberg NS i Kanada, samt en station i Belgien, bäst. Beroende på tid på dygnet finns ett antal frekvenser att välja mellan. Det blir alltid ett testande och väntande på ledig frekvens.

Väderförfrågan sänds via sailmail.com till saildocs.com som processar och sänder tillbaka en fil med vind, vågor, isobarer samt,om vi vill, moln och regn. Filerna är rena datorsimuleringar och vi måste hantera gribarna som av meteorologer obearbetad information och alltid göra egna värderingar.

Får vi inte kontakt via SSB går det att skicka samma mejl via satellituppkoppling. Går fortare men kostar pengar. Vi köper points/tid för en viss tid, som ett kontantkort. Alltid bra att spara points till angelägna situationer där radioförhållandena är dåliga.

De grib-filer vi just hämtat ner säger att vi får svagare vind under natten men styrkan tilltar igen under morgonen inför sista sträckan in till Aran Island. Har vi otur drar en nordlig vind in innan vi kommit fram. Vi får då kryss sista biten innan vi går NO in till Aran. ETA kväll den 19/6eller förmiddag 20/6 avgörs i natt och om nordan hinner före oss i morgon em.

Per-Erling o Adde i en kylig del av Atlanten.

2 Kommentarer
 1. Börje Larsson says:

  Hej P-E och Adde.
  Bra info om hur väderinfo erhålls under segling på världshaven. Har följt er blogg i 3 år nu och har haft mycket utbyte av den. Ni är fantastiskt duktiga!
  Jag som skriver är pappa till Mattis Larsson.

 2. Jan Nordin says:

  Hej på er,
  Kul att få veta hur det går till där ute på de stora haven! // Jan

Kommentering är stängd.