5500 distans på Nerthus

När jag skriver det här är klockan 02.35 och det är min vakt. Vi är på väg in till Tobago och det är mitt och Tomas stop. Så jag lär inte sitta som vakt fler gånger under den här seglingen.

Det har varit en fin segling från Kapstaden i Sydafrika till Tobago i Västindien. Loggen lär hamna på 5 500 distans och det är många timmar till havs. Vi har stannat till i Luberitz (Nambia), ön St Helena ute på sydatlanten (GB), ön Fernando de Noronha (Brasilien), ”Djävulsön” (Franska Guyana), Paramaribo i Surinam och snart Tobago.

Min gamla önskan att korsa Atlanten har fyllts. Vi har seglat i både södra och norra Atlanten. Vi har passerat ekvatorn och tagit ett dopp mitt i natten. Linjen syntes inte i havet så vi tog chansen att passera linjen 4 gånger så att det blev ”ordentligt badat och gjort”. Jul och nyår har firats till havs.

Vi har besökt öar som jag inte annars skulle ens ha funderat på att besöka. Lärt mig hur delar av Atlanten fungerar den här tiden på året. Som just nu t ex. För några minuter sedan blåste det 2-3 m/s och nu är vinden uppe i 9-10 m/s med regn. Snart är den nere i 5-6 m/s och det är så här det har varit vid många tillfällen. Jag har också varit den som lagt i fiskelinorna oftast trots att jag inte äter fisk. Vi har fått två tonfiskar och när nr två fått sin plats i kylen och det har varit min matdag har jag tagit upp och lagat tonfisken till de två män som äter – jippi att jag vågade ge mig på det. Helt oförklarligt i mina ögon så kunde de äta fisk minst 8 dagar i sträck.

Innan jag gav mig av på den här seglingen så funderade jag på vad som skulle skilja den här resan från den som jag gjorde med båten från Visby till Spanien. Det är en hel del kan jag konstatera. Per-Erling som varit ombord på hela resan och är båtens kapten har fått en erfarenhet som är värt mycket. Han har ännu bättre koll på hela båten om det är möjligt. Vet vad som behöver fixas, när och hur det skall göras och vem som skall göra det. Men det räcker inte med det.

När timmarna framför datorn är klara och kollen finns på nästa angöring då är det högst troligt att han tar fram en pensel och fixar rost eller något annat. Han känner till varje detalj och egenhet som båten har. Tack vare den kunskapen och förmågan att ta tag i jobben så är Nerthus en mycket välskött båt i dag. Jag tycker att jag kan segla men jag märker att det finns mycket att lära som underlättar. Där har Per-Erling i dag ytterligare erfarenheter och tankar på lösningar som gett mig mer kunskap och möjlighet att ta beslut ute på havet som är bra för båt och besättning.

Är ni som läser den bloggen sugna på att köpa en fin båt och ta ett varv runt jorden finns tillfället nu. Nerthus är till salu! Och hon är i fint skick. Passa på att ta några dagar med Per-Erling för att gå igenom båten och segla en bit. Ni kommer att bli förundrade över hur mycket det finns att lära och bli bättre på.

Jag har på den här seglingen bland annat lärt mig det här:
– Gå inte för nära en boj i en farled när du har medström. Det är otroliga krafter i rörelse och det är lätt att segla på det du trodde att du hade koll på.
– Förbered din ankomst till en nya plats. Det är olika överallt var och hur du kan ankra och många fler besök hos tull, immigration, polis m.m. än vad jag trodde.
– Förbered båten för den tripp du skall göra. Det är inte fel att reva eller ta ner hela storen. Genoa och fock mår inte dåligt av att ha mindre segelyta. Det är du och båten som skall må bra och ha en god tur på havet.

Ja, det finns mycket mer att bli bra på. Nu har jag ett par dagar på mig att bada och dyka innan det bär hem till ett vintrigt Sverige. Innan Tobago saknade jag att inte ha sett mareld och en haj. Nu har jag sett marelden och undrar om en haj kommer att visa sig.

Leif Wictorén

6 Kommentarer
 1. Addes farmor says:

  Välkomna till Tobago vårt paradis under 10 års tid under Jul o Nyår😎Glöm inte att besöka Dillons restaurang (dotter till Pekka Langer +man driver den). Store Bay och Pigeron Point är andra sevärdheter. Kramar Inger och Christer (Addes farmor + man)☀️🌴

 2. Jønsson says:

  Väntar otåligt på att få höra mer om detta stora äventyr när vi ses härnäst.
  Välkommen hem till Sweden!

  • Per-Erling says:

   Hej
   Roligt att du följer Nerthus på sin seglats i fina vatten. Jag kommer säkert att samla de som vill lyssna på lite seglarprat. Får bli efter sommaren….

  • Per-Erling says:

   Hej
   Vi ligger i Charlotteville och Pirates Bay nö delen av Tobago. Vilken fin ö, speciellt då man kommer bort en bit från Scarborough. Ni har varit här en del förstår jag.
   hälsningar
   Per-Erling

Kommentering är stängd.