Det blir nyår till havs

Nu är det kvällen före nyårsafton och vi konstaterar att vi kommer att fira in det nya året till havs. Vindarna har varit svaga de senaste dagarna och kommer så förbli fram till 1 januari 2018 då vi hoppas vara framme på St:a Helena.

Fördelen med svagare vindar under en längre tid är att havet lägger sig och vi får glida fram över ett mer stilla vatten. Temperaturen stiger sakta i havet och kvällarna börja bli ljumma och trevliga. I kväll lyser en nästa full måne upp Nerthus och havet runt oss.

Att stå i sittbrunnen och lyssna på ljuden av porlande vatten då Nerthus glider fram samtidigt som ljusgatan skimrar i vattnet är magiskt. Oceanen är så stor och vi är på väg till en lite ö som knappt går att hitta på sjökortet, vi får zooma in på våra digitala kort i datorn för att den ska träda fram i allt det blåa.

Vi har det trevligt ombord, vi tre gubbar. Vi går våra vakter, sover på alla tider på dygnet men ser till att mötas vid måltiderna. Nu när vi är tre går vi tretimmarsvakter, vilket innebär att efter vakten har vi sex timmars frivakt. På frivakten, om man inte sover, finns tid för böcker, allmänt fix ombord, kanske en film på datorn.

Då vi ska göra förändringar i segelföringen hjälps vi åt, t ex då vi ska sätta eller ta ner spirbommen, reva storen eller som vi ibland gör när vinden försvinner och seglen bara står och slår, tar ner storen och rullar in förseglen för att gå för motor tills vinden kommer tillbaka. Senast blev det motorgång i över ett dygn för att spara på seglen som annars slits hårt när dom står och slår i rullningarna. Dieseln är billigare än hårt slitage på seglen var det någon som myntade.

I skrivande stund, 23.00 den 30 dec, har vi 230 nm kvar till Jamestown på St:a Helena. Vi gör ca 6 knop och det blåser sydlig vind ca 5 ms.

Vår position är 17 28S. 002 07W. Jo i går kväll passerade vi nollmeridianen där ost blev väst.
Temperaturen i havet har stigit till 22 gr från 12 gr då vi lämnade Namibia.

//PE

3 Kommentarer
  1. Ingegerd Fahlström says:

    Ett gott slut och ett gott nytt år önskar vi er alla ombord. Hoppas vindarna kommer åter både till havs och hos var och en av familjen Evensen. Kram Bengt och Ingegerd.

  2. Birthe says:

    Ett gott nytt år önskar vi er alla!
    Hälsningar från oss på Knippla, där det i skrivande stund blåser ca 10m/s och regnar i + 3 grader- toppen m a o!!
    Birthe, Bitte o Gunnar

Kommentering är stängd.