Jul och nyårshelgen snart förbi

Så har vi börjat öva på att skriva 2017, då vi lämnade Visby skrev vi 2015. Tiden har verkligen gått fort samtidigt som jag är tacksam för allt vi har fyllt tiden med.

De senaste veckorna har vi haft besök av Anna och Karol Zyto. Vi har sett stora delar av landet tillsammans och deras hyrbil har tillryggalagt en bit över 600 mil sedan de kom till NZ i början av november. Maria och jag flög ju upp från Christchurch till Nerthus, så kanske var vi inte med på tvåhundra av de 600 milen.

Nyåret firade vi tillsammans ombord på Nerthus. Det blev en del vandringar och utflykter runt Whangarei men också arbete ombord. Karol är en nyfiken och arbetsglad kompis så vi fick mycket gjort.

Nu har de rest vidare och Maria och jag är kvar ombord. Vi samla ihop alla trådar vi sänt ut till olika leverantörer och hantverkare som vi vill få hjälp av framöver. Under jul och nyår har alla varit lediga men på måndag är alla igång igen. Autopiloten står högt på listan, den har ju strulat en hel del och vi måste byta vitala delar. Seglen är på översyn och offerter är på ingång för en ny sprayhood. Generatorn måste få en ny impellerpump plus lite ytterligare omvårdnad och så ska vår varvsvistelse i slutet av mars  bokas redan nu så vi vet att vi får plats. Det är roligt att bocka av ”attgöralistan” som innehåller smått som stort, just nu ca 25 punkter. Ibland känns det som jag bockar av en punkt och två tillkommer:-). Toan nämner jag inte.

Kolla gärna bilderna med bildtext nedan.

Ja det är bäst att följa uppmaningen att rengöra skorna.

För att inte sprida ovälkomna kryp o smittor in i urskogen ombeds alla att rengöra sina skor innan vi tar stigen in.

Ett ca fem meter högt Ferntree, det vi gärna kallar ormbunksträd. Titta på nästa bild som visar den märkliga stamman i genomskärning.

Stammen till ett Furntree, ormbunksträdet, Se så märklig konstruktionen är. Det vi ser är en stam som är kapad på mitten.

Karol och Maria på väg upp till högsta berget. 40 minuters vandring upp genom magisk skog i en creek med vattenfall och urtidsmiljö.

Väl uppe på berget måste jag givetvis ta en bild på Nerthus där hon ligger nedanför Pack and Save, vår matvarubutik på nära avstånd. Bekvämt som bara den. Fina hus närmast vattnet, men själva staden är ganska tråkig. Bostäderna ligger vackert längst med kust och bergssluttningar utanför stadskärnan.

Bakom Nerthus ser man en restaurang och huset med marinans reception som har duschar och tvättmaskiner.

Den 24 december var det knytkalas och många av seglarna som bodde kvar i sina båtar samlades för en trevlig grillstund tillsammans.

Innan vi satte igång med rengörningen av den treväxlade vinschen. Såg riktigt bra ut trots tiden som passerat sedan jag senast rengjorde dom i Sverige.

Karol i full färd att rengöra den vinsch som var trögast. Maskeringstejp på tummen för att skydda ett sår. Så jobbar en läkare!

Det finns en hel del att jobba med ombord under sommarstoppet i NZ. De senaste dagarna har vi renoverat åtta vinschar. Först var det Karol och jag som tog itu med uppgiften. Tre av de tvåväxlare var ordentligt påverkade av tropiska miljön och var riktigt igengrodda. Nu tickar de allihop efter att Maria hoppat in som Karols ersättare. Totalt krävdes det ca drygt 26 mantimmar. Nu ska jag måla på ytan där fyra av vinscharna ska bultas fast. Färgen har spruckit och stålet exponerats för saltvatten vilket är förrädiskt. Rost!

Den treväxlade vinschen underifrån.

Sommarhälsningar

Per-Erling

6 Kommentarer
 1. Chrillan says:

  Jag har en stark känsla att ni vet vad ni håller på med och vad som krävs! Och det känns väldigt bra ! God fortsättning! Kram Chrillan!

  • Per-Erling says:

   Det man inte kunde innan får man lära sig under resans gång. Göra ren vinschar hade jag dock gjort tidigare men det gäller att inte skarva bort de små fjädrarna. Vi lyckades med konststycket att inte mista någon av de otaliga små rackarna.
   God fortsättning till er båda!

 2. Rasmus says:

  Kul att läsa och se! Det var 22 punkter på todo-listan när vi hördes på nyår, så nog stämmer det att det tillkommer grejor i takt med att du bockar av dom 🙂

  Kram

 3. Torbjörn Fält says:

  Oj vilket fixande! Skönt att ni kan sitta ute i sommarvärmen. Hur länge ligger ni kvar i N Z?

 4. Per-Erling says:

  Torbjörn
  Vi kommer att ta upp Nerthus i slutet av mars för div jobb men framför allt få på ny bottenfärg. Planerar segla norrut igen i mitten av april om vädret tillåter. Viktigt att invänta rätt väderfönster för seglingen upp till värmen. Kan vara lite lynnigt den tiden då orkansäsongen upphör längre upp i Pacific. Tidtabellen för vädret är lite ”flytande”

Kommentering är stängd.