Hemma i Visby

Det var ett spegelblankt Kalmarsund som mötte oss då vi gick under Ölandsbron och stävade norrut, mot Ölands norra udde och Grankullavik/Nabbelund. Motorn på lågt varv tillsammans med två försegel bjöd oss på en vacker och lugn färd fram till inloppet i ”revet”. Det är verkligen en fin insegling genom passet in bakom öarna och fyren. vi ankrade på 4 m djup just väster om inloppet. För att klara ankomsttid 14.00 i Visby dagen därpå blev det en ganska tidig kväll då vi ville komma iväg 04.00 morgonen därpå.
Då vi lättade ankar vid fyratiden på morgonen hade vi sällskap av fyra andra segelbåtar som också ankrat i lagunen. Solen gick precis upp framför oss då vi i blankvatten stävade ut genom passet. Väl ut på öppet vatten kom vinden och vi kunde lite senare sätta alla segel och i perfekta förhållanden segla finalsträckan in mot hemmahamnen Visby. På ca 2 nm avstånd såg vi MS Gotland som var på väg till Oskarshamn. Nu återstod inte många timmar av vår treåriga jordenruntsegling. Det kändes som ni förstår spännande och lite pirrigt att se Visbys konturer växa och till slut vara framme. Innan vi tog ner seglen förberedde vi för flaggspelet som i aktern bestod av alla nationsflaggor, sk courtesy flags eller gästflaggor, och föröver utmed förstaget flaggor från signalstället. Trevligt också att bli mött av två visbybaserade fritidsbåtar utanför pirarna. Då vi för maskin gick in i hamnen tutade Destination Gotland MS Gotland oss välkomna, Ms gotland som redan var tillbaka till Visby. Kl 13.55 var vi förtöjda och kunde krama om gänget som mötte på Kajen.
Fantastiskt att bli så välkomnade, värmer i hjärtat att återse familj och vänner. Vi har också fått många hälsningar via sociala media och mejl. Vårt barnbarn Emil, nu två år, var först på kajen tillsammans med pappa Rasmus. Nu kändes det verkligen att vi var tillbaka. Känns fint att upplev Visbys atmosfär och välkomnande stämning.
I dag den 17 juli har det snart gått två dygn sedan vi landade och många har strosat förbi Nerthus för att hälsa oss välkomna och snacka en stund. Tack alla som på olika sätt har hört av sig och önskat oss välkomna tillbaka.
Nu väntar några dagars arbete med att lämna Nerthus och sakta vänja sig vid att flytta iland. Värmeböljan bidrar dock till att känslan av segling i andra vatten hänger kvar. Fantastiskt av mötas av en så underbar sommarvärme, även om den kanske inte är så underbar för alla.

Tack alla vänner för feedback och glada kommentarer här på Bloggen men också på Facebook. Det känns som att vi har kunnat förmedla och bjuda på lite av allt vi upplevt under de tre år Nerthus seglat jorden runt. Det blev totalt 43571 Nm, Visby till Visby.
Nu ligger bloggen kvar på nätet till glädje för nyfikna läsare, kanske någon vill inspireras till att lätta ankar och segla iväg. Eftersom vi numer har ständig uppkoppling kan vi lättare svara på frågor mm.

Film då Nerthus lägger till i Visby.

So long!
Per-Erling

Nerthus påväg in till kajen i Visby

Nu ligger Nerthus vid kaj och klockan är 14.00 den 15 juli 2018

Rasmus med sonen Emil gör high five med mig.

3 Kommentarer
  1. Ingemar Fagerström says:

    PE!
    Tack för en mycket intressant jordenrunttur, gratis, med föredömlig guidning. Hjärtligt välkommen hem!
    (Nära till Lasses Marin Shop… om det skulle vara något…)

Kommentering är stängd.