Paus på väg till Indonesien

I dag lämnade vi Nivani Isl, som ligger intill Panapompom Isl, kl 11.00. Vår ankringsplats S20 47.271 E152 23.300 låg fint i lä och ankringsdjupet var 5 m. Här träffade vi många intresserade och hjälpsamma personer. Här var konoter med utriggare det naturliga färdmedlet mellan öarna eller för fiske, Här seglade man också en hel del med fantastiska utriggare. Såg inga motoriserade båtar utan det var endast kanoter som gällde. Seglelkanoterna var ibland stora och nästan havsgående. Vi mötte en del på de längre passagerna över den enorma lagunen där vågorna växte ungefär som i Östersjön. Segelkanoterna kunde ha tio ombord och forsade fram i över tio knop. Imponerande måste jag tillstå.

Efter att vi lättat kl 11.00 ankrade vi vid första passagen genom revet, vi hade nämligen ankrat i en lagun i den stora lagunen, och ville snorkla i den fina miljön en sista gång innan vi sträckte ut mot Torres. Innan vi var ute på öppna havet skulle vi dock igenom ytterligare ett pass S11 15.035 E152 06.560, ett brett pass som också var en hårt trafikerad led upp mor Japan och den delen av Pacific. När vi seglade igenom mötte vi fyra fartyg, 140-250 m långa just som fullmånen började lysa upp vår del av världen. Just nu medan jag sitter under däck och Nicklas har vakten sträcker vi mot Torres Strait, 450 nm bort.

Det var min matdag i dag och till kvällsmål lagade jag jams, lök och fiskgryta, allt i kokosmjölk. Roligt att laga med lokala råvaror och egenfångad Kingfish. Jag har nog glömt att berätta att vi fick en dryg meter lång och minst sju kilos Kingfish häromdagen. De fyra filéerna räcker till ytterligare ett skrovmål.

So long!

Per-Erling