Hemma i Visby

Det var ett spegelblankt Kalmarsund som mötte oss då vi gick under Ölandsbron och stävade norrut, mot Ölands norra udde och Grankullavik/Nabbelund. Motorn på lågt varv tillsammans med två försegel bjöd oss på en vacker och lugn färd fram till inloppet i ”revet”. Det är verkligen en fin insegling genom passet in bakom öarna och fyren. vi ankrade på 4 m djup just väster om inloppet. För att klara ankomsttid 14.00 i Visby dagen därpå blev det en ganska tidig kväll då vi ville komma iväg 04.00 morgonen därpå.
Då vi lättade ankar vid fyratiden på morgonen hade vi sällskap av fyra andra segelbåtar som också ankrat i lagunen. Solen gick precis upp framför oss då vi i blankvatten stävade ut genom passet. Väl ut på öppet vatten kom vinden och vi kunde lite senare sätta alla segel och i perfekta förhållanden segla finalsträckan in mot hemmahamnen Visby. På ca 2 nm avstånd såg vi MS Gotland som var på väg till Oskarshamn. Nu återstod inte många timmar av vår treåriga jordenruntsegling. Det kändes som ni förstår spännande och lite pirrigt att se Visbys konturer växa och till slut vara framme. Innan vi tog ner seglen förberedde vi för flaggspelet som i aktern bestod av alla nationsflaggor, sk courtesy flags eller gästflaggor, och föröver utmed förstaget flaggor från signalstället. Trevligt också att bli mött av två visbybaserade fritidsbåtar utanför pirarna. Då vi för maskin gick in i hamnen tutade Destination Gotland MS Gotland oss välkomna, Ms gotland som redan var tillbaka till Visby. Kl 13.55 var vi förtöjda och kunde krama om gänget som mötte på Kajen.
Fantastiskt att bli så välkomnade, värmer i hjärtat att återse familj och vänner. Vi har också fått många hälsningar via sociala media och mejl. Vårt barnbarn Emil, nu två år, var först på kajen tillsammans med pappa Rasmus. Nu kändes det verkligen att vi var tillbaka. Känns fint att upplev Visbys atmosfär och välkomnande stämning.
I dag den 17 juli har det snart gått två dygn sedan vi landade och många har strosat förbi Nerthus för att hälsa oss välkomna och snacka en stund. Tack alla som på olika sätt har hört av sig och önskat oss välkomna tillbaka.
Nu väntar några dagars arbete med att lämna Nerthus och sakta vänja sig vid att flytta iland. Värmeböljan bidrar dock till att känslan av segling i andra vatten hänger kvar. Fantastiskt av mötas av en så underbar sommarvärme, även om den kanske inte är så underbar för alla.

Tack alla vänner för feedback och glada kommentarer här på Bloggen men också på Facebook. Det känns som att vi har kunnat förmedla och bjuda på lite av allt vi upplevt under de tre år Nerthus seglat jorden runt. Det blev totalt 43571 Nm, Visby till Visby.
Nu ligger bloggen kvar på nätet till glädje för nyfikna läsare, kanske någon vill inspireras till att lätta ankar och segla iväg. Eftersom vi numer har ständig uppkoppling kan vi lättare svara på frågor mm.

Film då Nerthus lägger till i Visby.

So long!
Per-Erling

Nerthus påväg in till kajen i Visby

Nu ligger Nerthus vid kaj och klockan är 14.00 den 15 juli 2018

Rasmus med sonen Emil gör high five med mig.

Snart i Visby

Efter seglingen över Nordsjön i bitvis kraftig vind och sjö ankrade vi intill Vinga kl 03 på morgonen den 5/7, bakom några kala klippor. Först en sväng runt platsen för at kolla djupet innan vi fäller ankaret. Nu hade det ljusnat och Vinga fyrs ljuskägla sveper inte längre över oss, som den gjorde under inseglingen. Det blev en dag av fejande och ordnade och till kvällen var vi nöjda. Det blev inte uteslutande arbete utan vi tog också jollen över till Vinga för en liten utflykt på den berömda platsen. Tyvärr stängde glasskiosken tre minuter innan vi kom.

På morgonen den 6 juli gick vi in till Långedrag i fin vind. Adde hade kopplat alla nationsflaggor vi hade ombord till ett långt slaggspel. Även signalflaggorna användes till att hissas i förstaget.
Efter att ha rullat in seglen hissade vi alla flaggspelen och gick mot pirnocken där Addes familj och några vänner väntade. En vän från Gotland som bor i Göteborg hade sett på Marine Traffic att vi låg vid Vinge, detta efter att vi åter aktiverat AIS:en igen. Lasse Hallberg hann också ut på piren och filmade oss då vi rundade piren. (Filmen finns på FB)
Det mottagande vi fick var fantastiskt. Efter att vi först försökt backa in i den smala ”parkeringen” vände vi och gick in med bogsprötet först. Väl på kajen smällde Champagnekorken som början på en minnesvärd eftermiddag på första stoppet i Sverige. Allt var orkestrerat av Helené och Janne, Addes föräldrar. Lite senare korvgrillning och fler av Addes vänner anslöt. Stort tack för storstilat mottagande.
Mitt under festligheterna går jag för att möta Maria som kommer med spårvagnen från Göteborg. Fint möte, vi hade inte setts sedan Västindien i april. Nu väntar segling tillsammans ner genom Öresund och in i Östersjön för vidare segling den sista biten upp till Visby och Gotland, ca 450 nm.
Första stoppet blev Helsingör där vi möttes av Svenn som byggt Nerthus. Svenn stod ytterst på piren tillsammans men sin käraste då vi gick in i hamnen.

I dag den 13 juli ligger vi i Kalmar efter en tuff segling från södra Sverige i nordliga vindar. Upp genom Kalmarsund hade vi vinden rakt i nosen och det blåsta ca 10 ms hela tiden. Då vi slutligen gick in till Kalmar såg vi att det dessutom var en svag motström. Solen sken och min kropp har fått ett riktigt bra gympass eftersom vi gjort fler stagvändningar de senaste dagarna än vad Nerthus gjort under de senaste tre åren. Nu väntar sista biten upp till Ölands norra udde där jag tror vi ankrar i Grankullavik innan v går sista biten över till Visby. ETA (Estimated Time of Arrival) söndag den 15 juli vid 14-tiden om allt går som vi planerar. Svaga vindar säger prognoserna så det blir kanske en del motorgång.
Ska bli trevligt att återse familj o vänner, ses snart!
Per-Erling o Maria

 

Nu vänder strömmen då vi går in i Orkneys övärld

The Earls Palace. Byggdes år 1601-06 av Patrick Steward, Earl of Orkney.

Hus inne i Kirkwall

Vi såg många ödehus under seglingen genom Orkey

Visst går det bra att träna på havet!

En av alla gas- eller oljeriggar

Bild på sjökortet där oljeriggarna finns utmärkta. Nerthus syns som rund o röd markering…. Ni ser också en grön markering som är en bevakningsbåt som ropade upp oss. De ville att vi skulle ändra kurs eftersom vi var inne på restricted area. Jag svarade att enligt våra kort var vi på rätt sida. Jag bad om önskad kurs samt påtalade att vi var en segelbåt. Det blev tyst ett tag och då dom återkom fick vi beskedet att vi kunde fortsätta utan att korrigera kurs.

Det är inte alltid lätt att fånga vågor på bild eller film. Den här blev i alla fall rätt bra..

Mötte en stor fiskebåt.

Samma fiskebåt men bättre bild:-)

Nerthus framme i Långedrag

Svenn. som byggde Nerthus , bjöd på smörbröd då vi besökte Helsingör. Vi gick den vägen även då vi seglade ut 2015. Svenn tog emot oss även då. Fantastiskt möte!

Nerthus i Kalmar inför sista etappen upp till Visby.

//PE

 

 

Yttre Hebriderna – Orkney – Nordsjön

Den 29 juni gick ankaret upp efter att vi rensat det från kelp, ett storbladigt sjögräs. Första stoppet blev längre in i hamnen för att fylla diesel. Högtrycken över engelska öarna och Nordsjön innebar att prognosen förutspådde svaga vindar så vi ville toppa upp tankarna om vi skulle bli tvungna motorisera stora sträckor.
Efter tankning gick vi ut på fjärden mellan Skottland och Yttre Hebriderna där dimbankarna rullade in över oss. I en svag vind, tillräcklig för att sätta segel, gled vi på en kryssbog utmed Hebridernas kust innan vi slog för att möta ett väntat vindvrid vid skotska ”fastlandet”. Då mörkret kom var vi uppe vid Skottlands nordliga topp och tog sikte på nordvästra inloppet till Orkneys ö-värld. Vi kom fram lite för tidigt så vi fick motström varvid kryssvinklarna blev nästan noll. Efter att ha studerat strömkartan ytterligare samt kollat var passbåtarna gick valde vi att med kort slag hålla oss på ena kanten av fjärden. Det visade sig vara en bra taktik och vi gjorde bra framsteg och kom så småningom in i medström. Kl 21.45 den 30 juni droppade vi ankaret i Kirkwall. Innanför pirerna fanns en marina men valde att ankra utanför och ta jollen in. Vinden låg rätt och viken val skyddad. Adde tog en tur in till byn medan jag valde att stanna ombord.
Dagen därpå gjorde vi gemensam tur in till byn/staden och vandrade runt i den tidlösa miljön. Här fanns borgar och byggnader från tiden då fortfarande norska vikingar regerade på Orkeny, Efter en ordentlig tur runt staden tog vi jollen ut till Nerthus för att kolla väder och planera för seglingen över Nordsjön. Det vi såg var att om vi skyndade oss iväg skulle vi ha en chans att lura ett stiltjebälte en bit ut och därmed få bra vind fram till Norska kusten. Sagt och gjort, upp ankaret och via en tur runt några öar var vi åter ute på på öppet hav. Det fina var att vi klarade att komma på rätt sida om stiltjebältet och fick en superfin segling över till sydspetsen av Norge. Sista 12 timmarna ökade vinden till full kuling och sjön växte snabbt. Skummet blåste av vågtopparna och skapade långa vita gator efter de brytande vågorna. Vi handstyrde för att inte belasta autopiloten för mycket då sjöarna lyfte aktern och vi for nerför vågen på skrå..
Då vi var framme vid norska kusten var det som om någon stängde av fläkten, det blev alldeles lugnt. Till och med sjön la sig snabbt.
Den 6 juli vill vi komma till Långedrag och innan dess hinna ankra vid någon ö på svenska västkusten för att finna fixa till Nerthus innan vi tar emot gäster och Adde mönstrar av.
Snart segling i svenska vatten!
Hälsningar
Per-Erling o Adde