Dagarna snurrar fort

Två dagar sedan angjort Tobago Keys med de snorklingsmöjligheter som erbjuds. Inte så grumligt som förra gången då det hade varit storm. Sköldpaddor och akvariefiskar samt alltid lite spänning då man oftast ser hajar. Kul att se att reven verkar återhämta sig efter turism och oväder och andra orsaker. Det är inte den färggrannhet man skulle kunna vänta sig men fiskarna är så kul att iakta.

I morse fick jag tag på en Tuna (himla bra handtag på tunas då man ska bära dem) på union drygt tre kg som Francoise tillagad på ett enastående sätt. Därefter mys och snack under tomatburken i sittbrunnen. Jollen lyfter vi upp utmed båtsidan i ett fall ovan vattnet för att undvika stöld.

Francoise lär sig jollen och idag lärt sig svänga babord och styrbord får vi ta en annan dag. När solen gått ner är det varmare i vattnet än i vinden på däck. Då det är mörkt ter sig vattnet och vinden mer respektingivande. En och annan film blir det och Hugo styr upp då det blir av för att sedan somna efter halva filmen. PE har en uppblåsbar paddleboard som idag kom till pass.

Det är ett äventyr hela tiden med spänning och man kan nog kalla detta för en aktiv ledighet. I mitt fall livslång. Pensionen tickar in och vårt leverna är i grunden ett mycket billigt levnadssätt. Det är dyrt i Caribien generellt men med rätt val kommer man billigt undan.matbudget på 100 kr per person är svårt att komma upp till. Annars i butiker, mat, drinkar och restauranger som vid Stureplan samma priser.

Igår var en lång och fantastisk dag från Tobago halvvind med stop Petit Nevis som när en gammal slaktplatsen för valar. Därefter läns och strök kusten utmed Moonhole. Väl på Bequia så är det den bästa ön i Caribien med god ankring, frukt och grönsakstorg samt massor av coola restauranger och barer. Det finns en svensk som har en cool krog här men alldeles för dyrt för ett familjebesök mot vad man får.

Dingiesarna irrar runt som humlor i viken och i den kolsvarta natten är det extra spännande. Annars måste man verkligen säga att Bequia har utvecklats enormt till det bättre under de senaste 38 åren. Inget man kan säga om de andra öarna.

Vi har det annars bra men klotet tycks snurra alldeles för fort med tanke på hur fort dagarna går.
Planen nu är lite bunkring, fylla propangas. Imorgon går vi till les Pietons för att sedan gå direkt mot St Thomas. Desto längre norrut desto mer kommersialiserat och mindre trivsamt enligt min erfarenhet.

För den som är intresserad ett par lästips. ”Uppe på höjden” av Assaf Gavron samt ”Morgon i Jenin” av Susan Abulhawa. Oerhört intressanta med modiga och insatta författare. Som barn minns jag proisraeliska tongångar i hemmet och det var krig. Axel frågade en gång när kriget kommer att ta slut då alla andra krig verkar få ett slut och t o m i Afrika. Jag förblev svarslös och efter att ha läst dessa fantastiska författare så inser jag att kriget kommer vara kvar då mina barn är vuxna. Sedan min barndom har jag blivit klokare och vågat ta ställning mot Israels politik där generationer av hat och rädsla odlas trots risken att kallas antisemit vilket jag förstås inte är. Ta bara denna vidriga skändning Gaza förra året, religiositetens övertagande av politiken samt bosättningar.
Läs själv och våga ta ställning!
Här är det fred och tryggt!
Peace, love and understanding
Carl
2 Kommentarer
  1. Claudia
    Claudia says:

    Slår också ett slag för ’Morgon i Jenin’, fantastiskt gripande skildring som för mig gav ytterligare en dimension av vad som pågår i Palestina.
    Härligt också att få läsa om er vardag på Nerthus. Krama om alla❤️

    Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *