Glad Midsommar från Irland

I morse bakade jag en sockerkaka som Adde får förvandlas till en sommartårta lite senare. Vi har sonderat butiken här i Kilronan på Aran Islands och hittat jordgubbar och grädde. Det här kommer att bli fint!

I går gjorde vi en rundtur på cykel runt ön. Utöver ett imponerande nät av stenmurar som sprider sig över hela ön besökte vi en borg från bronsåldern och som tjänat sitt syfte i långa tider. Den är byggd precis på kanten till den vertikalt stupande klippkanten. Det stupet förstår jag att ingen kan ta sig upp för.  Se bilder nedan.

Landskapet är verkligen extremt stenigt. Som ni ser på bilderna är ön täckt av ett nät av stenmurar, som det inte har varit något problem att hitta materiel till.  En gång i tiden bodde det flera tusen här och nu bara 760 enligt damen på turistinformationen. I dag är det turismen, några mindre jordbruk samt två eller tre familjer som fiskar som står för arbetstillfällena. Jag antar att de flesta som fanns här tidigare nu finns i Amerika sedan länge.

På turistinformationen fick vi tipset att besöka ett intressant naturfenomen. På pallan som är tillgänglig vid lågvattnet har det bildats en perfekt pool som verkligen ser ut att vara framtagen av människor. Poolen har skapats då en grotta under pallen kollapsat och berget sjunkit ner 20 m. Berget är uppbyggt i sedimentet och kanterna har därför blivit knivskarpa. Vattendjupet i poolen är 15 m. Här har Redbull arrangerat tävlingar i höga simhopp från den 20 m höga klippan ovanför poolen. Platsen kallas Worm Hole och tävlingen heter Redbull Cliff Diving.

Vi ombord på Nerthus hoppas ni får en riktigt Glad Midsommar!

Sommarhälsningar

Per-Erling o Adde

Stor och liten på utflykt.

 

Gissa vem som står på kanten…

 

Phuuuuu1

Borgen mur ut mot stupet.

 

Poolen är ca 15x5m och 15 m djup. Visst är det en imponerande skapelse av naturen!

Med ryggen mot havet.

Hopptävlingen sker från en ramp uppe på klintkanten. Se människorna upp på kanten.

Påväg till poolen. Worm betyder mask och vad jag fått veta kan det leda tanken till att masken underminerat berget så att ”locket” fallit ner över grottan som fanns under.

Här ser man tydligt de skarpa linjerna som skapat förutsättningarna för Poolen.

En av få vägskyltar.

 

4 Kommentarer
 1. Jan says:

  Det är så kul att få se lite bilder från era äventyr men tycker inte att Adde behöver stå så nära kanten// Jan PS. Hoppas att ni hittade en trevlig pub och fick er en god öl.

 2. Jan says:

  Visst ja, Glad midsommar önskar vi er båda. Hoppas att tårtan smakade lika bra som den såg ut.
  Jan o Helen

 3. Ingegerd Fahlström says:

  Glad Midsommar. Här har ätits sill, strömming, lax och färskpotatis ja givetvis jordgubbar och mycket god dricka. Du lever verkligen din dröm! Vi lever i traditioner och njuter av det.

Kommentering är stängd.