Vindskifte efter två veckor

Efter två veckor för babords halsar kom i natt det vinskifte vi sett i prognoserna. Just som jag hade tagit ut brödet ur ugnen vid 03.30 i morse blev havet oroligt och vågor kom från alla håll och bjöd upp Nerthus till en vild dans, allt medan vinden avtog så att seglen slog och väsnades som ackompanjemang till dansen. Efter att ha väckt Carl som stod näst ”in line” för vakt gippade vi storen, rullade in genuan för att ta ner spirbommen för att strax rulla ut den igen. Nu lade sig havet och vi slörade fram i sakta tilltagande vind från NNO. Vinden ska fortsätta vrida mot och vi planerar för att göra ett slag om ett dygn och därefter i allt mer öppen vind sikte in oss på Ducie Island. Det kommer att bli ett snyggt S i spåret på sjökortet efter att fram till nu ha sett ganska rakt ut.

I går bjöd Carl på en fantastik middag. På menyn fisk, vi tror det var en King Mackerel vi bärgade kvällen innan. Stora fina o vita filéer som vackert delade sig i sin egen ådring. Salt o peppar samt skirat vitlökssmör. Bäst hittills! Vi har en plastback i kylen som rymmer kilovis med fina filéer. Lär bli fisk på tallriken några dagar framöver.

Matförråden rymmer fortfarande färska tomater för ytterligare någon dag samt en gurka ”typ”. Bra med tanke på att vi legat ute i två veckor. I nätkassar har vi dessutom lime, röd- och gul lök, vit- och rödkol, fin potatis i en back som täcks med svart plast och så en hel del vitlök och ingefära. Så här långt har vi inte behövt tulla på burkförrådet i någon större utsträckning. Krossade tomater och majs har såklart en viss åtgång..

Allt eftersom vi kommer söderut, syd 20 grader, blir det sakta lite svalare, både ute och under däck. Tittar jag på termometern i byssan ser jag att den är nere på 27 gr mot annars 29-30 gr. Ute är det lite molnigt o kanske 25 gr och tillräckligt svalt för en vindjacka under natten och en T-shirt dagtid. Solen steker oss fortfarande då inte molnen ger oss lite skydd. I dag fredag den 13:e är vi extra försiktiga med tanke på datumet!

Påminner om att ni kan se vår position här . Surfa runt lite så hittar ni också en bildbank, tyvärr utan bilder från de senaste två veckorna som ni förstår men det kompletterar vi med så snart vi kan.

//Per-Erling

3 Kommentarer
 1. Birthe
  Birthe says:

  Underbart att läsa om er framfart, och om ditt goda bröd som vi först testade på Nordsjön när det blåste kanske 20-22/m. Säkert minst lika gott nu!!
  Hur lång tid räknar ni med att ha kvar till Pitcairn ?
  Kramar till er alla

  Svara
  • Maria Evensen
   Maria Evensen says:

   Tid är alltid svårt att beräkna men utifrån söndagens position S 22’23’ W 121’02 är det 250 Nm till Ducie och ca 300Nm till Pitcairn. Nya äventyr väntar!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *