Niue

Niue har förändrats en hel del ser vi. Inte bara att det passerat 38 år utan även ett antal orkaner som ställt till med ordentlig skada. Nästan alla husen i samhället är nya och påminner inte mycket om de som blåsten tagit. Dessutom har befolkningen minskat från 3500 då vi var här 1978 till i dag ca 1500. Hamnen med sin kran finns kvar och påminner om förr även om backen upp till vägen har hittat ny sträckning.

Då vi anlände i går morse och rundade den södra udden möttes vi av knölval. Då vi var här senast minns jag inte att vi såg valar här, medan det i dag finns gott om just Knölval den här tiden på året. De är här med sina ungar och kommer alldeles när båtarna som ligger här.

Då vi kom närmare Alofi, huvudorten på ön, såg vi att det låg ca 10 båtar här redan. Alla låg vid mooring balls och det fanns en till oss också. Vår erfarenhet av mooring balls här på Niue är som ni vet inte så goda, men vi valde ändå en. Tomas kontrollerade de synliga delarna av arrangemanget under ytan och vi känner att vi kan lite på hållbarheten. Ett snålt ställt ankarlarm och täta kontroller nattetid hjälper för att känna oss trygga.

För er som undrar vad som skedde för 38 år sedan och varför vi inte gillar moorings kan jag berätta att vi just här förlorade vår segelbåt Alma Mater. Det som skedde då var att den mooring vi tilldelats hade dålig kätting längst ner på botten och att den brast på natten då det kom en vindkantring med kraftig vind. Vi hamnade på revkanten och båten gick inte att rädda. Alla ombord klarade sig och vi tillbringade fem veckor med att dyka och plocka upp utrustning och personliga tillhörigheter. I den efterföljande sjöförklaringen lades skulden på den mooringen vi hänvisats till av myndigheterna och vi lastades inte alls för det som hände.

Dramatiskt som ni förstår men nu är vi tillbaka och kommer snart att dyka på den plats där olyckan skedde. Fyra av sex i Nerthus besättning idag, jag, Maria, Tomas och Birthe, var med 1978 vilket är ganska fantastisk måste jag säga. Om några dagar fortsätter vi den för 38 år sedan avbrutna seglingen!

I dag har jag jobbat med utrustningen ombord, ett arbete som löpande måste göras för att hålla allt i trim. Vädret är ganska tråkigt med regntunga moln o ganska kyligt. Eftersom det är söndag är hela ön tillbommad så det passar bra med en arbetsdag. Jag har kopplat brustna elledningar i elmotorn som driver högtryckspumpen till watermakern samt rensat en luftventil till invattnet till spolning av toaletten. Täpps den ventilen igen finns risk för hävert varvid havsvatten riskerar komma in i båten bakvägen. Not good!

Sitter just nu med Maria på ett internetställe och har köpt en timmes internettid. Öppet dygnet runt. Allt är faktiskt inte stängt i dag söndag, även en indisk restaurang här intill är öppen, utan gäster ser det ut som.
I morgon måndag följer Maria och jag med vännerna på Randivåg på en biltur runt ön. Ska bli roligt att se omgivningarna igen. Undrar hur mkt vi kommer att känna igen.

Hälsningar
Per-Erling

3 Kommentarer
 1. Marlene Linden
  Marlene Linden says:

  Hälsning från ett sommarvarmt Gotland, med lite friska vindar
  Ni skriver så bra att man kan nästan känna det varma vattnet/vindarna.
  Undrar hur dessa människor känner till den ”kaotiska” världen utanför’
  deras ”paradis”. Marlene

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *