Halvvägs

Den 23 december lämnade vi Luderitz i Namibia för att segla de ca 1350 nm till St:a Helena, mitt i Sydatlanten. Väderprognoserna lovade bra vind fram till halvvägs ungefär, sedan skulle det avta. Nu är vi i princip halvvägs och vinden har minskat från 10-14 ms till 5-7 ms och kommer att minska ytterligare om något dygn.

Det fina just nu är att värmen börjar komma tillbaka. Det har varit riktigt kyligt på kvällar o nätter eftersom det kalla vattnet som strömmarna för med sig upp från de antarktiska områdena söderöver nu börjar värmas upp. Toppnoteringen nu är 20 gr i havet. Snart dags för ett första dopp efter Indiska Oceanen.

Jag skrev i förra inlägget att vi har en gran i metall, ca 20 cm hög med färgglada små pärlor trädda på en tråd som löper runt granen så att den får en perfekt form. Jag hittade dessutom en bordsdekoration, också i metall, som gick att fälla ut så att den kunde stå på bordet. Röda änglar i rad fick göra granen sällskap då vi åt Leifs julmiddag bestående av oxfilé, klyftpotatis och vitlökssmör. Mums. I glasen kallt vatten.

Fisket går dåligt. Trots att vi haft en lina eller två ute hela tiden händer inget. Benny på SY Karios berättade i går att han fått två tonfiskar på en dag, varav han återförde den ena till havet igen. Han seglar ensam med sin 32 fotare och är en hejare på fiske. Vi håller kontakt via kortvågsradion varje dag vid 18.00. Han ligger ca 120 nm akter om oss nu.
Ska bli intressant att komma till St:a Helena, enligt Wikipedia en av världens mest svårtillgängliga platser.

Fram till nu har det bara gått att ta sig dit med fartyg från Afrika eller Sydamerika. Ville du resa från St:a Helena till Europa var du tvungen att ta ”färja” till Brasilien eller Sydafrika och sedan flyga vidare. En resa på över en vecka, kanske två. Nu har man byggt en flygplats som skulle kunna ta emot stora plan men tyvärr visade det sig att vindarna som träffar kusten där flygplatsen placerats är för starka vilket gör det allt för riskfyllt att landa. Så kan det gå……. Nu funderar man som bäst på hur man ska lösa problemet. För oss ska det finnas bra bojar sedan några år.

Det kommer ju annars inte så många som är på genomresa utöver oss yachties och enstaka kryssningsbåtar, så enligt Noonsite.com, vår världsomspännande informationsbank på nätet, uppskattas seglarnas besök på ön. Gå gärna in på Google Earth och spana in ön.

Hälsningar
Per-Erling

4 Kommentarer
 1. Torbjörn Fält
  Torbjörn Fält says:

  Har kollat på S:t Helena på Google Earth. Gud så kargt! Frågan är ju vad som får folk att flytta dit? En uppgift för dig att ta reda på…

  Svara
 2. Birthe
  Birthe says:

  Skall just nu ut till en annan liten ö – Källö Knippla i gbgs skärgård och fira nyår med Bitte o Gunnar. Där blåser det mycket just nu, och litet kyligare än vad ni har..
  Stor nyårskram till er alla
  Birthe

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *