Tillbaka ombord

HEJ bloggen!
Äntligen är jag tillbaka ombord, denna gång med min familj(-pappa) och min pojkvän Simon. Jag ska tvinga honom att skriva lite inlägg också! Vi har varit lite dåliga på att uppdatera här men alla som har varit ombord vet hur det är! Det finns knappt något wifi och det som finns är riktigt kasst. Men vi ska göra vårt bästa! Det har i alla fall hunnit hända en hel del ombord under dessa två veckor vi varit här. Till att börja med blev vi upphämtade i Hiva Oa efter en två dyngs lång flygresa: Stockholm-Paris-Los Angeles-Papeete-Nuku Hiva-Hiva Oa. PE och Thomas stod där på flygplatsen och väntade med fina snäck-kransar. Vilket välkomnande!!!!! Väl ombord är det lite grejer man måste vänja sig vid. Bland annat det ständiga gungandet och att det inte riktigt är lika rymligt som ens hus hemma i Sverige. Men man kommer fort in i rutinerna och det känns som om det vore igår man senast var ombord. En annan sak man måste vänja sig vid är värmen som är helt otrolig här!!! Fläktarna går varma under däck och man försöker svalka sig så gott det går. Dock är det skönt att vara på en båt i en sådan värme då det i princip alltid blåser. Dagarna i Hiva Oa gick ut på lite jobb ombord, lite bunkring och lite promenader. Men framför allt badade vi 4-5 gånger om dagen för att svalka oss. Det var först när vi seglade från Hiva Oa, vidare till nästa ö, Fatu Hiva, som PE berättade att han hade läst att man helst INTE ska bada i den viken då det finns otroligt mycket hajar….. Men han hade glömt att berätta det för oss tidigare! Tack Per-Erling!!!!! För övrigt är detta den del av världen där det finns absolut flest hajar. Man blir lite skakis av att tänka på det! Men det har inte skett en dödlig hajattack på över 50 år då de som bor här har sådan respekt för dem.

När vi kom fram till Fatu Hiva och viken ”baie de vierges”(jungfruviken) möttes vi av en otrolig syn. Mäktiga stenformationer av gammal lava, höga berg och gröna skogar. Här stannade vi i tre hela dagar och hann med en hel del grejer! Bland annat fyllde jag 20 år den 23:e juni!!! STORT. Jag blev firad med en baguettårta, paket och sång. Riktigt gulligt av alla! Mamma hade även tagit med sig en champagneflaska från Sverige(!!!!). Så jag firades ordentligt! Redan nästa dag var det midsommar! Även om man är på andra sidan jorden SKA midsommar firas ordentligt. Det blev en liten buffé av sillåda, köttbullar och potatismos med brunsås och svenskt lösgodis till efterrätt. Riktig lyx!!!

Utöver att dricka champagne och äta lösgodis har vi faktiskt vandrat och upptäckt en hel del inne i land. Vi gick till toppen av ett berg och hade en otrolig utsikt. Sedan gick vi även till ett vattenfall på 61 meter vilket var mäktigt. De lokala ungdomarna var även fotbollsgalna så vi spelade lite matcher med dem! Det var kul och vi vann såklart! 😉 otroligt att vi är på andra sidan jorden och att vi knappt kan kommunicera med varandra men att man ändå kan ha kul tillsammans och spela fotboll! Såklart visste ALLA vem Zlatan var också. Det är en otroligt liten befolkning på ön, ca 300 invånare, och överallt såg man bevis på inaveln. Det finns inte så många partners att välja på om man säger så. De hade inte heller någon polis på ön utan bara en Security guy som gick runt med en gul neon väst. Den enda mataffären de hade var en liten liten kiosk som man var tvungen att ta av sig skorna för att få komma in. Riktiga kontraster från Sverige. Varje kväll hörde vi trummor inifrån land och undrade vad det var, så vi åkte in och kollade läget. Det visade sig att alla byborna är med i en danstävling som de tränar till varje kväll. Och wow vad de kunde röra sig. Även de tjockaste kvinnorna hade sånna otroliga höftrörelser!! Riktigt kul att se!

Efter Fatu hiva seglade vi vidare till ön Tahuata och la oss i en lugn vik med en fantastisk strand. Där låg vi i ett dygn och njöt innan vi seglade till Marquesas största ö Nuku-Hiva. Varje gång vi har seglat mellan öarna har vi sett delfiner minst en gång. Stora flockar med 30-40 stycken har lekt runt båten. Men det häftigaste enligt mig var när vi seglade från Tahuata till Nuku-Hiva. Det var knappt någon vind och vi gick för motor. Vi hade planerat att sakta ner för att bada på 3000 meters djup. Helt plötsligt dyker tre melon head valar upp och vi slösar ingen tid och hoppar i tillsammans med dem. Det är främst en val som lekte runt båten som man såg tydligt. De var inte rädda för oss men kom inte för nära. En av de häftigaste upplevelserna i mitt liv tror jag faktisk.

I Nuku-Hiva la vi oss i viken med den största staden på ön. Här fanns det möjlighet att tanka diesel, bunkra lite och framför allt att kolla EM!!! Vi satt bänkade framför tv:n på en bar i kajen varje morgon halv 10 för att se matcherna som spelades hemma i Europa. Lite sjukt egentligen att man kan sitta och titta på andra sidan jorden! Simon är med i ett EM-tips där hemma så det är näst intill tortyr för honom att inte få veta resultaten på matcherna. Nu är i alla fall Portugal och Frankrike i final och vi hejar såklart på Frankrike!!! Vi hoppas att de kommer visa finalen på atollerna för det vill vi inte missa.

Vi hade hört från ett flertal seglare att det fanns en vik på Nuku-Hiva som man inte kunde missa. Så vi seglade dit och låg där i två dygn. Man förstod direkt varför det var värt att komma hit. Otroliga berg och stenformationer, vackra stränder och även ett stort rev, ett av de få reven på Marquesas. Vi snorklade på revet och wow vad mycket fiskar!!! Vi såg även två stora sköldpaddor och lite småhajar. Axel lyckades även se en gigantisk rocka som han fick på film. Vi gjorde en dagsutflykt till andra sidan viken också då de tydligen skulle ha öns bästa restaurang där och även en jättestor gammal arkeologisk plats. Det var mäktigt att se och kändes som ett filmlandskap! Påväg ifrån viken fick vi även napp!! En gigantisk fisk som vi tror var en Mahi Mahi! Men såklart går linan av bara några centimeter från båten! Riktigt typiskt. Men vu förlorar inte hoppet och fortsätter fiska gärnet.

Just nu är vi mitt ute på stilla havet för att segla över till Tuamotos skärgården och alla atoller. Seglingen ligger på 450 nautiska mil och vi tippar på att det kommer ta 3-4 dygn. Jag tycker det är så häftigt med långseglingar och framför allt att segla på natten. Vi har haft otroliga stjärnhimlar och det är en av många saker man inte kan fånga på bild utan som man får komma ihåg själv.

Hoppas ni har en härlig sommar där hemma och att det inte blir alltför dåligt väder!

//Maxine

3 Kommentarer
 1. Alf Ekholst says:

  Hej Maxine, roligt att läsa inlägg från dig oxå om ert härliga äventyr tillsammans. Vi håller tummarna att ni hittar en hamn + TV till EM-finalen. Och såklart att Frankrike vinner.
  Varma kramar från Alf & Corinne

 2. Ingemar Fagerström says:

  Får man/törs man tala om att det finns läsare av den här bloggen som sitter och håller tummarna för Portugal?… och för S/Y Nerthus med besättning naturligtvis.

 3. Micke Agaton says:

  Jättefint skrivet Maxine!! Och kul att du är ombord igen så man kan få läsa dina blogginlägg. Jag måste erkänna att alla beskrivningar av hajar överallt gör mig skakis ?

Kommentering är stängd.