Upplevelser till havs

Först ser vi en segelbåt ca tre distans om SB. De motoriserar precis som vi eftersom det är i princip vindstilla. En fördel med nästan blankt vatten är att man enklare upptäcker saker och ting på vattenytan.

Nu t ex medan jag skrev detta passerade en stor stock med bara några meter. Tidigare på förmiddagen hade vi förutom segelbåten en containerjagare som passerade akter om oss på ca 2 nm. Tyvärr ser jag den blå röken som väller ut ur det 328 m långa fartyget. Jag undrar stilla vilket bränsle de går på här ute mitt på Atlanten. Antar att det inte är samma lågsvavliga olja som är reglerat i Östersjön.

Desto roligare var det att vända blicken föröver och se två stora valryggar möta oss på kontrakurs. Kanske hundra meter ut på vår styrbords sida får vi njuta av dessa stora och smidiga djur. Det blev en särdeles intressant timme. Efter ett tag passerade en sovande sköldpadda på bara några meters avstånd nästan samtidigt som en grupp delfiner lekte en bit bort.Vilken tur att vi inte seglade på sköldpaddan. Det måste ha varit ett näringsrikt område av Atlanten vi seglade igenom.

Havet är som sagt alldeles stilla och nästan helt plant. Bara en försiktig dyning som får Nerthus att sakta vagga fram för lågt varv på maskin. Den klarblå himmelen får solen att värma oss nu då vi ligger mitt i det Azoriska högtrycket. Enligt prognosen ska det börja blåsa under eftermiddagen och öka till kanske 8-10 ms om vi har tur. Tyvärr ser det ut som ett nytt bälte med svaga vindar passerar oss innan ett lågtryck kommer att ge oss bra skjuts upp mot Irland.

Adde sover nu efter att ha haft vakten mellan 24-04.00. Vi har valt fyratimmarsvakter på natten och tre på dagen just för att få lite längre sömn nattetid. Sedan kan man som Adde ta en extra lur på förmiddagen. Nu väckte jag honom för att träffa valarna så det blir ju hackat ändå:-)

Eftersom vi fick mycket gjort i Horta kan vi njuta av överfarten och ägna oss åt lite vad som helst. Lyssna på musik, söndagsintervjuer på pod eller som jag snart ska göra, förvandla ett kg finaste köttfärs till pannbiffar. Att fixa mat för några dagar brukar innebära att det nappar, men den smällen får vi ta.

Även om vi inte hinner vara länge i vare sig Irland eller Skottland har jag skaffat bra ”pilots” med utmärkt information kring kusten och dess ankringsplatser och hamnar. Vädret kan vara riktigt lynnigt så det är viktigt att ha bra information om vi måste ta skydd.

Ju mer jag läser om våra kommande destinationer desto gladare blir jag och hoppas verkligen att vädret står oss bi. Tänk om vi kan gå in till Stornoway på Lewisöarna (Yttre Hebriderna) väster om Skottland.

Per-Erling & Adde

2 Kommentarer

Kommentering är stängd.