Halvvägs till Kap Verde

Dag tre mellan Kanarieöarna och Sal på Kap Verde.

Efter att ha haft bra vindar inledningsvis med vindstyrkor kring 10 m/s ligger vi nu med spirade segel i ca 4-5 m/s. Hade havet varit platt hade det inte varit några problem men med gammal sjö och dyning slår lätt seglen i rullningarna. Nerthus är ändå snäll mot oss, vi gör ca 4,5 knop.

Till kvällen passerar kontrollen vid halvvägs-eken (alla som kört bil mellan Visby och Fårösund vet vad jag menar) och vi får kanske nedförsbacke in mot mål.

Har sett två segelbåtar i dag, fast på avstånd. De hade en brantare kurs än vi och var sannolikt på väg mot VästIndien. Just som vi hade siktat en av båtarna på lite avstånd tittade jag upp och såg vad jag trodde var ett stort svart segel som dök upp bakom dyningen inte långt från Nerthus och i samma riktning som mot segelbåten. Det försvann i ett plask men återkom ganska snabbt. Vi tror det var en val som med hög fart siktade upp ur ytan eller så var det en stor fena på valen.

Enorm känsla att bli varse att det jag trodde var ett segel egentligen var ett stort levande väsen. Såg samma föreställning tre gånger, sedan var det bara sprutet från utandningen som syntes. Vi undrar fortfarande vad det kunde vara för stor varelse vi såg.

Min mat- och servicedag i dag. Vi har ett schema som innebär att vi var och en tar fulla ansvaret för mat och städning, koll på elen, ev tillverka färskvatten under ett dygn. Just nu innebär det att var sjätte dag är din dag, sedan blir du servad 🙂

Medan vi jobbade med underhåll av spirbommarna kom ett gäng delfiner och hälsade på, vilket alltid sprider glädje ombord. Tror Maxine längtat lite extra efter våra vänner.

Till middag har jag tänkt mig lövbiff, potatismos och en gräddsås, och lök så klart.

PE

7 Kommentarer
 1. Maria Evensen says:

  Fredag 13:e idag men det låter som en lyckad dag till havs. Jag följer era vindars rörelser via windyty.com vilket alltid är fascinerande. Ser ut som NO-O vindar tar er till Kap Verde. Kan ni ha sån tur att passaden, the Tradewinds, redan har börjat stanilisera sig? Jag saknar stjärnhimlen, regnet står som spön i backen i Uppsala.

 2. jan says:

  Fantastiskt att få se val☺. Låter som en riktigt god middag. Kan man titta över och få sig en bit??/Jan

 3. Birthe says:

  Låter spännande och skönt!
  Lars båt Spirit är nu på Kap verde tog dem drygt 5 dygn till Mindelo, de sticker därifrån onsdag mot St lucia.
  Här i Europa har tragiska händelser lagt sordin på tillvaron, massivt terrordåd i Paris igår kväll ca 150 döda…IS har tagit på sig skulden.
  Men jag förmodar att det tack och lov känns väldigt avlägset på många sätt och vis.
  Kram till er alla
  Birthe

 4. ola says:

  Låter som en fin meny! Smakar alltid bättre till havs också! Vid halvvägs eken är som varmast 7 grader idag! Ha de fint!

 5. Ingegerd Fahlström says:

  Tack att vi får höra om era fantastiska upplevelser. Har just sett och hört Slatan om terrordåden i Paris. Slatan med kamrater slog Danmark med 2-1 i fotboll på Friends arena. Per-Erling lite skvaller krögare Bosse Nilsson gifte sig idag. Må nu gott och Lycksam resa. Hamnkapten med fru

 6. Chrillan says:

  Oj vad jag önskar att jag varit med om att se ”seglet” vid sidan om Nerthus. ”Seglet” hade passat bättre på en sailfish kanske en blue marlin eller dylikt. Ni seglar nu i vatten dit ”big game” sportfiskare söker sig för att tampas med just dessa arter! Utandningen a la val stämmer inte men ”seglet” är precis som den gigantiska ryggfena mina nämnda arter innehar.

Kommentering är stängd.