Andra advent

Vår position:

Nu känns det som att det gått en evighet sen vi skrev sist. Jag la senast upp något kring första advent och nu säger datumet att det redan gått en vecka! Som sagt, dagarna flyter ihop. Men jag har lite info att komma med…

1. Vi har nu, 8 dagar ut på Atlanten, fått smaka på fullbordade konservmåltider. Burktomater, burkkorv, burkmajs.. You name it. Men vi är påhittiga och förvånas varje gång över hur gott det kan bli! Men mycket pasta blir det.. (till allas glädje)

2. Kylen har gett upp, vilket föll sig ganska bra i tiden eftersom färskvarorna börjat sina, vi har dock en mindre kyl som håller våra frukostpålägg kalla!

3. Under en av alla nätter verkar en tamp ha legat och släpat i vattnet, vi håller alla 10 tummar för att den inte ska ha nått propellern. Detta ska undersökas så fort vi får mindre vind och kan dyka in under båten och kolla.

4. Det salta vattnet är svårt att inte få in under däck, då vi blir salta när vi seglar och sedan går ner och sprider runt detta. Det är ofrånkomligt att lyckas hålla det borta totalt men Adde har drabbats värst! Eftersom salt bidrar till att grejerna inte torkar är hela hans koj något blöt. När han sedan vädrar lakanen så fylldes de med ännu mera salt från luften och så håller han på. Ganska roligt eftersom han är den som har njutit mest av saltvattnet:
”Östersjön är inget riktigt hav! Tacka vet jag västkusten”. Göteborgare…

5. I Fredags hade farsan matdag och slog rekord i smaksensation! Nyfiskad bonito i lime och vitlök, färskpotatis och vitvinssås. (!!!) Drömmer mig tillbaka..

6. Vi har sett totalt 3 fartyg. Jo, det är ganska tomt här.

7. Surdegen kämpar på. Vi gör 2 limpor om dagen!

8. Dygnsrekord! 181 distans!!

9. Värvet, värvet, värvet. Podcasten som ständigt finns i någons öron.

Men dagen har bjudit på sitt också! Alla nöjda när vi vaknar till mulet väder, då vi haft väldigt höga temperaturer de senaste dagarna. Vi för våran önskan om att en regnskur hade gjort Nerthus gott. Saltet ligger nämligen överallt, drar du exempelvis på relingen så får du stora saltkristaller i nävarna. Så plötsligt slog det till! I samband med lågt hängande moln härjar ofta vinden något oklart, så tillsammans med ett hällregn på självaste kaptenens vakt fick jag ta rodret medans han ”skulle ta på sig badbyxorna…”

Kanske var det en pik om att jag behövde duscha, för det fick jag! Det är verkligen roligt hur vi alla får utvecklas ombord. Kvar blir jag och Adde medan alla andra skyddar sig för regnet under däck. Vinden steg upp till 16 m/s och där stod vi helt lugna. Jag känner mig faktiskt lite glad över det!

Nu är Nerthan fin igen och vi har gått tillbaka på kurs efter en felfri gip! Vi siktar på Djävulsön och hoppas kunna gå dit innan Surinam.

Mm, nu börjar det lukta såpa under däck. Tomas servicedag och han skurar golvet samtidigt som han parerar de ständiga vågorna. Det kallar jag båtliv!
Herrå!

//Amanda

6 Kommentarer
 1. Marlene Linden says:

  Godmorgon från Visby den 7 dec. OJ detta med saltet verkar besvärligt – hur mår en stålbåt i sådant väder ? Och framför allt huden när dusch med sötvatten saknas. Djävulsön låter spännande, blir kul att läsa om detta i nästa brev … Ha det gott/Marlene

 2. Birthe says:

  Hej alla! Så kul att läsa din blogg Amanda! Kan riktigt känna saltvattnets påverkan. Och att inte kunna duscha så ofta man vill.
  Trist att kylen packat ihop..hoppas att watermakern fungerar felfritt! Och att ni fortsätter att få upp färskvaror direktleverans till båten..
  Hur långt har ni kvar till 1) Djävulsön 2) surinam ??
  Kram Birthe

 3. Kicki says:

  Hej! Vad roligt ni har!
  För skoj skull kollade jag avståndet mellan Kap Verde o Trinidad= 5970 km o sedan mellan Visby o Kap Verde= 5876 km. Kul, nästan på pricken lika långt. Vilken ö ligger ytterligare 5900 bort? Vilka långa etapper ni har avverkat. Km är mer greppbart för mig än distansminuter.
  Kram från Kicki

 4. Chrillan says:

  Imponerande att se hur långt Ni har kommit på så få dagar!! Gott och erfara att Ni håller konservskörbjuggen på behörigt avstånd med en och annan färsk fisk! Kram Chrillan

 5. Maria says:

  Vi lever verkligen i två olika världar för tillfället! Idag har jag frusit hela dagen och lämnade en bilen parkerad ute var den efter ngn timma totalt nedisad. Pansar-is. Men det är härligt också, fina vinterdagar och backarna är öppna. Hur härligt ni än har det gissar jag att ni ändå saknar snön en aning, eller;-) Vi saknar Er här i norr men önskar ändå hellre att vi stod och väntade på er när ni stiger i land på andra sidan Atlanten. Må vinden vara med er, Kramar

Kommentering är stängd.