Nu byter vi floden mot öppet hav

Det har redan gått nästan en vecka och nu är det hög tid att segla vidare norrut, till Trinidad där Nerthus nya besättning väntar. Vi planerar vara där till den 21 dec och lagom för att hinna julstöka lite ombord. Blir intressant att se var familjen Tevell (Carl, Francoise, Axel och Hugo) har med för ”pynt” i bagaget. Till Maria hintade jag om sill, även om det kanske inte passar i packningen om man flyger via New York.
Vi lämnar som sagt vår brygga 30 nm upp i floden för att med tidvattnet ta oss ut till havs igen. I dag har vi klarerat ut så det ska bara vara att lämna vid 8-tiden i morgon bitti den 17 december. Blir fint att komma ut på havet igen även om det varit väldigt intressant i land.

Floden innan den blivit färgad av sand längre ner

Floden innan den blivit färgad av sand längre ner

Varje dag har vi gjort utflykter i hyrbilen vi haft tillgång till. Eftersom Nerthus legat lite avsides har en bil varit nödvändig för att vi skulle kunna ta oss runt i den här delen av Surinam.

En av få broar över Surinamfloden, en bit upp nära ett kraftverk

En av få broar över Surinamfloden, en bit upp nära ett kraftverk

Landet präglas av en smältdegel av kulturer och folkslag. Religioner samsas och helgedomarna ligger grannar med varandra och det känns som om ingen har synpunkter på varandras tro mm. Tempot präglas av värmen och jag har inte sett någon ha bråttom eller varit stressad på gatorna. Tror bestämt att det är ”fint” att hjälpas åt i den ibland kaotiska trafiken. Även om det är köer släpps alltid andra fram om det hjälper helheten. Istället för att krypa närmare bilen framför bromsar man gärna och släpper in en bil som kommer från sidan. Vill tro att hela samhället fungerar så, man hjälps åt för att livet ska fungera bra i värmen och på en som vi tycker ganska avlägsen plats.

Det är anmärkningsvärt hur snabbt djungeln tar tillbaka sitt territorium. Fram till 1960 fanns det plantager utmed floden och den plats vi ligger vid. I dag syns inget av detta utan skogen har helt återtagit området. Det växer så knakar kam man säga, finns inte en fläck där inte grönskan frodas. Märkligt att det inte finns odlingar kan jag tycka när villkoren tycks så fördelaktiga. Kanske är det helt enkelt för varmt för t.ex. grönsaker mm. Finns knappt färska att få tag på i butikerna.

Vägen sista biten ner till floden och Nerthus

Vägen sista biten ner till floden och Nerthus

I går kväll då jag tog en promenad i grannskapet kring Nerthus var ljudet från aporna starkt. Tror jag hade en alldeles ovanför mig medan den ropade på sina kompisar en bit bort. alla ljuden blir så starka i mörkret och man vet inte om det är fåglar, insekter, godo eller större djur som skapar denna orkester och ljudmatta.

Hälsningar
Per-Erling

2 Kommentarer
  1. Jan says:

    Hej på er, tack PE för en fin beskrivning av de omgivningar ni befunnit er i den senaste veckan. Önskar er en skön segling till Trinidad☺

  2. Carl says:

    Vaknat i SAN Juan Puerto Rico efter en lång resa. I em flyg med Caribean airlines till Trinidad. Det är fem stop utmed pärlbandet av öar och tar 8 timmar men vem har bråttom. En del utflykter planerade där tills ni kommer av vår vänliga värdinna. Då det gäller julpynt så är det närmaste vi kan komma en kompressor(8,3 kg) så att ni kan kyla julesupen. Sorry! Ska bli så kul att ses.
    Carl

Kommentering är stängd.