Snart i Visby

Efter seglingen över Nordsjön i bitvis kraftig vind och sjö ankrade vi intill Vinga kl 03 på morgonen den 5/7, bakom några kala klippor. Först en sväng runt platsen för at kolla djupet innan vi fäller ankaret. Nu hade det ljusnat och Vinga fyrs ljuskägla sveper inte längre över oss, som den gjorde under inseglingen. Det blev en dag av fejande och ordnade och till kvällen var vi nöjda. Det blev inte uteslutande arbete utan vi tog också jollen över till Vinga för en liten utflykt på den berömda platsen. Tyvärr stängde glasskiosken tre minuter innan vi kom.

På morgonen den 6 juli gick vi in till Långedrag i fin vind. Adde hade kopplat alla nationsflaggor vi hade ombord till ett långt slaggspel. Även signalflaggorna användes till att hissas i förstaget.
Efter att ha rullat in seglen hissade vi alla flaggspelen och gick mot pirnocken där Addes familj och några vänner väntade. En vän från Gotland som bor i Göteborg hade sett på Marine Traffic att vi låg vid Vinge, detta efter att vi åter aktiverat AIS:en igen. Lasse Hallberg hann också ut på piren och filmade oss då vi rundade piren. (Filmen finns på FB)
Det mottagande vi fick var fantastiskt. Efter att vi först försökt backa in i den smala ”parkeringen” vände vi och gick in med bogsprötet först. Väl på kajen smällde Champagnekorken som början på en minnesvärd eftermiddag på första stoppet i Sverige. Allt var orkestrerat av Helené och Janne, Addes föräldrar. Lite senare korvgrillning och fler av Addes vänner anslöt. Stort tack för storstilat mottagande.
Mitt under festligheterna går jag för att möta Maria som kommer med spårvagnen från Göteborg. Fint möte, vi hade inte setts sedan Västindien i april. Nu väntar segling tillsammans ner genom Öresund och in i Östersjön för vidare segling den sista biten upp till Visby och Gotland, ca 450 nm.
Första stoppet blev Helsingör där vi möttes av Svenn som byggt Nerthus. Svenn stod ytterst på piren tillsammans men sin käraste då vi gick in i hamnen.

I dag den 13 juli ligger vi i Kalmar efter en tuff segling från södra Sverige i nordliga vindar. Upp genom Kalmarsund hade vi vinden rakt i nosen och det blåsta ca 10 ms hela tiden. Då vi slutligen gick in till Kalmar såg vi att det dessutom var en svag motström. Solen sken och min kropp har fått ett riktigt bra gympass eftersom vi gjort fler stagvändningar de senaste dagarna än vad Nerthus gjort under de senaste tre åren. Nu väntar sista biten upp till Ölands norra udde där jag tror vi ankrar i Grankullavik innan v går sista biten över till Visby. ETA (Estimated Time of Arrival) söndag den 15 juli vid 14-tiden om allt går som vi planerar. Svaga vindar säger prognoserna så det blir kanske en del motorgång.
Ska bli trevligt att återse familj o vänner, ses snart!
Per-Erling o Maria

 

Nu vänder strömmen då vi går in i Orkneys övärld

The Earls Palace. Byggdes år 1601-06 av Patrick Steward, Earl of Orkney.

Hus inne i Kirkwall

Vi såg många ödehus under seglingen genom Orkey

Visst går det bra att träna på havet!

En av alla gas- eller oljeriggar

Bild på sjökortet där oljeriggarna finns utmärkta. Nerthus syns som rund o röd markering…. Ni ser också en grön markering som är en bevakningsbåt som ropade upp oss. De ville att vi skulle ändra kurs eftersom vi var inne på restricted area. Jag svarade att enligt våra kort var vi på rätt sida. Jag bad om önskad kurs samt påtalade att vi var en segelbåt. Det blev tyst ett tag och då dom återkom fick vi beskedet att vi kunde fortsätta utan att korrigera kurs.

Det är inte alltid lätt att fånga vågor på bild eller film. Den här blev i alla fall rätt bra..

Mötte en stor fiskebåt.

Samma fiskebåt men bättre bild:-)

Nerthus framme i Långedrag

Svenn. som byggde Nerthus , bjöd på smörbröd då vi besökte Helsingör. Vi gick den vägen även då vi seglade ut 2015. Svenn tog emot oss även då. Fantastiskt möte!

Nerthus i Kalmar inför sista etappen upp till Visby.

//PE

 

 

6 Kommentarer
 1. Gunilla says:

  Kan det vara sant att man är ute på seglatsäventyr i 3 år och lyckas pricka in hemkomsten exakt. Helt fantastiskt. Det har varit såååå spännande att följa er hela vägen och läsa allt ni varit med. Stort och varmt Välkomna hem igen till vår lilla men ack så fina Ö.
  Kramar från Gunilla

  • Per-Erling says:

   Hej på er,
   Ja nu ser vi fram mot att förtöja på fina Gotland. Tack för respons på bloggen!

 2. Carina Nordlund says:

  Hej på er!
  Tusen TACK för att jag via bloggen fått segla med er jorden runt! Det har varit en alldeles fantastisk resa, och jag har ju fått besöka och lära mig om platser jag inte ens visste fanns.
  Varmt, varmt välkomna hem! 🙂

  • Maria Evensen says:

   Roligt Carina att vi har fått vara en del av din vardag. Det känns speciellt att vår vänskap fördjupas under tiden vi är långt borta…

 3. Ted says:

  Hej!
  Välkommen hem!
  Tack för era berättelset och alla fina bilder som ni har lagt ut på er blogg!
  Hälsningar
  Ted o Anki

Kommentering är stängd.