Surfar fram i höjd med Biscaya

En genommulen dag med duggregn och ganska dålig sikt. Dessbättre blåser det en 20-15 knop (10-13 ms) stark SSW-vind som ger oss bra speed. Den redan höga dyningen har byggts på och vågorna har vuxit till 3-5 meter.

Det är en härlig upplevelse att styra Nerthus då hon surfar nerför en våg i 10-12 knop. Stort att 30 ton båt kan kännas som en jolle då hon samlar kraft och med en liten krängning släppar loss och skjuter iväg.

Vi var riktigt oroliga i morse då vinden avtog medan dyning och vågor från sidan gjorde att Nerthus levde rullan och det blev omöjligt att segla. Lyckligtvis kom snart vinden tillbaka och vi kunde spira och gå mot Irland i god fart.

Vi ligger i höjd med Biscaya och sydost om Irland. Vårt mål på Irland är Aran Island utanför Galway. I dag den 16 juni återstår det knappt 500 nm och vi tror vi kan vara framme den 20 juni.

Det väntar ett område med svaga vindar om två dagar som kan ställa till det lite men med lite tur kommer vi igenom ganska snabbt och får bra vind igen på norrsidan.

Att vi närmar oss nordligare breddgrader och de engelska öarna märks på temperaturen i luften och i vattnet. Det är  tex bara 15 gr i havet vilket kyler ner luften framför allt på nätterna. Tjocktäcke i sängen och varma kläder på dagarna. För en tid sedan var det varmt att gå barfota på det soluppvärmda däcket och nu är det stövlar eller skor på för att inte frysa.

PE & Adde

1 svara
  1. Helén says:

    Hoppas ni snabbt kommer igenom området med svaga vindar som ni kanske har kommit in i nu.

Kommentering är stängd.