Fina varma vindar

Nu har vi haft några fina dagar med bra vind och skönt väder. Värmen har verkligen slagit till nu när vi börjar närma oss ekvatorn söder ifrån. Det har gått tio dagar sedan vi lämnade St Helena och vi har två dagar kvar innan vi når Fernando. Tiden får verkligen en annan innebörd då vi ligger på långa passager. Dagarna flyter i varandra och vi har fullt spätt att hålla reda på vilken dag det är och hur länge vi varit ute.

Nu hoppas vi på att få sikta några fartyg, det ger lite extra innehåll att få följa ljuset från lanternorna nattetid, att veta att det är ett litet samhälle som vi möter, våra grannar för en tid. Annars har ISS rymdstation som passerar ovanför oss varit våra närmaste kompisar… Havet är stort!

I dag kom ett gäng delfiner och hälsade på. Lekte runt Nerthus och gjorde några hopp för att vinka åt oss. I dag fisk till middag för femte dagen i följd. Den tonfisk vi lyckades bärga kommer att räcka länge om vi håller kylen riktigt kall. I dag tärningar stekta och serverade med soja och wasabi, stekt lök och kål tillsammans med hackad broccoli (inköpt färdigpackad på St Helena) och indonesiskt ris.

Efter några deckare har jag börja läsa Joshua Slocums bok ”Ensamseglare jorden runt” och hans seglats med Spray 1895-1898. Vi fick boken av Amandas tjejkompisar Wilma, Fannie och Isabella den dagen vi lämnade Visby den 18 juli 2015. Joshua Slocum är nog den person som satt det största fotavtrycket och inspirerat många att våga ta steget och tänka långsegling för egen del. Han och hans båt Spray är ”kult”.

Spray hade ingen autopilot eller vindroder, ingen GPS, ingen kronometer utan bara en vanlig klocka med trasig urtavla. På St Helena hittade Tomas en tavla i en fin liten trädgård nere vi hamnen som berättade att just Joshua Slocum hade hållit föredrag på den platsen. Känns fint att vi trampat samma gator och ankrat i samma vik som han och hans Spray. Det står i bokan att han åt den flygfisken som landat på Sprays däck under natten. Det har inte vi gjort ännu, kanske något vi ska testa till frukost:-) Ofta ligger det 5-20 stycken i varierande storlek på Nerthus däck då ljuset och solen tar vid efter nattens mörker.

Nerthus position den 16 jan kl 23.00 UTC: 05 35S 028 28W
Temperaturen i havet: 27,5 gr
Per-Erling