Sol och hagel

Nu har det gått några dagar sedan vi kom till Simons Town. Bryggplatserna för långa båtar var tyvärr fullbokade i marinan så vi ligger vid en boj, vilket är helt ok.

Simons Town är ett trevlig litet samhälle som domineras av en stor marinbas och hamn. Viktig utpost på södra sidan av Afrika. Det ser ut att vara ett välbärgat samhälle med villor som klättrar upp för bergssluttningen. Nere vid stranden ligger som sagt hamnen och marinan samt en strandgata med typiska engelska hus och butiker. Påminner lite om kanalöarna. Här bodde Scott på hotell innan han båda gångerna skulle avsegla till Antarktis. (Tack Karol för informationen) Första gången för att reka och andra för att ta sig till Sydpolen. Han kom också till Sydpolen men bara för att se en norsk flagga, Amundsen hade ju lyckats komme för med två veckor. Scott omkom dessvärre i den stränga kylan på återvägen. Hotellfasaden finns kvar men byggnaden är ombyggd till lägenheter.

Både Tomas och jag har sett pingviner i Antarktis men vi gladdes ändå åt att se dessa märkliga och rätt komiska fåglar på en strand här i närheten. De trivs tydligen här eftersom strömmarna för med sig kallt vatten in i bukten. Vattnet är bara 17 gr här. Man säger att gränsen mellan Atlanten och Indiska oceanen går där det kalla Atlantvattnet möter möter det flera grader varmare vattnet i Indiska Oceanen. Mötet sker vid udden här ute, Cape Agulhas som vi passerade innan vi gick in i False Bay där Simons Town ligger.

I morgon onsdag sen 22/11 går vi de ca 40 Nm till Haut Bay som ligger på södra sidan av Taffelberget och nära Cape Town. Där ligger vi till den 1 dec då vi har plats bokad i Waterfront Marina i Cape Town. I samma marina ligger Volvo Oceanseglarna vilket ska bli roligt att uppleva.

Just nu kom en hagelskur, rätt oväntat måste jag säga. Vädret är verkligen skiftande och på kort tid går det från stilla och solsken till hagel och kulingvindar.
Hälsningar
PE o Tomas

Vy fr Nerthus

Hotellet där Scott bodde

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *