Halvvägs till San Blasöarna

Två dygn sedan vi lämnade Jamaica och vi har hunnit halvvägs. Vädret har varit fint förutom att det var nästan vindstilla första dygnet. Just nu seglar vi i en brant slör och det blåser ca 7 ms. Havet är lugnt och vi har det riktigt bra ombord. Kursen är rakt sydlig så vi avverkar latituder medan longituden är nästan den samma. Vi ska vara framme då gps:en visar 09 34 N och 078 55 W, tittar jag på GPS,en nu läser vi 13 49 N och 078 39 W.

Sjökorten och sjömätningen är dålig dit vi ska och det vi hört och läst oss till är att segla i området då solen står rätt på himlen så att en utkik kan följa bottens skiftningar. Adde har följt svenska SY Balance blogg som bra beskrivit deras segling i Södra Västindien samt bland öarna i San Blas. Efter kontakt med båten har vi fått digitala sjökort översända via nätet. Superbra av Adde som fick kontakt med dem samt att de hade vänligheten att dela med sig. Stort tack till gänget ombord på Balance. Så nu har vi, vad vi förstår, bra kort inlagda i vår PC och vårt navigationsprogram, OpenCPN. Med bra kort menas att det inte diffar med upp till 100m mellan kort och verkligheten, som det varnas för i alla övriga kort.
Port of entry heter Porvenir, dit vi nu siktar, och ligger vid Punta San Blas ca 70 nm öster om Panamakanalens inlopp på Karibien-sidan.

Vad gör vi ombord just nu?
Amanda läser en pilot för San Blas som beskriver leder, öar, ankringsplatser och lite om befolkningen. Som alltid är det bra att vara förberedd, speciellt då navigationen kan vara klurig.
Adde sover på en segelsäck på fördäck efter nattens vakt. Förseglen skymmer solen så han behöver inte stekas i den kraftiga solen.
Maria läser en bok och verkar ha det fint, även hon i skuggan.

Under däck går watermakern och väsnas så att vara på däck är bäst. Det är högtryckspumpen som låter då den pressar saltvatten genom tre meterlånga rör som innehåller de membran som skiljer ut saltet från havsvattnet och ger oss ca 200 liter fint dricksvatten i timmen. Det är min matdag så jag är vattenmakare utöver de uppgifter som ligger på den som är vaktfri men i gengäld sköter hela hushållet. Så medan watermakern gör sitt jobb passar jag på att skriva lite till bloggen.

Undrar vad jag kommer att göra till middag? Fisk verkar vi inte få 🙁

//Per-Erling

1 svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *