Vava´u

21 sep 2016

Nu har vi varit på Tongas norra ögrupp Vava´u sedan i lördags. Första dygnet låg vi i en vik ca en timmas motorgång från Neiafu där inklareringen väntade. Vi hade fått information om att det skulle bli ganska omständigt med flera myndigheter som skulle komma ombord. Customs, Quarantine, Health och Immigration. Vi la till vid en kaj för fraktfartyg med enorma fendrar som vid lågvatten skulle komma alldeles för högt på vårt skrov. Vi försökte träffa högvattnet , vilket vi lyckades med och kunde dessutom bjuda svenska båten Randivåg på förtöjning utmed vår styrbordsida. Hela processen gick på ca 1,5 timmar och gick smidigt. Vi skriver ut några ex av crewlist så vi slipper fylla i alla uppgifter om och om igen. Sist kom Health för att se om vi var friska. Vattnet hade börjat sjunka och nu låg vi ganska lågt under kajen. Killen från Health var en kraftig bit på kanske 150 kg och bestämde sig snabbt för att han inte behövde komma ombord utan vi kunde alla mötas i en tom container som erbjöd lite skugga i hettan. Efter koll av identiteter mm och en del pappersjobb betalade vi ca 400 kr och allt var klart.
Då inklareringen var klar gick vi till en mooring/boj ca 500 m längre in mot samhället där vi fortfarande ligger nu tre dagar senare. Tomas o Birthe var här för 38 år sedan och har sökt upp en familj de träffade då. Blev ett känsloladdat möte, speciellt då Tomas visade bilder från den tiden.
Vi bunkrar mat och gör en del jobb ombord vid sidan av besök i land.
Just nu sitter vi på ett café innanför dinghydock/jolleparkeringen med utsikt över bukten där Nerthus ligger kanske bara 100 meter ut från land.
Den stora attraktionen här den här tiden på året är ”whale watching” där man lockar med närkontakt och möjlighet att simma alldeles intill valarna. Vi har bestämt oss för att göra ett försök och har beställt en tur på fredag.
Medan jag skriver detta ser vi flygande hundar intill caféet. Tomas frågade en servitris om det är just flygande hundar och det stämde.
Efter en het och vindstilla dag är det skönt med lite svalka på kvällen.

Per-Erling

3 Kommentarer
 1. Marlene Linden
  Marlene Linden says:

  Förmiddag från Gotland, hösten är på gång med sina vacker färger.
  Blir spännande att se bilder från valarna ev. ?
  En lekmans fråga ”Mooring/boj är det likvärdigt med en ”vanlig” boj ?

  Hälsning Marlene

  Svara
  • Per-Erling
   Per-Erling says:

   Hej. Mooring är en lina som går ner till en infästning i havsbotten. Flötet eller bojen är bara en markering som kan lyftas upp på båten eller lämnas i vattenytan. själva bojen har ingen funktion mer än att markera platsen.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *