Första tiden i NZ

Så här såg vår pc-skärm ut under seglingen ner från Fiji. Flera tänkbara rutter utifrån väderprognoser. Vi är det röda strecket.

Så här såg vår pc-skärm ut under seglingen ner från Fiji. Flera tänkbara rutter utifrån väderprognoser. Vi är det röda strecket.

Siste dagen och seglingen in i Bay of Island. Kallare nu.

Siste dagen och seglingen in i Bay of Islands. Kallare nu.

Hoppsan, tiden rinner iväg och jag har inte skrivit något på sidan sedan vi anlände till NZ och Opua den 4 november.

Gänget som seglat Fiji-NZ.

Gänget som seglat Fiji-NZ.

Efter några dagar utan arbete ombord är vi nu igång för fullt. Andra dagen i NZ påbörjade Gittan och Lennart sin resa hem till Sverige och Skurusundet. Lennart hade ett åtagande han gärna vill fullfölja vilket nu blev görligt eftersom vi kom i god tid till NZ. Deras resa började med en sex timmar lång bussresa ner till Auckland och flygplatsen.

Opua är fint belägen i Bay of Island som är den finaste delen av norra NZ vad gäller segling och kustaktiviteter. Tyvärr ligger Marinan lite avsides. Maria och jag kommer att bo ombord under några månader och då kanske det är trevligare att hitta en plats för Nerthus som ligger närmare en stad och inte minst Auckland.
Vi har hört mycket gott om Whangarei ca 70 km söder om Opua. Jag har sedan en tid tillbaka haft kontakt med marinan och Sharon som jobbar som samordnare och hamnvärd. Det roliga är att Sharon har bott i Kalmar under 13 år för 10 år sedan och hon svarade därför på mitt mejl på svenska.img_2056

Tomas, Maria och jag hyrde en bil häromdagen och körde ner till Whangarei för att kolla helt enkelt. Vi ville dessutom besöka några varv inför att vi ska ta upp Nerthus för att bottenmålas mm i mars/april. Med oss i bilen hade vi Benny och Angie, ett svenskt par som seglar en OE32 som dom köpte på Azorerna för ett och ett halvt år sedan. De är ca 30 år och vi träffade dem på Sal i Kap Verde första gången. Därefter har vi mötts några gånger men oftast har vi missat varandra med några dagar. De har haft en tuff tid sedan de kom till Polynesien eftersom Angie råkade ut för blindtarmsinfektion en vecka innan de anlände till Marquesas. Med hjälp av kontakt med läkare vi radio kunde hon medicinerade så att hon klarade sig fram till läkarvård vid första ö. Tyvärr har Angie haft fortsatta besvär och reser nu hem till Sverige för kontroll. Trevlig tur blev det då vi fem snirklade oss ner till Whangarei genom den enormt vackra och varierande naturen som bjuds.

På väg mot Whangarei, under ett ormbunksträd.

På väg mot Whangarei, under ett ormbunksträd.

Mötet med Sharon blev hjärtligt och vi kommer att segla ner till hennes marina kring den 15-20 november. Några dagar i Bay of Islands blir fint innan vi förtöjer för en längre tid. Marinan och den plats vi kommer att få ligger nästan mitt i centrum med allt som kan erbjudas av service, och inte minst båtprylar och kunniga personer som vi kan komma att behöva då vi går igenom Nerthus inför nästa etapp norrut. Här finns också några varv som ligger lägligt till.

Tomas i klättersele och målarpensel.

Tomas i klättersele och målarpensel.

Första grundbingen av två innan den röda färgen kan målas.

Första grundningen av två innan den röda färgen kan målas.

För att utnyttja tiden väl medan Tomas är kvar, han reser hem till Sverige den 22 november, har vi inlett arbetet med att måla masten. Den röda färgen har bleknat i solen så nu är det dags. Färg har vi med sedan tidigare. Tomas har klättergener så han får spendera en hel del tid ca 20 meter upp i masten för att skrapa, slipa, tvätta och måla. Jag och Maria vinschar och servar Tomas som klänger däruppe i klättersele och dubbla fall.

Lite pilligt, men det blir bra till slut.

Lite pilligt, men det blir bra till slut.

Då vi ligger vid en låg flytbrygga passar det perfekt att ta hand om delar av skrovet också. Själva skrovet och den röda färgen som vi målade just innan vi lämnade Sverige i juli 2015 har hållit fantastiskt bra. All heder till Hempel och Beckholmens varv som gjorde jobbet. Det jag måste göra är att ta hand om ventilerna (de runda fönstren) som måste målas i karmarna. Så medan Tomas jobbat i masten har jag hunnit skrapa och grunda just inröstningen av glasventilerna. Ett jobb jag har siktat på under ett år:-)
Nu blir det arbete några dagar, sedan seglar vi söder ut. Ska bli fint att se öarna och kusten ner mot Whangarei.

Nu har vi flyttat till bryggan som ligger intill varvet. Här får vi slipa o mål.

Nu har vi flyttat till bryggan som ligger intill varvet. Här får vi slipa o mål.

3 Kommentarer
 1. Francoise says:

  Alltid lika spännande att läsa om ert äventyr, tack för alla fina inlägg!
  Tiden i NZ blir en välförkänd vila och omvårdnad för Nerthus. Så fint som hon har seglat under dessa 16 månader på det stora blå 🙂 Härligt att ni piffar upp henne så fint!
  Nu hoppas jag att ni kan njuta av en tid som landkrabbor bland vänner, gamla minnen och nya upptäckt.
  Till Lennart, Gittan och Tomas: välkomna hem, ser fram emot att ses igen 🙂
  Kramar

 2. Elisabet Wiklander says:

  Det är så roligt att kunna följa er här hemifrån! Ni verkar ju ha fullt upp med att pyssla om Nerthus… Det är inte till att bara ligga på däck och läsa en bok, precis! Här i Uppsala har snön fallit några dagar. För att vara november är det fantastiskt vackert. Ca 2-3 dm vit, fluffig snö som t o m ligger kvar på träden. Hot om 4 plus nästa vecka dock… Ha det så bra där borta på andra sidan klotet!!!
  Kramar från Bette

Kommentering är stängd.