Efter några dagar på Niue

Nu har vi varit på Niue några dagar och kommer att gå vidare till norra Tonga i morgon torsdag. Ögruppen heter Vava´u och ligger på andra sidan datumgränsen. Lite roligt, för vi sticker på en torsdag och kommer att segla i två dygn och komma fram på söndag. Fram till nu har vi legat efter Sverige tidsmässig men snart ligger vi före..
Niue har drabbats hårt av orkaner och befolkningen har minskat drastiskt då jobben finns i NZ. Då vi var här 1978 bodde det 3500 personer här och samhället sjöd av liv. Huvudgata var kantad med trähus där jag minns marknader och kinesbutiker. I dag bara nia betonghus i modernt snitt som inte minner alls om 1978.

Maria hissar upp jollen på kajen.

Maria hissar upp jollen på kajen.

Jag och Maria gjorde en tur runt ön häromdagen tillsammans med Sven-Gösta och Lisa på svenskbåten Randivåg. De hade hyrt en bil och vi fick följa med på en spännande tur där vi besökte enorma grottor och gnistrande pooler utmed kusten. Resten av Nerthusbesättningen gjorde samma tur dagen därpå. Ön påminner starkt om Gotland eftersom ön är platt och har klinter som går ner till en pall som sträcker sig ut i havet.

Maria i en grotta på norra ön

Maria i en grotta på norra ön

Mäktigt

Mäktigt

Gotland har Lummelundagrottorna och här finns liknande men fler och mer öppna mot havet. Turen var också lite sorglig då vi möttes av ödehus i alla byarna, inte få utan det är säkert 80% av alla hus som står tomma och under förfall. Mitt bland alla ödehusen fanns bebodda hus som såg helt malplacerade ut. Tänk vad sorgligt att bo kvar bland tomma hus.

Övergivna hus, lite sorgligt.

Övergivna hus, lite sorgligt.

Varje morgon har vi Humpbackvalar (Knölval) runt Nerthus. Här uppehåller sig mödrarna med sina kalvar innan de tar sig ner till Antarktis igen till deras sommar. Märklig känsla att se valarna mitt bland de ca tio segelbåtarna som ligger vid ”mooring balls” tillsammans med oss.
När jag skriver detta sitter vi på ett fik med utsikt över havet där vi ser segelbåtarna och valar.
Spår efter Alma Mater lyser med sin frånvaro. Alla vi talat med är för unga för att minnas och arkiven på radion och lokaltidningen är undanstuvade efter att ön drabbades så hårt av orkanen 2004. I eftermiddag ska vi snorkla på revet där allt skedde.
Kolla bilden med Stjärtfenan från en mamma som diar sin kalv. Fenan ligger stilla under lång tid och driver sakta på det viset förbi oss.

Val som diår sin kalv.

Val som diår sin kalv.

För er som undrar hur det går med dieselmotorn/generatorn som ger ström till kyl och water makern så har vi fått igång den samt även ordnat med elkopplingarna i elmotorn som driver högtryckspumpen till watermakern. Har varit en orolig tid innan vi fått positiva svar på vårt arbete med generator och elmotor.
Hälsningar
PE

2 Kommentarer
 1. Kicki
  Kicki says:

  Ja, vad sorgligt att ön är så avfolkad. Är det just på Niue det händer eller är det så på andra öar också.
  Vad häftigt att vara så nära valarna.
  Hälsningar från Kicki o Tomas

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *