2000 Nm på 12 dygn

Nu har det gått en tid sedan jag skrev senast från Cocos Keeling just innan jag seglade vidare västerut. Jag lämnade alltså Cocos den 1 september vid lunch och i dag den 13:e på förmiddagen passerade jag Rodrigues 2000 Nm senare.
Passadvinden med SO vind mellan 7-14 ms har bjudit mig på en stadig gång och inga överraskningar. Sjön tidvis hög och från fler håll samtidigt. Indiska Oceanen är omskriven för just detta. Det är mäktigt med den långa och höga dyningen som har sitt ursprung söderut och roaring forties. Dyningen korsas av vågorna som bildas av vinden på plats.

Jag satte storen med tre rev som sitter i under hela överfarten. På nätterna rullar jag in en del av förseglen för att vara förberedd om det kommer vindökning i svarta natten. Autopiloten styr sedan efter den vindvinkel jag bestämt.

Vi var tre båtar som avseglade nästan samtidigt från Cocos. Utöver Nerthus var det två engelska båtar med par i 65-årsåldern ombord. Vi har hållit kontakt via SingleSideBand-radio varje dag för att kolla våra respektive positioner samt prata väder och annat som påverkar oss. Jag instruerade Martin ombord på Dream Catcher hur han skulle göra för att koppla sin lap top till sin satellittelefon IridiumGo. Nu kan han ladda ner väder och mejl.

Trots att vi seglat 2000 nm har vi legat på linjen nästan hela tiden då vindarna varit stabila. Nu går dom andra två båtarna in till Rodrigues medan jag seglar vidare till Reunion. Beräknar vara framme på morgonen den 17 sep. Framför mig just nu väntar svagare vindar som kommer att vrida kompassen runt då ett litet högtryck passerar rakt över Nerthus. Så om det varit raka spåret fram till nu så kommer det att bli en del jobbande de närmaste dagarna då vinden börjar snurra.

När jag hade seglat förbi Rodrigues fick jag kontakt på radion med Benny på S/Y Kairos som ligger på Rodrigues några dagar. S/Y Kairos mötte vi första gången på Kap Verde i november 2015.

Har jag fått fisk… undrar säker någon. Det blev inget napp inledningsvis men då det väl högg blev det en 1,3 m Dorado, eller Mahi Mahi som den kallas här. Tyvärr för stor för mig men jag fyllde kylen med fina filéer.
Hälsningar
PE

3 Kommentarer
 1. Marcus kattilavaara
  Marcus kattilavaara says:

  Roligt att höra att det gått bra! Du är nu i vad jag har fått för mig är väldigt bra vatten för blue marlin så 1,3 meter kan vara ett kortlivat rekord på Nerthus, dags att ta fram dom stora fiskeprylarna…

  Svara
 2. Ingegerd Fahlström
  Ingegerd Fahlström says:

  Skönt att höra från dig. Världens väder är oroligt och jordens inre rör sig och över allt ihopa talar Trump i FN om att förinta Nord Korea. Vilket är värst? Då är det gott att höra från dig och att du har läget under kontroll. Här på ön är det Aurora som drar fram i luften till havs och på land så hamnkapten med fru kan sova lugnt.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *