Vädersnack

Vår position:

I går skrev jag om det lågtryck som fördjupas mellan Solomon Islands och Vanuatu. Lågtrycket med stormvindar rör sig söder ut och passerar ön Tann just den tid vi hade som ankomsttid. Med den kunskapen lade vi om kursen i går för att runda lågtrycket på dess västra sida och styra in bland nya Kaledoniens öar innan vi efter att lågtrycket dragit söder ut seglar vidare till Vanuatu igen.

Det var planen i går och nu har vi fått ny information som stärker vårt beslut om ny rutt. Nu på eftermiddagen kom ett meddelande från MetBob, vår väderguru i NZ, som beskrev utvecklingen närmare för alla seglare som befinner sig mellan NZ och öarna norröver. Det är många båtar som just seglar upp till Fiji, Tonga och Vanuatu, eller står i begrepp att lämna NZ inom kort och då är MetBobs information enormt viktig och uppskattad.

Han skriver att lågtrycket uppgraderats till en ”TC, Tropical Cyclone” som döpts till TC Donna. Riktningen är oförändrad så vår strategi håller och vi är på den säkra sidan av vindar upp till 80 knop som mest, ca 40 ms.
Nu har vi det hur fint som helst ombord och alla mår fint. Vi går för spirad genua och revad stor i ca 6 knop.

Vindarna de närmaste dagarna ser perfekta ut och efter ett upphåll i en skyddad lagun lö-sö-mån går vi vidare till ursprungsmålet Vanuatu, allt medan cyklonen lämnar vårt område och seglar vidare söderut och sakta avtar i styrka.

Det blev mycket väder i dagens blogg men det speglar vad som styr vår dag ombord.

Hälsningar
PE

4 maj 2017 kl 1600
Pos: S26 39 E170 34
Vattentemp: 24,5 gr

1 svara

Kommentering är stängd.