Lite kallt om fingrarna

Efter en blåsigare passage avtog vinden och vi fick gå för motor några timmar. Havet lägger sig förvånansvärd snabbt och under dagen i dag har vi kunnat njuta av en hyfsat stilla Nerthus. I förmiddags kunde vi alltså fimpa motorn och med fulla segel slöra, med vinden in från BB, mot Opua i ca 7-9 ms och 7-8 knop. Det porlar så fint mot skrovet, allt medan livet ombord har sin gång.

Gittans matdag i dag och hon gläds åt att prylarna nästan alltid står där hon ställde dom. Tyvärr fick hon luckan till kylen över händerna då den föll ner i en krängning. Oooont! Just nu full fart i byssan så händerna verkar ha klarat sig fint ändå. Skönt!

Väderprognosen varslar om NV-vind från i natt vilket skulle gynna oss fint. Vindarna ökar till ca 15 ms så vi kommer att reva inför natten så att vi är förberedda.

NZ är mycket noga med att inget otillåtet kommer in över deras gränser. Vad som är viktigt är att vi har en ren botten, inga (barnicals=havstulpaner) snäckor mm som kan skapa oordning i deras egen biotop. All form av färskmat måste ätas upp eller slängas innan vi kommer fram. Väl i land och under inklareringen kommer vi att få skriva upp allt vi har ombord i matform. Konserver mm tror vi går fint. Får se vad dom säger om pasta, ris och liknande matvaror. De är ju väl förpackade innan de kommer till butikerna där vi handlat. Kanske måste vi lämna även sådant ifrån oss, vi får se helt enkelt. Säg inget, men vi har ibland hittat döda buggs i pastaförpackningar. Misstänker att mjölet också får dumpas, finns ju en motiverad risk för levande alster i mjölförpackningar.

Senast vi bottenmålade var på Beckholmens varv i Stockholm. Vi använde Hempels svarta bottenfärg framtagen för varma vatten. Vi har borstat skrovet några gånger vilket visar sig vara allt som krävts så här långt. Just snäckor och barnicals har avstått från oss vilket vi uppskattar. När vi t ex kom till noggranna Galapagos var en dykare i vattnet för att kolla och gav oss ok. Nu kommer det att bli spännande att se hur petiga man är i NZ, både då det gäller bottenfärg och matvaror.

Vi kommer att göra så gott vi kan då vi fyller i deklarationerna då vi klarerar in. Jag har redan innan vi lämnade Fiji sänt alla uppgifter om besättningen och Nerthus. Man vill veta allt om båten och dess utrustning.

Hälsningar
PE