På Christmas Island

I förrgår den 20 augusti ankrade jag i Flying Fish Cove på Christmas Island. Tyvärr var samtliga av de tre mooringarna upptagna så det blev till att ankra. Jag fick hjälp av Jonas på den svenska Allegro 27;an Alma att hitta en sandpspot bland korallen. Allt gick fint men jag ligger lite för nära upprundningen för att jag ska våga lämna N utom synhåll. Som tur är kommer en mooring att bli ledig snart och jag står på tur för att få den. Enligt dom som ligger där nu är det en bra mooring med ordentlig tross och kätting upp till bojen. Runt norra udden rullar det in en dyning som stundtals är påtaglig, så en bra mooring är uppskattad från min sida.

Lite fakta om Xmas Isl.
Ön siktades för första gången av Captain William Mynors ombord på East India Companys fartyg Royal Mary på Juldagen den 25 december 1643 och därav namnet Julön.
Den 6 juni 1888 annekterar England ön då man funnit rika förekomster av phosphate. 1900 lämnar den första lasten av phosphate ön.

1942-45 ockuperas ön av japanerna.
1 oktober 1958 övergår Xmas Isl till Australien.
I dag bor ca 1500-2000 här. Det är arbetare i phosphatbrytningen samt administration och viss turismverksamhet. Finns även en flyktingförläggning här. Kineser, Malayas och australiensare är de tre grupperingarna som samsas på ön.

Branta klippor präglar öns kuster men här i Flying Fish Cove finns det en strand och skyddad vik. Naturlig plats för ett samhälle att utvecklas.

I dag den 22 augusti blev det segelsömnad ombord. Focken har slitits ordentligt, mest från genuans skot som nöter mot det upprullade seglet på undanvind. Under och akterliket är nu förstärkt med nytt material samt att UV-skyddet fått plåstrats om. Det som såg så bedrövligt ut är nu i fint skick, härligt.

Medan jag satt i sittbrunnen med symaskinen lämnade Jonas Simonsson med sin Allegro 27 fot Xmas Island för att gå till Cocos Keeling ca 530 Nm österut. Vi kommer att ses där i början på nästa vecka. Nerthus planerar lämna Xmas den 24 augusti.

Hälsningar
Per-Erling

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *