Klaraste vattnet på väldigt länge!

Kl 09.00 låg jag väl ankrad innanför Direction Island, den norra ön på South Islands. Direction Isl är en ö på revet och med palmer på, vilket betyder att landmassan bara ligger ngn meter ovan vattenytan och som i sin tur innebär dåligt vindskydd. Dessutom kommer vinden in via det nakna revet vid sidan. Så även om det blåser är vi skyddade för sjön då revet tar all swell.

Det ligger fyra andra båtar här, varav en är Jonas och hans Alma. Dom ligger längre in mot land på grundare vatten. Jag vill inte in o riskera bottenkänning med tunga Nerthus så jag tar det säkra och ligger på lite djupare vatten, ca 7 m.

Efter att solen gick upp i dag spanade jag efter land. Trots att det var under 10 nm kvar såg jag inget utan bara fåglar som föl i motsatt riktning mot Nerthus. Läste om gamla tiders navigatörer som tolkade fåglarnas rörelser för att bedöma om det fanns land i närheten och i så fall i vilken riktning. Fåglar flyger bort från öar på morgonen och återvänder efter en dags matjakt på eftermiddagen. Det stämde för mig i morse, jag mötte fåglarna! Land dök upp lite senare då det återstod 7 nm.

Det är söndag och allt är stängt på på West Island som har service och flygplats. Home Isl (Direction Isl är obebodd). ligger granne med Direction Isl och bebos av Mayas och är muslimskt vilket innebär att viss verksamheter är igång i dag. Hot Spot för Internet finns på West isl som ligger ca 5 Nm från oss, men färjan dit går inte i dag. Det blir en dag med fix ombord i stället, behövligt.

Passade på att bjuda in Jonas på lunch, han har ju redan jollen i eftersom han anlände redan i går. Alma med sina åtta meter är en fantastik liten båt. Det tog Jonas bara ytterligare ett dygn att segla hit än för Nerthus med sin dubbla längd. Enligt Jonas låg han ibland mellan 7-10 knop innan han blev tvungen att sakta in för att inte komma fram i mörker. Strömmen gav både Alma och Nerthus någon eller ibland några knop extra puff framåt.

På seglingen hit körde jag watermakern en timme för att ge den en genomkörare med vatten. Det går inte åt så mycket vatten nu mot då vi är sex personer i besättningen. Nu såg jag att det uppstått ett droppande av saltvatten från utloppet från membranet. Hoppas det räcker att plocka isär och lägga det ny gängtejp innan jag drar åt kopplingen igen. Eftersom jag fyllde på tankarna har jag nu ca 1000 liter färskvatten vilket bör räcka länge:-)

//PE

3 Kommentarer
 1. Ingegerd Fahlström says:

  Skönt att höra ifrån dig igen. Har saknat dina berättelser och spännande upplevelser. Här på ön lunkar livet vidare . Ingegerd och Bengt

 2. Frode Falkenhaug says:

  Hej Nertus !

  Jag är glad att det går så bra för er trots alla extremväder.
  Cocos Island var barnens favorit eftersom det fanns barn på de andra båtarna att leka med och så den vita sanden förstås.
  Står skjulet med alla namnskyltar kvar eller har det också försvunnit i någon orkan? I så fall undrar jag om vårt lilla bidrag från La Pinta hänger kvar uppe under taket lite snett åt höger bakom Tristan Jones skridskor?
  Hoppas vindarna och regnet lägger sig en smula tills ni skall ut på Indiska oceanen.
  Hälsningar Frode

Kommentering är stängd.