Den lugna lunken i Västindien

Nu seglar vi runt i vad som kallas Spanish Virgin Islands just öster om huvudön Puerto Rico. Familjen Tevell med Francoise, Carl, Axel och Hugo mönstrade av några timmar innan Tomas, Sylvia och deras genesamma son Andreas mönstrade på. Skiftet av besättning skedde på Puerto Ricos huvudö medan vi låg två dygn i Puerto del Ray Marina. En stor marina med 700 platser, framför allt för enorma sportfiskebåtar. Det var sådana där som går fort och har ibland fyra våningar och fyra 300 hk utombordare. Antar att kraften och farten behövs för att utnyttja tiden till havs under fisketävlingar.

Under tiden fram till månadsskiftet januari/februari kommer vi att segla i Spanska, US- och Brittiska Virgin Islands innan vi fortsätter förbi Puerto Rico och Dominikanska Republiken för att kanske via Turks and Ciacos Islands komma till Jamaica i mitten av februari.

Under vår segling upp genom Karibien har vi allt som oftast ankrat i vikar en bit utanför allfartsvägen. Eftersom vi just valt bort de mest populära öarna och stråken har vi fått uppleva den lugna lunken som man kanske förknippar med Västindien. Klart 28 gradigt vatten gör det lätt att ligga i och simma runt bland korall och fisk.

Tyvärr har vi inte internet ombord utan använder kortvågsradion för att skicka mail, t ex blogginlägg som det här. Det innebär att vi inte kommer åt internet annat än då vi besöker någon liten hamnstad/by eller som nu senast en marina. Ett besök på bar eller restaurang där det ofta finns wifi, om än ofta med usel kvalitet, kan skänka oss uppkoppling för nedladdning av mail mm. Så ombord kan vi inte ta del av inlägg och kommentarer på bloggen som ni förstår. Vi de tillfällen vi har nät och kan läsa inlägg gläds vi åt att läsa dessa. Ledsen om vi inte ger tillräcklig återkoppling. Misströsta inte utan fortsätt gärna att skriva 🙂 så jobbar vi med att hålla bloggen så uppdaterad vi kan med de möjligheter vi har.

Fantastiskt att det går att skicka mail via kortvågsradio. Då jag skickar mail söker jag igenom frekvenser och stationer i Trinidad, Panama, Kanada, USA och Europa. Texterna tickar iväg med en hastighet av 1 kb i min. Som ni förstår tar det tid och att skicka eller ta emot mail, bilagor fungerar inte alls. Väderfiler går däremot fint att beställa och tanka ner den här vägen vilket gör stor nytta i vår planering.

Nu i kväll ligger vi och en annan båt i en vik på nordöstra Islas De Vieques och vi planerar segla de 30 Nm till St John i morgon kväll. Att vi väljer kvälls- och nattsegling styrs av att det spås ostsydostliga vindar just då vilket gör att vi kan sträcka (segla utan att behöva slå, då vi seglar österut och mot passadvinden för att komma till de öarna vi vill besöka i Virgin Islands).

Månen och stjärnorna håller oss sällskap medan den ljumma vinden sveper genom luckorna i båten. Så här en bit norröver är natten riktigt behaglig med ca 23 grader. Nerthus vaggar sakta i dyningen som rundar revet vi valt att ankra i skydd av. Ankarlanternan är tänd och nu ser vi fram mot en ny spännande dag i morgon.

Hälsningar
Per-Erling

3 Kommentarer
 1. Cam
  Cam says:

  Great following the adventures of Nerthus as she meanders around the Caribbean with crews having fun. Keep up the interesting reports.
  Cam and Bren on Fujo.. somewhere in the sunny, but last night stormy Hauraki Gulf. NZ.

  Svara
 2. Ingegerd Fahlström
  Ingegerd Fahlström says:

  Skönt att höra från er. Klart man undrar var ni är! Här hemma har turlistan släppts och alla inom Region Gotland har fått mail om nyheten. Vem har sådana kontakter inom Regionen? Hamnkapten gläds åt att Gute skall träda in i tjänst under sommaren. Snön ligger djup och vi har underbara gympass med snöskovlarna. Ta nu vara på varandra. Nu släcker vi för natten då vi tror att färjorna ser att lägga till i den klara vinternatten. Varma kramar från oss båda.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *