Vi vill ha mer vind!

Emellanåt droppar vinden till bara 2-3 ms och dessutom plattläns vilket gör att seglen slår då masten pendlar i dyningen. Himlen är för det mesta täckt av moln och i dag har det kommit en del regnstänk. Vi spanar efter de mörka molnen och hoppas på vindökning då vi kommer nära. Även om vinden droppar ibland så har vi gjort i snitt 150 nm per dygn vilket är bra. Eftersom vinden aldrig överstiger 15-18 knop (7 ms) är vågbildningen låg, ca 1,5 m, så vi har det lugnt och kan äta vid bordet i brunnen eller under däck utan att tallrikar mm glider undan. Fast ett vakande öga på vattenmuggarna måsta man alltid ha.

Min matdag i dag med allt vad det innehåller. Eftersom vi turas om är det alltid roligt att fixa käket till oss tre. Jag tycker vi äter varierat och väldigt gott o bra och det är lite roligt att försöka hitta på ngt till lunch o middag. Tyvärr nappar det dåligt trots ihärdiga försök och alltid två linor ute. Byter drag gör vi också emellanåt.
Till lunch stekte jag pannkakor som blev till ostgrantinerade créps med vegetarisk fyllning. Efteråt pannkakor med sylt.

Eftersom vi bara har fyrkantiga stekpannor blev det rektangulära skapelser. Som ni förstår gick det inte att kasta upp pannkakan och vända i luften utan stekspaden fick ordna vändningen i pannan. Till kvällen en Indonesisk ”Ayam Goreng”. Jag har köpte massor med påsar med olika kryddblandningar då jag passerade Indonesien, även matigt och kladdigt ris. Trots att jag inte hade kyckling, vilket receptet på påsen beskriver, utan tog lök, morot, vitkål och hackad broccoli tillsammans med kryddblandningen så blev det smakrikt. Serverades tillsammans med ris och lite färsk tomat i solnedgången. Kylt vatten i muggarna.

Nu har värmen kommit och då solen tittar fram mellan molnen steker det ordentligt. Däcket blir så hett att det är svårt att gå barfota. Lyckligtvis är däcket bra isolerat på insidan så det är fortfarande bra temperatur under däck. Just nu när jag skriver detta, på kvällen den 10 jan, är det 26 grader vilket är hur skönt som helst. Temperaturen i havet har stigit till 25 gr.

Till Fernando De Noronha är det 1127 nm och vi ligger 250 nm syd om Ascension som vi ju valde att segla förbi till förmån för Fernando.

Vår pos kl 21.00 den 10 jan är: 11 50S 015 17W
Per-Erling

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *