Horta på Azorerna

Horta 10 juni 2018

Nu har vi legat i Hortas hamn sedan den 1 juni. Horta är mysigt, en vad jag kan se väldigt portugisisk stad invid havet och i skuggan av bergen, tidigare vulkaner. Hamnen skyddas av en lång pir med fler pirar innanför som skapar bra utrymme för 300 yachts om man ligger tre i bredd. Vi har valt att ankra för att slippa gnuggas mot andra fina plastbåtar. Vi är liksom lite tunga och det blir lätt stora krafter i förtöjningarna, speciellt om vi ligger som andra eller tredje båt, då vi rör oss i vind och ström.

Under uppehållet här har vi jobbat en del med Nerthus inför kommande 2000 nm som väntar oss fram till svenska västkusten. Vi har t ex:
Lagat och förstärkt solskyddet på fock och klyvaren (genuan). Focken har också får ett nytt förstärkt akterlik en bit upp, där det slits då seglet är rullat på staget.
Spray-hooden hade ett spännband som släppt och som fick sys när maskinen var framme.
En del små målningsjobb.
Nytt startbatteri på plats.
Tvättat alla överdrag till dynorna under däck.
Servat skot-vinscharna

I dag söndag storhandlat inför avsegling till Irland i morgon den 11 juni, om vindprognosen håller. För några dagar sedan köpte jag köttfärs som Adde gjorde en köttfärssås på. Vi tyckte det var konstigt att det var så mycket benflisor i färsen. Smakade bra med det blev ett evigt sorterande och spottande små benbitar. Vi undrade varför man i Portugal gjorde köttfärs på det viset. Nu stod vi stod länge och funderade på om vi skulle köpa mer färs. Vi gick till den manuella disken och jag frågade om det var benbitar i den färska färsen. Kvinnan skrattade när jag pekade på frysboxen där jag tog den förra färsen. Jag gick fram till boxen igen och såg då att det var en hundbild på fronten! Jo så var det, det var hundmat jag köpt, i en förpackning som såg ut som vilken köttförpackning som helst fast med en text på portugisiska som sa att det var djurfoder:-) Vi skrattade gott och köpte ett kilo prima färsk färs inför seglingen.

Jonas med SY Alma och Benny med sin SY Kairos har lämnat Horta för att gå till andra öar innan de seglar till Irland dom med. Lasse och SY Arianna går samma väg. Kanske seglar vi till samma ankringsplatser även framöver. Annars får vi se till att dess i Sverige så småningom.

Jag, Jonas, Benny, Lasse och Adde

Jag tog en cykeltur i förrgår för att se mer av den gröna och bergiga ön. Åter till kajen låste jag cykeln och lät den stå där under natten. Dagen därpå skulle adde göra en cykeltur. Ve och fasa, det stod ingen cykel där jag lämnat den. Så jä…. typiskt. Men den där då, sa Adde och pekade på en hopfällbar cykel som stod lutad met en polare. Ja ta mig tusan, visst var det min cykel men utan lås. Såsom måste ha supit den på natten men ångrat sig och ställt tillbaka den. Förstå vad glada vi blev.

Cykelparkering på N

I kväll ska vi över till Lasse och hans Arianna för en kvällsdrink innan vi går till 100-årsfirandet av den legendariskas puben/restaurangen Peters. Peters Sport Bar är en av världens mest kända tillhåll för seglare. Stället är prytt av flaggor och bilder från tiden som passerat. Yachting World skrev att det är värt att segla hit bara för ett besök på Peters. Vi tar med en sliten gotlandsflagga som jag hoppas får en bra plats. Vi är ju två gotlandsbåtar här!

Nu dags att ta jollen över till Arianna och Lasse.
Per-Erling o Adde

2 Kommentarer
  1. Rasmus
    Rasmus says:

    Hahaha, vad kul att ni gjorde köttfärs på hundmat! Ska hälsa Lea att hon får hålla lite extra koll på sina matskålar när du kommer hem 🙂
    Sail safe!

    Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *