Halvvägs till Fernando de Noronha

”What exactly is the ocean?

You have to see it for yourself.
You have to hear it.
And taste it.
You have to feel its power.

To really know the ocean. You have to live it. You have to see it for yourself.”

Så inleder speakern i Disneynature’s film ”Oceans”, När jag hör formuleringarna vad som är havet inser jag vad vi får uppleva då vi seglar Nerthus över haven och gör våra stopp bland öar och korallrev, som bara nås via båt. Det finns så mycket att uppleva och vi har bara skrapat på ytan.

Det är spännande att segla över ett hav som är över 5000 meter djupt och tänka på allt liv vi passerar över och vad lite människan vet om djupens hemligheter.

Just nu är vi halvvägs till Fernando de Noronha utanför norra Brasilien och det återstår 833 Nm. Sedan vi lämnade St Helena har vi sett bara två fartyg och det skedde samtidigt trots att de skar varandras kurser.
I natt har vi en klar himmel och stjärnorna sprakar ovanför masten som sakta pendlar och mastlanternan sveper över himlen. Värmen har avlöst den lite svalare luften vi upplevt sedan Sydafrika. Nu kan jag sitta i brunnen på natten och njuta av vinden och vår goda framfart i bara badbyxor. Ljudet av bogvågen då vi plöjer fram i 7-8 knop blir så tydligt i mörkret.

Fisket har varit dåligt, fram till i dag. Vi hade just lagt upp middagsmaten på tallrikarna då rullen på aktern började knarra. Hela linan på rullen gick ut och pressen på linan var så stor att bromsen inte gick att spänna tillräckligt för att kunna veva in fisken. Jag fick på mig handskarna och jobbade hem linan för hand medan Leif vevade hem linan på rullen. Det var en mäktig syn att se fisken dansa på ytan ca hundra meter akterut. Efter ca femton minuter hade vi lyckats få hem en tonfisk som visade tolv kilo på vår lilla våg som vi hängde fisken i. Nu ska vi äta fisk under några dagar framöver.

Hälsningar
Per-Erling

2 Kommentarer
 1. Chrillan says:

  Jätteroligt att läsa om hur ni räddade middagarna för flera dagar framöver tycker Chrillan!

 2. Jønsson says:

  Grattis till fiskelyckan.!!
  Goda nyheter från Atlanten.
  Utmärkt läge att se LW njuta fisk!! 😉
  Njut!!

Kommentering är stängd.