I en egen tidszon

Det märks tydligt att kommit så långt söderut att vi lämnat den stadiga passadvinden och nu befinner oss i växlande vindar och stökig sjö. Under de senaste två dagarna har vi haft vindar mellan 0-15 ms och kompassen runt. Ett tag tycktes vi inte komma framåt i den svaga vinden och vågor i nosen. Nu i kväll den 15 maj vår tid styr vi rakt mot mål på ett för tillfället lugnt och ganska platt hav, bara den lååånga dyningen som sakta lyfter Nerthus samt skapar ett intressant landskap.

Eftermiddagen präglades av mulet väder med täta regnskurar. Runt och under de mörkaste molnen blåser det bättre, men vrider också. Vi måste ständigt vaka över kurs och segelsättning. Undanvind förbyttes snabbt till kryss och ökande vind, vilket gladde oss efter den senaste tidens svaga vindar. Nu håller vi tummarna för att natten bjuder fortsatt bra vind och riktning. Just vid skymningen bjöds vi på en regnbåge där vi fick se hela bågen med båda ändar som träffade havsytan. Solen bröt igenom molnen och lyste upp horisonten med en sprakande ljusshow. Mäktigt att inse att vi, som en röd liten prick, glider fram ensamma i denna enorma värld av vatten.

Sedan vi fick den stora fisken för fyra dagar sedan har vi ätit fantastiska måltider. I går fiskgryta som räckte till dagens måltid. Finns fortfarande fina filéer i kylen. Om några dagar får lägga ut dragen igen.
Flyttade tillbaka kl en timme i dag, får ta en timme i taget för att inte ställa till det allt för mycket i vaktgången. Nu skiljer nio timmar till Sverige och sju mot UTC. Vi ligger efter med andra ord. Det går 15 grader på varje timme och vi läser i dag 120 grader väst, 120 grader räknat från tidigare Greenwich, i dag UTC. Jo det stämmer, saknas fortfarande en timme för att det ska bli perfekt. Vi justerar vår tid ombord då vi kommer till Pitcairn när vi ser vad deras klocka säger.

Nu ca 240 nm kvar till Ducie Island och sedan ytterligare ca 300 till Pitcairn.
//Per-Erling

1 svara
  1. Christina Rappe says:

    Åh, så fint och målande du beskriver er tillvaro ute på det ändlösa havet, PE. Börjar förstå tjusningen :-). Här i Stockholm befinner vi oss precis mellan hägg och syrén, men försommaren har tillfälligt (?) tagit en paus. Sköt om er!! Kram från Christina

Kommentering är stängd.