Längesen sist

Det har gått lång tid sedan jag skrev senast. Sorry att ni fått vänta.
Seglingen med Nerthus har många faser. Vi låg still i NZ under nästen sex månader under orkansäsongen och vi har skyndat igenom fantastiska områden som Melanesiens ögrupp Vanuatu + Solomonöarna och Louisiaderna i Papua New Guinea och senast Indonesien med alla dess öar. Nerthus seglar vidare västerut hela tiden mha passadvinden.

Vi har över tiden haft en crew med sex personer eller tidvis bara med två pers ombord . Från Bali och fram till Mauritius, där Tomas ansluter, seglar jag Nerthus ensam, vilket jag är trygg med. Tro det eller ej men jag har närt en tanke att en dag få göra en längre passage på egen hand. Den längsta sträckan blir Cocos Keeling till Rodriguez Island, en sträcka på drygt 1900 nm över Indiska Oceanen, som kommer att ta ca 14 dagar.

I NZ bytte vi ut autopiloten till senaste modell. Den har visat sig fungera perfekt och är en duktig crewmedlem.
I skrivande stund har jag knappt 100 nm kvar till Christmas Island som ligger ca 550 nm västerut från Bali. Jag seglar just nu så långsamt som möjligt för att inte komma fram i mörkret. Föredrar att nå fram i morgonljus under söndagen. Började sakta in redan i går eftermiddag då det var drygt 200 nm kvar. Halva dygnet är mörkt så det gäller att planera i god tid. Seglar nu i 10-12 m/s med kraftigt revad genua och liten fock och gör ca 4 knop genom vattnet men lite mer över grund då strömmen ger extra fart.

Vi har inte mött så många båtar sedan vi lämnade NZ den sista april. Därför är det lite roligt att den svenska ensamseglare S/Y Alma kommer att ligga på Christmas Island då jag anländer. På väg mellan Xmas Isl och Cocos Keeling ligger även den svenske S/Y Kairos som också är ensamseglare. På Cocos Keeling tror jag Lasse Ljung ligger med sin Arianna och väntar på reservdelar, om han inte redan hunnit segla vidare. Lasse är också ensamseglare. Vi är med andra ord fyra svenska båtar i samma område med kurs på Sydafrika.

För en stund sedan blev jag uppropad på VHF av Australiens flygande ”Border Force”. Dom vill veta båtens namn, hemmahamn, antal crew och vart vi är på väg samt de senaste tre hamnarna.

Nu ska det bli roligt att fylla på bloggen.

So long!
Per-Erling

1 svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *