Tredje dagen till havs

Snart inne på tredje dagen efter att ha lämnat Christmas Island med sikte på Cocos Keeling. Så här långt har allt gått över förväntan bra vad avser vind, sjö och inte minst SOG (fart över grund). Nerthus ligger stadigt på 7-9 knop och ibland 10. Strömmen ger oss en extra puff med ca en knop. Vinden kommer in snett in akterifrån på BB sida. Det är den stadiga passaden som ger den stabila gången och jag behöver inte göra mycket för att skota om eller justera kurser. Vågorna är dock lömska och kommer in från fler håll. En stor dyning rullar sakta in söderifrån och får Nerthus att ibland hasa ner i lä och skapa en kraftig rullning som får mig att verkligen se upp för att inte trilla då jag är under däck. Vågorna som skapas av den ca 10 ms starka vinden lyfter ibland akterna och ruskar om oss en del. Bortsett från detta är den en fin gång med stilla och fina rörelser i båten.

Frukosten i dag bestod i två skivor stekt hembakat bröd med ost och gurka samt en omelett på två egg. Till detta kaffe med mjölk. Med en stadig frukost räcker det sedan med ett större mål mat per dag vid 14-15-tiden. Fick med mig en del frukt och kex som stöttar mig under dagen.

Hur går det att segla Nerthus ensam kanske en del undrar. Svaret är att det går alldeles utmärkt med Herr Olsson som rorsman. Herr Olsson undra någon, jo det är vår autopilot som vi bytte till en yngre Olsson i NZ. Jag tar en egen vakt ibland för att få umgås med krafterna och låta Olsson vila lite.

Just nu är det knappt ett dygn till vi är framme på Cocos. I rådande vind ser vi ut att vara där tidig morgon vilket är utmärkt eftersom jag bara sakta in lite grann om det behövs och ändå vara framme då solen har gått och jag undviker angöring i mörker, ett dygn innan jag beräknade. Det blir 530 Nm under tre dygn.

Nu ska jag fixa fiskelinan. I går då jag tog in den för kvällen visade det sig att kroken fattades. Avsliten eller bara lossnat, ja det är frågan. Nu blir det en pusselstund i sittbrunnen för att få till ett smaskigt drag.
//PE