Lite kring överseglingen

Så är vi framme i en ny världsdel, Sydamerika. Även om vi vet att vi seglat i två veckor för att komma hit känns det ändå lite overkligt att vi är här.

Seglingen från Kap Verde till Surinam har gått väldigt bra och vi har gynnats av vindar kring 6-14 ms in akter ifrån. Allt har hållit och alla ombord har klarat sig från skador, vid sidan av blåmarken och för min del en blå nagel efter att jag klämde tummen i en dörr där haspen släppte i en vågdal.

Vi hade dock en allvarlig incident när det var ca fyra dagar kvar till kusten. Helt plötsligt gick larmet för länspumpens nivåvakt. Full aktivitet ombord och då vi lyfte på durkarna blev vi varse att vattnet steg. Vi hade alltså ett läckage. Vi stängde alla genomföringar, ventiler som leder ut/in från båten under vattenlinjen. Vattnet fortsätter att stiga och vi inser att vi har ett stort problem. Vad kan vara problemet nu när alla ventiler är stängda?

Vi har gått igenom vad som gäller vid ett nödläge, så grabbagen (en vattentät säck där vi har allt som krävs om vi måste överge Nerthus finns) fylldes på med satellittelefon, VHF, mobiler, pass, pengar mm. Alla pumpar gick för fullt och vi tyckte vi höll vattennivån i skick, även om vi blev blöta om fötterna då Nerthus rörde sig i sjögången. Vi aktiverade inte nödsändarna men meddelade via radio att vi hade problem. Var kom vattnet in, via logg, eloger, ekolodet, propelleraxeln? Nu återstod maskinrummet även om kylvattenintagen var stängda. Där hittade vi problemet, ett av ljuddämparna hade gått sönder och vatten kom in bakvägen, via avgasröret som leder ut från båten. Medan vi höll för läckaget med handen riggade vi en lösning för att få röret på plats igen. Allt lyckades och vi kunde via radio meddela att faran var över.

Som ni förstår var det ett skarp läge och många tankar for genom våra huvuden. Jag måste framhålla besättningen ”professionella” agerande genom att arbeta systematiskt under en pressad situation.

Vi valde att inte skriva om händelsen utan avvakta till vi var framme i Surinam, allt för att inte skapa oro hemma. Dessutom gav det oss tid att gå igenom prata om det ombord. Nu återstod ett stort arbete att avsalta Nerthus under durkarna, där vi hade det mesta av konservförrådet. Så efter några dagars hårt arbete tycker vi att vi fått skick under däck. Tyvärr har de flesta konserverna förlorat sina etiketter vilket gör matlagningen intressant framöver.

Per-Erling

15 Kommentarer
 1. Francoise
  Francoise says:

  Skönt att höra att ni klarade er oskadda… Vilken dramatisk situation ni har upplevt och löst, vilken besättning!
  Konserveriketter: en déjá-vu kanske?? ???

  Svara
 2. Rasmus
  Rasmus says:

  Så väldigt glad och lättad att det gick bra! Ni är en superbesättning som klarar det man kan frukta som mest under en långseglats. Hoppas ni unnar er något extra i land och firar att ni fixat ett äventyr, som på sikt kommer bli nåt extra att berätta för barnbarnen 🙂 Stor kram från Åre

  Svara
 3. Torbjörn Fält
  Torbjörn Fält says:

  OJOJ! Inget kul läge, skönt att ni inte berättade det tidigare, proffs på alla områden. Hoppas att ni kan fixa allt nu och kan känna er lugna på resten av resan. och som du säger… spännande matlagning väntar.

  Svara
 4. Ingegerd Fahlström
  Ingegerd Fahlström says:

  Matlagningen framöver blir synnerligen spännande. Du tror du tar fram en burk tomater men det kanske är champinjoner istället. Det kommer att krävas en James Oliver hos chefen . Må nu så gott i den nya världsdelen. Hamnkaptenerna i Visby

  Svara
 5. Jan
  Jan says:

  Har inte sovit en blund på hela natten sedan Adde igår berättade vad ni varit med om. Så glad att allting gick bra och imponerad över att ni lyckades arbeta er igenom problemet metodiskt och med sinnesnärvaro//Jan

  Svara
 6. Bette
  Bette says:

  Oj, jag blir alldeles skakis när jag hör det här, både från Maria och här på bloggen!! Vad proffsiga ni är! Otroligt skönt att det löste sig och att ni kan fortsätta er seglats…
  Kram till er alla från oss alla ???

  Svara
 7. Kicki
  Kicki says:

  Oh, vilken hemsk situation ni var i. Så skönt att höra vilken sinnesnärvaro ni hade och att allt gick så bra till slut.
  Kram från Kicki

  Svara
 8. Lofina evensen,
  Lofina evensen, says:

  Utsökt dramatik så här efteråt. Vi förstår att den inte var så utsökt i orons centrum.vi gläder oss åt er utmaning och för,äga. Lycka till Björn o LofinA

  Svara
 9. Leif Wictorén
  Leif Wictorén says:

  Hej!
  Skönt att det gick bra och att ni hittade felet i tid och inte behövde överge båten. Verkar också ha varit en fin översegling. Spännande med matlagningen 🙂

  Svara
 10. Ingemar Fagerström
  Ingemar Fagerström says:

  Nervpirrande att läsa, hur skulle det då ha varit med ombord? Skönt att det gick bra. Har varit med om då bottengenomföringar ”svikit”. Då gäller kunskap om var man skall söka.

  Svara
 11. Karin Östergren
  Karin Östergren says:

  Med andan i halsen läser jag! Måste vara en erfarenhet av stort värde som man helst vill vara utan??? Så tacksam att ni är i land och vid gott mod !!! Ser fram emot en ”nytänkande” receptsamling.

  Svara
 12. Sven Ullman
  Sven Ullman says:

  Läser ikapp alla högintressanta rapporter från dig och din besättning och detta var ju dramatiskt i överkant. Strongt av er alla att ni klarat en så svår situation och hoppas ni slipper mer av den varan. Många hälsningar från San Francisco.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *